آخرین اخبار
۲۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۶

دیابتی‌ها لب به این غذای خوشمزه نزنند

دیابتی‌ها لب به این غذای خوشمزه نزنند
بازدید:۳۳۴
صد آنلاین | یک محقق ایرانی در دانشگاه هاروارد در تحقیقات خود نشان داد که خوردن مکرر چیپس یا سیب‌زمینی سرخ‌کرده با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با پختن، جوشاندن یا له کردن سیب‌زمینی مرتبط است.
کد خبر : ۱۷۹۶۹۰

 به گزارش صد آنلاین ،دانشمندان دانشگاه هاروارد ثابت کردند که خوردن مکرر چیپس یا سیب‌زمینی سرخ‌کرده با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با پختن، جوشاندن یا له کردن سیب‌زمینی مرتبط است. مطالعه‌ای که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شده، نشان می‌دهد مصرف چیپس سه بار در هفته، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۲۰ درصد افزایش می‌دهد و این رقم در صورت مصرف پنج بار در هفته به ۲۷ درصد می‌رسد. این در حالی است که در سطح جهانی، سیب‌زمینی سومین محصول غذایی است که بیشترین مصرف را پس از برنج و گندم دارد.

 

 

 

 

۹ نفر از هر ۱۰ نفر از ۵/۸ میلیون نفری که تخمین زده می‌شود در بریتانیا به دیابت مبتلا هستند، به نوع ۲ این بیماری دچارند، که ارتباط نزدیکی با سبک زندگی به ویژه رژیم غذایی دارد.

این یافته‌ها تائید می‌کند که خود سیب‌زمینی به تنهایی برای سلامتی خطرناک نیست، اما سرخ کردن آن برای تهیه چیپس و مصرف منظم آن، احتمال تشخیص دیابت نوع ۲ را بیشتر می‌کند.

یک تیم بین‌المللی از محققان به رهبری سید محمد موسوی، متخصص بهداشت عمومی در دانشگاه هاروارد، رابطه بین مصرف سیب‌زمینی و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را بررسی کردند. آنها یافته‌های خود را بر اساس پرسشنامه‌های غذایی پرشده توسط ۲۰۵ هزار متخصص سلامت در آمریکا، هر چهار سال یک بار بین سال‌های ۱۹۸۴ تا ۲۰۲۱ بنا کردند.

کسی که سه بار در هفته چیپس می‌خورد، ۲۰ درصد خطر دیابتش افزایش یافته است، اما کسانی که سیب‌زمینی را با همان میزان مصرف، به صورت پخته، جوشیده یا له‌شده می‌خوردند، خطرشان فقط پنج درصد بالا رفته بود.

مطالعه توضیح می‌دهد: محتوای بالای نشاسته در سیب‌زمینی که منجر به شاخص و بار گلیسمی بالا می‌شود، همراه با احتمال از دست رفتن مواد مغذی و خطرات بالقوه ناشی از روش‌های مختلف پخت، می‌تواند به نتایج نامطلوب سلامتی منجر شود.

جایگزینی سیب‌زمینی با غلات کامل، خطر دیابت را هشت درصد کاهش می‌دهد، و اگر غلات به جای چیپس مصرف شود، این کاهش خطر تا ۱۹ درصد خواهد بود.

دکتر کاوتر هاشم، مدرس تغذیه بهداشت عمومی در دانشگاه کوئین مری لندن، گفت: سیب‌زمینی می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد، اما نوع آماده‌سازی آن تفاوت ایجاد می‌کند. سیب‌زمینی پخته، جوشیده یا له‌ شده به طور طبیعی کم‌چرب بوده و منبع فیبر، ویتامین C و پتاسیم است. اما زمانی که آنها را به چیپس یا سیب‌زمینی سرخ‌کرده عمیق تبدیل می‌کنیم، به خصوص در مقادیر زیاد و با افزودن نمک، از نظر چربی، نمک و کالری زیاد شده و احتمال افزایش وزن و ریسک دیابت نوع ۲ را بیشتر می‌کند.

با این حال، جایگزینی هر نوع سیب‌زمینی با برنج سفید ایده بدی است چون به افزایش خطر دیابت نوع ۲ منجر می‌شود، طبق یافته‌های مقاله.

دکتر هاشم اضافه کرد: این تحقیق پیام ساده‌ای را تقویت می‌کند، یعنی از سیب‌زمینی لذت ببرید – فقط به چیپس به عنوان گزینه اصلی تکیه نکنید. و در صورت امکان، آنها را با غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای، بلغور گندم، ماکارونی سبوس‌دار یا حتی سیب‌زمینی شیرین با پوست جایگزین کنید که سالم‌تر بوده و برای سلامت بلندمدت محافظت‌کننده هستند.

محققان تاکید کردند که یافته‌هایشان مشاهده‌ای است و اثبات رابطه علت و معلولی بین خوردن چیپس و ریسک دیابت نوع ۲ نیست.

منبع: ایسنا

اشتراک گذاری:
گزارش خطا
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها