آخرین اخبار
۱۷ مهر ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۷

گول این نوشیدنی رژیمی را نخورید

گول این نوشیدنی رژیمی را نخورید
بازدید:۱۱۵
صد آنلاین | برخلاف تصور رایج، نوشیدنی‌های کم‌قند یا بدون قند نیز می‌توانند به سلامت کبد آسیب بزنند. نتایج یک مطالعه بلندمدت نشان می‌دهد حتی مصرف روزانه یک قوطی نوشیدنی رژیمی، خطر ابتلا به بیماری کبدی را افزایش می‌دهد.

به گزارش صد آنلاین ،نتایج یک پژوهش تازه که در کنفرانس «گوارش‌شناسی اروپا» در برلین ارائه شد، نشان می‌دهد نوشیدنی‌های به‌ظاهر سالم و رژیمی ممکن است در واقع برای سلامت کبد انسان مضر باشند. در این مطالعه که روی بیش از ۱۲۳ هزار نفر در انگلیس و طی ۱۰ سال انجام شده، مشخص شده مصرف روزانه حتی یک قوطی از این نوشیدنی‌ها می‌تواند خطر ابتلا به بیماری کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) را به شکل چشمگیری افزایش دهد.

 

 

 

مطالعه نشان می‌دهد که:

نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر (SSBs) خطر ابتلا به MASLD را ۵۰ درصد افزایش می‌دهند.

نوشیدنی‌های کم‌قند یا بدون قند (LNSSBs) این خطر را تا ۶۰ درصد بالا می‌برند.

مصرف‌کنندگان نوشیدنی‌های شیرین‌شده مصنوعی، با احتمال بالاتر مرگ بر اثر بیماری‌های کبدی مواجه بودند.

MASLD چیست؟

این بیماری که قبلاً با عنوان «کبد چرب غیرالکلی» شناخته می‌شد، زمانی ایجاد می‌شود که چربی در کبد انباشته می‌شود. عوارض آن می‌تواند شامل التهاب، درد شکمی، خستگی مزمن و کاهش اشتها باشد. به گفته پژوهشگران، MASLD اکنون به یک معضل جهانی تبدیل شده و با افزایش خطر بیماری‌های قلبی، دیابت نوع ۲ و مشکلات کلیوی در ارتباط است.

بر اساس آمارهای جدید، ۳۸ درصد جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند؛ آماری که طی ۲۰ سال گذشته، ۵۰ درصد افزایش داشته است.

نوشیدنی‌های رژیمی هم بی‌خطر نیستند

«لیه لیو»، نویسنده اصلی این تحقیق، تأکید می‌کند که تصور رایج درباره "سلامت نسبی" نوشیدنی‌های رژیمی گمراه‌کننده است. او می‌گوید: «مطالعه ما نشان می‌دهد که حتی مصرف کم نوشیدنی‌های بدون قند، مانند یک قوطی در روز، با خطر بالاتر MASLD همراه است. این یافته‌ها باید منجر به بازنگری جدی در مورد استفاده از نوشیدنی‌های شیرین در رژیم غذایی شوند.»

چگونه نوشیدنی‌های شیرین به کبد آسیب می‌زنند؟

پژوهشگران توضیح می‌دهند که نوشیدنی‌های حاوی شکر، با افزایش ناگهانی قند و انسولین خون، بالا رفتن وزن و افزایش اسید اوریک، به انباشت چربی در کبد کمک می‌کنند.

در مورد نوشیدنی‌های رژیمی نیز، مکانیسم‌های احتمالی شامل:

تغییر ترکیب میکروبیوم روده

افزایش اشتها و میل به شیرینی

اختلال در سیگنال‌های سیری بدن

تحریک غیرطبیعی ترشح انسولین

همه این عوامل ممکن است بر سلامت کبد اثر منفی بگذارند.

توصیه نهایی: آب بنوشید، نه نوشیدنی‌های شیرین

پژوهشگران توصیه می‌کنند برای کاهش خطر بیماری‌های کبدی:

از نوشیدنی‌های شیرین‌شده (چه با شکر، چه مصنوعی) پرهیز کنید.

آب را به عنوان نوشیدنی اصلی انتخاب کنید.

وزن سالم خود را حفظ کنید.

به طور منظم ورزش کنید.

و رژیم غذایی متعادل داشته باشید.

«لیه لیو» در پایان گفت: «آب همچنان بهترین انتخاب است. نه تنها بار متابولیکی ندارد، بلکه با هیدراته نگه داشتن بدن، از کبد در برابر انباشت چربی محافظت می‌کند.»/ایسنا