به گزارش صد آنلاین ،نوشیدنیهای شیرین، آبنبات، محصولات پخته شده و لبنیات شیرین شده منابع اصلی قند افزوده هستند، اما حتی برخی از غذاهای خوش طعم، مانند نان، سس گوجه فرنگی و پروتئین بارها، میتوانند قند داشته باشند.
تشخیص قندهای افزوده از برچسبهای تغذیهای دشوار است، زیرا ممکن است با نامهای مختلفی مانند شربت ذرت، شهد آگاو، شکر خرما، آب نیشکر یا ساکارز فهرست شده باشند.
مهم نیست با چه عنوانی نامیده میشود؛ شکر، شکر است و در صورت مصرف بیش از حد، میتواند بر بدن شما تأثیر منفی بگذارد.
مغز
خوردن قند باعث ترشح ماده شیمیایی دوپامین در مغز شما میشود. به همین دلیل است که ساعت ۳ بعد از ظهر بیشتر هوس خوردن یک آبنبات میکنید تا یک سیب یا هویج!
از آنجا که غذاهای کامل مانند میوهها و سبزیجات باعث آزاد شدن دوپامین کافی در مغز نمیشود، مغز شما برای رسیدن به همان احساس لذت، به قند بیشتر و بیشتری نیاز پیدا میکند. این باعث میشود سرکوب هوس بستنی بعد از شام بسیار دشوار باشد.
خلق و خو
مصرف گاه به گاه شیرینی یا کلوچه میتواند با افزایش سریع سطح قند خون، به شما انرژی بدهد. وقتی سطح قند خون شما با جذب قند توسط سلولهایتان کاهش مییابد، ممکن است احساس اضطراب و نگرانی کنید که به این حالت «افت ناگهانی قند» میگویند.
اما اگر عادت دارید بیش از حد به سراغ شیرینی بروید، مصرف قند بر خلق و خوی شما تأثیر میگذارد: مطالعات، مصرف زیاد قند را با خطر بیشتر افسردگی در بزرگسالان مرتبط دانستهاند.
دندان
احتمال دارد در سن ۱۲ سالگی به والدینتان چشم غره رفته باشید، اما حق با آنها بود: آبنبات میتواند دندانهایتان را خراب کند. باکتریهایی که باعث پوسیدگی میشوند، عاشق خوردن قندی هستند که بعد از خوردن غذاهای شیرین در دهانتان باقی میماند.
مفصل
اگر درد مفاصل دارید، در اینجا دلیل بیشتری برای کنار گذاشتن آبنبات وجود دارد: نشان داده شده است که خوردن مقدار زیادی شیرینی به دلیل التهابی که در بدن ایجاد میکنند، درد مفاصل را بدتر میکند.
به علاوه، مطالعات نشان میدهد افرادی که مقدار زیادی قند میخورند یا مینوشند، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت روماتوئید باشند.
پوست
یکی دیگر از عوارض جانبی التهاب این است که ممکن است پوست شما را سریعتر پیر کند.
قند اضافی به پروتئینهای موجود در جریان خون شما متصل میشود و مولکولهای مضری به نام "AGEs" یا محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته ایجاد میکند. این مولکولها پوست شما را پیر میکنند.
به بیان دیگر این مولکولها به کلاژن و الاستین پوست شما آسیب میرسانند و موجب بروز چین و چروک و افتادگی پوست میشوند.
کبد
قند افزوده ممکن است حاوی فروکتوز یا شربت ذرت با فروکتوز بالا باشد. فروکتوز در کبد تجزیه میشود و در مقادیر زیاد میتواند به کبد آسیب برساند. هنگامی که فروکتوز در کبد تجزیه میشود، به چربی تبدیل میشود. در نتیجه، این امر باعث میشود:
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD): این بیماری به صورت تجمع چربی اضافی در کبد دیده میشود.
استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH): کبد چرب، التهاب و »استئاتوز» است که به معنای زخم شدن کبد است. زخم در نهایت خونرسانی به کبد را قطع میکند. بسیاری از این موارد به سیروز کبدی تبدیل میشوند و فرد به پیوند کبدی نیاز پیدا میکند.
قلب
وقتی بیش از حد قند میخورید یا مینوشید، انسولین اضافی در جریان خون شما میتواند بر شریانهای سراسر بدن تأثیر بگذارد. این باعث میشود دیوارههای شریانها ملتهب، ضخیمتر از حد معمول و سفتتر شود و در نتیجه به قلب شما فشار میآورد.
بروز بیماریهای قلبی مانند نارسایی قلبی، حملات قلبی و سکته مغزی در این وضعیت دور از انتظار نیست.
تحقیقات همچنین نشان میدهد که خوردن قند کمتر میتواند به کاهش فشار خون، یک عامل خطر اصلی برای بیماری قلبی، کمک کند.
به علاوه، افرادی که مقدار زیادی قند افزوده مصرف میکنند (که حداقل ۲۵ درصد از کالری آنها از قند افزوده تأمین میشود) دو برابر بیشتر از افرادی که رژیم غذایی آنها شامل کمتر از ۱۰درصد از کل کالری از قند افزوده است، در معرض مرگ ناشی از بیماری قلبی قرار دارند.
پانکراس
وقتی غذا میخورید، پانکراس انسولین ترشح میکند. اما اگر بیش از حد قند مصرف کنید و بدن به درستی به انسولین پاسخ ندهد، پانکراس شروع به ترشح انسولین بیشتری میکند.
در نهایت، پانکراس بیش از حد کار کرده و از کار میافتد، سطح قند خون بالا میرود و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی افزایش مییابد.
کلیه
اگر به دیابت مبتلا باشید، مصرف قند زیاد میتواند منجر به آسیب کلیه شود.
کلیهها نقش مهمی در فیلتر کردن خون شما دارند. هنگامی که سطح قند خون به مقدار مشخصی میرسد، کلیهها شروع به آزاد کردن قند اضافی به صورت ادرار میکنند.
اگر دیابت کنترل نشود، میتواند به کلیهها آسیب برساند؛ این امر مانع از انجام وظیفه آنها در فیلتر کردن مواد زائد در خون و در نهایت نارسایی کلیه میشود.
وزن بدن
رابطه بین شکر و اضافه وزن خبر جدیدی نیست. تحقیقات نشان میدهد افرادی که نوشیدنیهای شیرینشده با قند مینوشند، نسبت به کسانی که این کار را نمیکنند، وزن بیشتری دارند و در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
مطالعه دیگری نشان میدهد افرادی که قند بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کردند، در کمتر از ۲ ماه حدود ۱.۷ پوند (770 گرم) وزن اضافه کردند. مقادیر اضافی قند میتواند سلولهای چربی را ملتهب کند و وزن را افزایش دهد./بهداشت نیوز