به گزارش صد آنلاین ،نقرس نوع شایعی از آرتریت است که میتواند هر مفصلی را درگیر کند؛ اما اغلب شامل انگشت بزرگ پا میشود. نقرس اغلب حملات دورهای دارد و در زمانهای دیگر علائمی نشان نمیدهد. بالابودن میزان اوریکاسید که از اضافات بدن است میتواند سبب یک حمله نقرس شود. حملات نقرس میتوانند با درد و تورم و قرمزی و مشکل در حرکتدادن مفصل موردنظر همراه باشند و معمولاً یک یا دو هفته طول میکشند.
عوامل غذایی
نقرس ناشی از بالابودن اوریکاسید در بدن است. اوریکاسید زمانی تولید میشود که بدن، پورینها را تجزیه میکند. پورینها مواد شیمیایی هستند که به طور طبیعی در بدن و بعضی از غذاها وجود دارند. بدن معمولاً اوریکاسید اضافی را بدون تغییر از طریق ادرار دفع میکند. اوریکاسید اضافی اگر بهدرستی از بدن دفع نشود به کریستالهای سوزنی شکلی در مفاصل تبدیل میشود و حملات نقرس را به وجود میآورد.
غذاهایی هستند که پورین زیادی دارند و میتوانند باعث حملات نقرس شوند. لازم است این غذاها را بشناسید و سعی کنید از آنها اجتناب نمایید.
گوشتها و غذاهای دریایی
خیلی از غذاهای پوریندار میتوانند اوریکاسید بدن را بالا ببرند و ریسک حملات نقرس را افزایش بدهند:. ماهی آنچوی. دل و جگر. گوشت قرمز. ساردین. میگو و لابستر
البته همه غذاهای پوریندار لزوماً اوریکاسید یا ریسک نقرس را بالا نمیبرند. سبزیجاتی مانند نخودسبز، عدس و لوبیا، مارچوبه و اسفناج و قارچ سرشار از پورین هستند؛ اما اگر در حد اعتدال آنها را مصرف کنید، احتمال نقرس را افزایش نمیدهند.
الکل
مصرف نوشابههای الکلی باعث بالارفتن سطح اوریکاسید در خون میشود. هر چه بیشتر الکل مصرف شود، ریسک حملات نقرس بالاتر خواهد رفت.
مطالعات نشان داده حتی مصرف الکل در حد اعتدال نیز میتواند باعث افزایش احتمال حملات نقرس شود.
غذاها و نوشیدنیهایی که فروکتوز بالایی دارند
فروکتوز که نوعی قند است، سطح اوریکاسید بدن را بالا میبرد. مطالعات نشان میدهد نوشیدنیهایی که فروکتوز بالایی دارند، مثل آبمیوهها و نوشابههای قندی، اوریکاسید خون را بالا میبرند. مصرف غذاهای پُر از فروکتوز مانند شیرینی و شکلات نیز ریسک حملات نقرس را افزایش میدهد.
دیگر عوامل
یک سری از داروها و عوارض نیز میتوانند باعث حملات نقرس شوند.
بیماریهای قلبی و کلیوی
بیماریهای قلبی و کلیوی در صورت عدم درمان و کنترل میتوانند ریسک حمله نقرس را بالا ببرند. هر دوی این بیماریها اوریکاسید خون را افزایش میدهند.
بیماریهای قلبی و عروقی میتوانند گردش خون را کاهش داده و به بافتهای بدن آسیب بزنند که باعث بالارفتن اوریکاسید خواهد شد. بیماریهای کلیوی نیز بر نحوهٔ دفع اوریکاسید اضافی از بدن اثر میگذارند.
کمآبشدن بدن
دهیدراسیون میتواند باعث افزایش اوریکاسید بدن شود. کاهش ادرار باعث میشود اوریکاسید اضافی بهاندازه لازم دفع نشود. افرادی که نقرس دارند لازم است طی روز زیاد آب بنوشند. اگر ورزش میکنید یا ساعتهای طولانی بیرون و در هوای گرم هستید باید بیشتر آب بنوشید.
کاهش وزن سریع
تحقیقات نشان میدهد کاهش وزن سریع باعث افزایش ناگهانی اوریکاسید در بدن میشود. اگر نقرس دارید در مورد شیوه درست کاهش وزن با پزشک مشورت کنید.
بالابودن شاخص توده بدنی
داشتن اضافهوزن یا چاقی باعث بیشترشدن احتمال نقرس میشود. بین شاخص توده بدنی بالا و بالاتر بودن سطح اوریکاسید بدن ارتباط وجود دارد.
کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش راهی مؤثر برای کاهش اوریکاسید و پیشگیری از حملات نقرس میباشد.
فروکتوز که نوعی قند است، سطح اوریکاسید بدن را بالا میبرد. مطالعات نشان میدهد نوشیدنیهایی که فروکتوز بالایی دارند، مثل آبمیوهها و نوشابههای قندی، اوریکاسید خون را بالا میبرند. مصرف غذاهای پُر از فروکتوز مانند شیرینی و شکلات نیز ریسک حملات نقرس را افزایش میدهد
داروها
آسپرین با دوز پایین میتواند سطح اوریکاسید خون را بالا ببرد و حتی گاهی ریسک نقرس را دوبرابر کند. تحقیقات نشان میدهد ریسک حملات نقرس بعد از دو روز مصرف آسپرین بچه افزایش مییابد. هر چه دوز آسپرین مصرفی پایینتر باشد، ریسک نقرس بیشتر خواهد بود.
ادرارآورها نیز میتوانند اوریکاسید خون را بالا ببرند. این داروها کمک میکنند مایعات و نمک اضافی دفع شود که در برخی موارد میتواند منجر به دهیدراسیون بدن شود. یک سری شواهد نشان دادهاند بعضی از داروهای مربوط به پیوند عضو نیز میتوانند سطح اوریکاسید خون را افزایش بدهند.
توصیه نمیکنیم بدون مشورت با پزشک، مصرف داروی تجویزی خود را متوقف کنید یا تغییر دهید. پیشنهاد میکنیم ابتدا سعی کنید دیگر عوامل احتمالی نقرس را کنترل کنید و تغییر دهید، اگر علائم همچنان ادامه داشتند با پزشکتان مشورت کنید.
استرس
طبق شواهد استرس هم میتواند باعث افزایش اوریکاسید خون شود؛ اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است. کارشناسان میگویند افرادی که نقرس دارند باید استرس خود را کاهش دهند.
تغییرات دما
دمای هوا نیز بر نقرس اثر میگذارد. دمای بالا ممکن است با دهیدراته کردن بدن باعث حملات نقرس شود. هوای خیلی گرم میتواند در برخی از افراد علائم نقرس را شعلهور نماید. یک سری از افراد میگویند تغییرات رطوبت هوا نیز بر نقرس آنها اثر میگذارد؛ اما شواهدی که این مسئله را تأیید کنند محدود هستند. علت دقیق ارتباط تغییرات دما و نقرس هنوز مشخص نیست؛ اما یکی از تئوریها، دهیدراته شدن بدن را علت میداند.
چگونه حملات نقرس را مدیریت کنید؟
عوامل نقرس برای همه افراد یکی نیست. شما باید به غذاهایی که میخورید و فعالیتهایی که انجام میدهید دقت کنید تا متوجه شوید کدامیک از آنها باعث حمله نقرس در شما میشوند. برای کنترل یک حمله نقرس این اقدامات را میتوانید انجام دهید:. کمپرس یخ بگذارید، مفصل موردنظر را بالا قرار دهید.. از مصرف غذاهایی که پورین زیادی دارند پرهیز کنید.. میوه و سبزی و غلات کامل بیشتر مصرف کنید.. غذاهایی که قند اضافی و چربی اشباع دارند کمتر مصرف کنید.. اگر اضافهوزن دارید وزن کم کنید.. از لبنیات کمچرب یا بدون چربی استفاده کنید.. داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید.
آیا یک آسیب هم میتواند باعث نقرس شود؟
بدن در واکنش به یک آسیب، مواد شیمیایی تولید میکند که باعث التهاب میشوند. بالارفتن سطح اوریکاسید در خون میتواند موجب تشکیل کریستالهای اورهای در مفاصل شده و علائم نقرس را ظاهر کند.
سریعترین شیوه کاهش علائم نقرس چیست؟
شما میتوانید با مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، درد و تورم ناشی از حمله نقرس را کاهش دهید. سعی کنید روی مفصل متورم یخ بگذارید و آن مفصل را بالا نگه دارید. آب زیاد بنوشید تا سطح اوریکاسیدتان پایین بیاید. /تبیان