به گزارش صد آنلاین ،گاهی تپش قلب داشتن معمولاً جای نگرانی ندارد؛ اما بههرحال لازم است بدانید دلیلش چیست، چه غذاهایی ممکن است باعث تپش قلبتان شوند و چه زمانی باید بررسی پزشکی انجام شود.
تپش قلب چیست؟
تپش قلب یعنی اینکه احساس میکنید قلبتان خیلی تند میزند، بهسختی میزند یا یکلحظه نمیزند و یا نامنظم میزند. احساس تپش قلب در هر زمانی میتواند اتفاق بیفتد اما شاید متوجه شوید بعد از خوردن غذا بیشتر این احساس را دارید. برای بیشتر افراد، تپش قلب خطری ندارد و خودش برطرف میشود. اما در برخی موارد تپش قلب میتواند علامت عارضهٔ جدیتری باشد، مثل آریتمی یا مشکلی در سیستم الکتریکی قلب.
آیا غذا میتواند باعث تپش قلب شود؟
چیزی که میخورید میتواند در نحوه عملکرد قلبتان اثر بگذارد. بعد از خوردن غذا، بدن شما خون بیشتری به سمت دستگاه گوارشتان میفرستد تا به هضم غذا کمک کند و این تغییر در جریان خون همراه با برخی از مواد غذایی میتواند بر ضربان قلبتان اثر بگذارد.
بعضی از افراد نسبت به یک سری مواد غذایی یا عادات غذایی حساسترند که میتواند منجر به تپش قلب شود، مثلاً محرکهایی مانند کافئین، الکل، قند و حتی حجم زیاد غذا. اما اگر متوجه شوید چه ماده غذایی باعث تپش قلبتان میشود میتوانید مصرف آن را کمتر کنید یا از آن پرهیز کنید.
دیگر علتهای احتمالی تپش قلب بعد از خوردن غذا
هر چند غذا یکی از علتهای معمول تپش قلب است؛ اما تنها دلیل نیست. داروها و مکملها و دیگر عوارض و بیماریها نیز میتوانند باعث تپش قلب شوند، خصوصاً اگر همراه با وعدههای غذایی یا استرس باشند.
بعضی از داروهای تجویزی و غیرتجویزی مثل ضداحتقانها، اسپریهای آسم و یک سری از داروهای تیروئید نیز میتوانند ضربان قلب را بالا ببرند. همچنین مکملهای گیاهی مثل جینسنگ، نارنج و گوارانا (اغلب در نوشیدنیهای انرژیزا وجود دارد) میتوانند بهعنوان محرک عمل کرده و ضربان قلب را بالا ببرند و به شما احساس تپش قلب بدهند.
در برخی موارد، بیماریها و عوارضی مثل اختلالات تیروئید، قند خون پایین، آنمی و اضطراب میتوانند باعث تپش قلب شوند یا آن را تشدید کنند. به همین دلیل مهم است که دقت کنید چه زمانهایی دچار تپش قلب میشوید و اگر تکرار یا آزاردهنده شد به پزشکتان اطلاع دهید.
غذاهایی که معمولاً باعث تپش قلب میشوند
برخی از غذاها و نوشیدنیها بیشتر احتمال دارد باعث تپش قلب شوند، خصوصاً اگر در حال حاضر قلب حساسی داشته باشید یا دچار مشکلی قلبی باشید. اگر متوجه شدید بعد از خوردن غذا دچار تپش قلب یا تندی ضربان قلب میشوید، نسبت به این عوامل غذایی هشیار باشید:
کافئین
کافئین یک محرک طبیعی است و در چای و قهوه و نوشیدنیهای انرژیزا و شکلاتها وجود دارد، پس عجیب نیست که با خوردن اینها دچار تپش قلب شوید. حتی مقدار کمی کافئین هم میتواند باعث تپش قلبتان شود. پس اگر بعد از خوردن یک فنجان قهوه صبحتان دچار تپش قلب یا تندی ضربان قلب میشوید، بدانید که کافئین علت آن است.
قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده
خوردن مقدار زیادی قند یا کربوهیدراتهای تصفیه شده مثل نان سفید یا شیرینیجات میتوانند منجر به یک افزایش ناگهانی در قند و سپس افت آن شوند. این نوسانات میتوانند باعث ترشح هورمونهای استرس مثل آدرنالین شوند که در برخی از افراد احساس تپش قلب ایجاد میکند.
الکل
الکل روی هر کسی اثر متفاوتی میگذارد؛ اما در بعضی از افراد میتواند باعث بینظمی ضربان قلب شود خصوصاً اگر زیاد مصرف شود.
غذاهای پُرنمک
خوردن نمک زیاد میتواند به قلب فشار وارد کند و احتمال فشارخون را بالا ببرد. غذاهای نمکی و فراوری شده مثل سوپهای آماده و گوشتهای دودی و سوسیس و کالباس شاید به نظر پُرنمک نیایند اما نمک پنهان دارند و میتوانند باعث احتباس آب در بدن شده و تپش قلب ایجاد کنند.
مونوسدیم گلوتامات
مونوسدیم گلوتامات یک طعمدهنده است که در بعضی از غذاهای فراوری شده و غذاهای بستهبندیشده به کار میرود و میتواند در برخی افراد باعث علائمی مثل تپش قلب و سردرد و تعریق شود. اگر متوجه تپش قلب بعد از خوردن اینجور غذاها شدید به آن دقت کنید.
اگر تپش قلبتان بیشتر از دو سه دقیقه طول کشید یا اگر با علائم دیگری مثل درد و فشار در قفسه سینه، سرگیجه، تنگی نفس و بیحالی همراه بود با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر سابقهٔ بیماری قلبی یا فشارخون بالا دارید باید تپش قلب را جدی بگیریدغذاهای تند و پرادویه
غذاهای پرادویه مثل فلفل قرمز، خردل تند و... اغلب حاوی مادهای به نام کپسایسین هستند که باعث تندی ضربان قلب میشود. این ماده غذایی میتواند سیستم عصبی را تحریک کند و منجر به ترشح آدرنالین شود که موقتاً ضربان قلب را تند میکند.
غذاهای حجیم و سنگین
اگر از غذایی زیاد بخورید حتی اگر سالم باشد باعث میشود قلبتان تندتر بزند. غذای زیاد و سنگین موجب نفخ شده و جریان خون به سمت رودهها را افزایش میدهد و شما احساس فشار در سینه خواهید کرد که احساس تپش قلب به شما میدهد.
ریفلاکس اسید
ریفلاکس اسید میتواند باعث تحریک و التهاب مری شده و احساس تپش قلب ایجاد کند.
غذاهایی که پورین دارند
گاهی تپش قلب بعد از خوردن غذا ناشی از غذاهایی است که پورین زیادی دارند مثل دل و جگر که میتوانند باعث افزایش اوریکاسید شده و بر عملکرد قلب اثر بگذارند و به طور غیرمستقیم موجب تپش قلب شوند.
لبنیات و تپش قلب
در برخی موارد، لبنیات خصوصاً از نوع پرچرب میتوانند ضربان قلب را بالا ببرند یا آن را بینظم کنند که بهصورت تپش قلب احساس میشود. از لبنیات بدون چربی یا کمچرب استفاده کنید.
چرا وقتی رژیم میگیرید دچار تپش قلب میشوید؟
شروع یک رژیم غذایی جدید، خصوصاً رژیمی که محدودیت کالری دارد یا بعضی از گروههای غذایی از آن حذف شدهاند گاهی میتواند باعث تپش قلب بشود. یکی از دلایل آن پایین آمدن قند خون است. اگر وعدههایی را حذف کنید یا بهاندازه کافی نخورید، قند خونتان میتواند افت کند و بدنتان را وادار به ترشح هورمونهای استرس کند که قطعاً بر ضربان قلبتان اثر خواهد گذاشت.
کمآب شدن بدن نیز علتی دیگر است، خصوصاً در رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات که باعث میشوند بدن بهسرعت آب از دست بدهد. وقتی بدن مایعات و الکترولیتهای زیادی از دست میدهد، سیگنالهای الکتریکی قلب دچار اختلال میشوند. یک مسئلهٔ مهم دیگر این که ایجاد تغییرات ناگهانی و اساسی در عادات غذایی میتواند به بدن فشار وارد کند و ضربان قلب را موقتاً بالا ببرد.
چه باید کرد؟
اگر رژیم غذایی جدیدی را شروع کردهاید و تپش قلب دارید، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. شاید لازم باشد تغییری در برنامه غذاییتان ایجاد کنید. همانطور که یک سری از غذاها میتوانند باعث تپش قلب شوند، یک سری از غذاها هم میتوانند به منظمشدن ریتم قلب کنند:
. غذاهای منیزیم دار: منیزیم نقش مهمی در ریتم قلب دارد. سبزیجات برگدار، مغزها و دانهها و غلات کامل منابع خوبی از منیزیماند.
. اسیدهای چرب امگا ۳: ماهیهای چرب مثل سالمون، گردو و بذر کتان دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و به کاهش التهاب و حمایت از عملکرد قلب کمک میکنند.
. غذاهای پتاسیم دار: پتاسیم کمک میکند سدیم تعدیل شده و ریتم قلب تنظیم شود. موز، سیبزمینی شیرین و آووکادو منابع پتاسیم هستند.
. غذاهای آبرسان و مایعات: سیراب نگهداشتن بدن برای سلامت قلب خیلی مهم است. آب، دمنوشهای گیاهی و میوههای آبدار مثل ملون و خیار و هندوانه کمک میکنند از تپش قلب ناشی از کمآبی بدن پیشگیری شود.
نکاتی برای پیشگیری از تپش قلب بعد از خوردن غذا
اگر قلبتان بعد از خوردن غذا شروع به تندتر زدن میکند، ممکن است مضطرب و نگران شوید. خوشبختانه راههای متعددی برای آرامکردن ضربان قلب و برگرداندن ریتم آن به وضعیت نرمال وجود دارد. اینکه کدام راه بهتر جواب میدهد بستگی به علت دارد؛ اما بههرحال ایجاد تغییراتی کوچک در عادات پیش از غذا، حین غذا و بعد از غذا میتواند تفاوتهایی ایجاد کند.
پیش از همه و مهمتر از همه سعی کنید آرام و خونسرد باشید. تپش قلب با اضطراب و توجه بیشتر شما بدتر میشود؛ بنابراین سعی کنید بر تنفسهای آرام و عمیق تمرکز کنید تا سیستم عصبیتان آرام بگیرد و ریلکس شوید. دیگر توصیهها:
. آب بنوشید: کمآبی بدن باعث تپش قلب میشود. نوشیدن یک لیوان آب شاید بتواند ضربان قلبتان را تنظیم کند.
. فوراً بعد از غذا دراز نکشید: به بدنتان فرصت بدهید غذایی را که خوردهاید هضم کند و زود دراز نکشید؛ چون باعث فشار بر قفسه سینهتان میشود.
. حواستان به محرکهای غذایی باشد: بهتر است چیزهایی را که میخورید و عوامل محرک احتمالی را یادداشت کنید. این کار به شما و پزشکتان کمک میکند پیدا کنید چه چیزی باعث تپش قلبتان میشود.
تپش قلب چه زمانی نگرانکننده است؟
بیشتر اوقات تپش قلب بعد از غذا علامت مشکل خاصی نیست. اما زمانهایی وجود دارد که باید بررسی پزشکی صورت بگیرد. اگر تپش قلبتان بیشتر از دو سه دقیقه طول کشید یا اگر با علائم دیگری مثل درد و فشار در قفسه سینه، سرگیجه، تنگی نفس و بیحالی همراه بود با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر سابقهٔ بیماری قلبی یا فشارخون بالا دارید باید تپش قلب را جدی بگیرید./تبیان