آخرین اخبار
۲۷ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۳

این روغن شما را چاق می کند؟

این روغن شما را چاق می کند؟
بازدید:۱۷۸
صد آنلاین | نتایج پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد، مصرف زیاد روغن زیتون که به‌عنوان چربی سالم و مرتبط با سلامت قلب شناخته شده، ممکن است به افزایش وزن منجر شود.

به گزارش صد آنلاین ، پژوهشگران دریافتند، رژیم غذایی پرچرب حاوی مقادیر زیاد اسید اولئیک - نوعی چربی موجود در روغن زیتون - می‌تواند توانایی بدن در تولید سلول‌های چربی را افزایش دهد و خطر چاقی را بالا ببرد.  

 

 

 

اسید اولئیک، چربی تک غیراشباع است و در ساختار خود یک پیوند دوگانه دارد، که به‌طور کلی سالم‌تر از چربی‌های اشباع در نظر گرفته می‌شود، با این حال، نتایج پژوهش کنونی نشان می‌دهد که سطوح بالای آن ممکن است تاثیرات غیرمنتظره‌ای به همراه داشته باشد.

پژوهشگران اظهار کردند که اسید اولئیک با افزایش پروتئین سیگنال‌دهنده‌ای به نام AKT۲ و کاهش فعالیت پروتئین دیگری به نام LXR، باعث تولید بیشتر سلول‌های چربی می‌شود. این موارد به رشد سریع‌تر سلول‌های اولیه‌ای منجر خواهد شد که به سلول‌های چربی تبدیل می‌شوند.

این گروه پژوهشی به رهبری مایکل رودولف از دانشکده پزشکی دانشگاه «اوکلاهما» و مرکز دیابت «هارولد هام» دانشگاه اوکلاهما، با همکاری دانشمندان دانشگاه «ییل» و دانشگاه «نیویورک»، موش‌های مورد آزمایش را با انواع مختلفی از چربی‌ها که معمولا در رژیم‌های غذایی انسان یافت می‌شوند مانند چربی‌های موجود در روغن نارگیل، شیر، روغن بادام زمینی و روغن سویا تغذیه کردند. از میان این چربی‌ها، اسید اولئیک، تنها چربی بود که به افزایش رشد سلول‌های چربی‌ساز منجر شد.

رودولف اظهار کرد: می‌توانید سلول‌های چربی را به‌عنوان یک ارتش در نظر بگیرید، هنگامی که مقدار زیادی اسید اولئیک مصرف کنید، سربازان بیشتری را به خدمت می‌گیرید.

وی هشدار داد: اگر افراد به دریافت انرژی بیشتر از آنچه می‌سوزانند ادامه دهند، این ارتش سلول‌های چربی پر خواهد شد و چاقی ممکن است رخ دهد. چاقی نیز خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را افزایش می‌دهد.

نتایج این پژوهش همچنین به این نکته اشاره کرد که افراد معمولا فقط یک نوع چربی، در یک وعده غذایی مصرف نمی‌کنند و غذای روزانه آنان ممکن است شامل کره، روغن و چربی گوشت باشد. بنابراین، تشخیص دقیق میزان مصرف هر نوع چربی دشوار است.  رژیم‌های غذایی مدرن، به ویژه آن‌هایی که به غذاهای فرآوری شده یا فست فود متکی هستند، شاهد افزایش سطح اسید اولئیک هستند.

این نتایج چه معنایی برای روغن زیتون دارد، آیا باید روغن زیتون را از رژیم غذایی خود حذف کنیم؟ رودولف اظهار کرد: نه لازم نیست روغن زیتون را کاملا از رژیم غذایی خود حذف کنید اما نکته کلیدی اعتدال است. اگر در مصرف روغن زیتون زیاده‌روی نکنید، هنوز هم می‌تواند بخشی از رژیم غذایی سالم باشد.  وی همچنین توصیه کرد که چربی‌های خود را از منابع مختلف دریافت کنید.

این پژوهش یادآوری مهمی است که حتی غذاهایی که سالم در نظر گرفته می‌شوند، می‌توانند در صورت مصرف بیش از حد مضر باشند. سطوح متعادل اسید اولئیک، ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشند، اما سطوح بالای آن با مصرف مداوم، می‌تواند خطر چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با آن را افزایش دهد.

سایت ساینس گزارش کرد، دانشمندان اکنون امیدوارند که بتوانند بررسی کنند، آیا محدود کردن اسید اولئیک در رژیم غذایی می‌تواند ابزاری مفید در پیشگیری یا مدیریت چاقی باشد یا خیر.

نتایج این پژوهش در نشریه «گزارش‌های سلولی» (Cell Reports) منتشر شده است.

منبع: ایسنا