به گزارش صد آنلاین ، پژوهشهای جدید نشان میدهد سلامت قلب، تنها به ورزش و حذف چربیهای اشباع محدود نمیشود؛ بلکه روده ما نیز نقشی کلیدی در حفظ فشار خون ایفا میکند. درون دستگاه گوارش، تریلیونها باکتری، ویروس و قارچ زندگی میکنند که ترکیب آنها میتواند تعیینکننده سلامت عمومی بدن باشد.
بر اساس بیانیه اخیر انجمن قلب آمریکا، تعادل این میکروبهای رودهای با فشار خون ارتباط مستقیمی دارد. بهگفتهی دکتر فرانک هو، استاد تغذیه دانشگاه هاروارد، «هرچه رژیم غذایی ما طبیعیتر و گیاهیتر باشد، میکروبیوم سالمتر و احتمال فشار خون بالا کمتر است.»
نمک زیاد، دشمن روده و قلب
مصرف بالای نمک فقط فشار خون را بالا نمیبرد، بلکه با تغییر ترکیب میکروبی روده، باکتریهای مفید را کاهش میدهد. باکتریهای مضر در نتیجه افزایش مییابند و ترکیباتی تولید میکنند که التهاب و آسیب به دیواره رگها را بیشتر میکند. به همین دلیل متخصصان تأکید دارند که کاهش نمک در غذا نهتنها برای قلب، بلکه برای تعادل درونی بدن نیز حیاتی است.
فیبر؛ غذای میکروبهای خوب
فیبرهای غذایی، بهویژه فیبرهای پربیوتیک، خوراک اصلی باکتریهای مفید هستند. این نوع فیبرها در سبزیجات، میوهها، غلات کامل، حبوبات و مغزها یافت میشوند و در روده بزرگ تخمیر شده، ترکیباتی به نام اسیدهای چرب کوتاهزنجیر تولید میکنند. این ترکیبات به تنظیم فشار خون کمک میکنند و اثر ضدالتهابی دارند.
حتی غذاهای سادهای مثل سیبزمینی، برنج یا پاستا که پس از پخت در یخچال سرد میشوند، به منبعی غنی از نشاسته مقاوم تبدیل میشوند؛ مادهای که به رشد باکتریهای مفید کمک میکند.
قدرت پلیفنولها در کنترل فشار خون
توتها، چای، قهوه، کاکائو و روغن زیتون بکر سرشار از ترکیباتی به نام پلیفنول هستند که علاوه بر کاهش التهاب، به میکروبیوم روده کمک میکنند تا متعادلتر شود. این مواد به بهبود عملکرد رگهای خونی و کنترل بهتر فشار خون کمک میکنند.
پروبیوتیکها از طبیعت، نه از قرصها
غذاهای تخمیری مانند ماست، کفیر، کامبوچا، خیارشور طبیعی، کیمچی و تمپه منابع غنی پروبیوتیکها هستند. این خوراکیها به رشد باکتریهای مفید کمک کرده و عملکرد گوارشی و ایمنی بدن را بهبود میدهند.
در مقابل، مکملهای پروبیوتیکی که در بازار فروخته میشوند، چندان مطمئن نیستند. دکتر هو هشدار میدهد: «ترکیب و تعداد باکتریهای زنده در این محصولات یکسان نیست و تأثیر آنها بر بیماریهایی مانند فشار خون بالا هنوز ثابت نشده است. بهترین راه، تغذیهای است که بهطور طبیعی سرشار از پروبیوتیک باشد.»/همشهری آنلاین