به گزارش صد آنلاین ، آب میوه حاوی مقدار زیادی شکر است که قند خون را به سرعت بالا میبرد بنابراین افراد مبتلا به دیابت معمولا باید از اکثر آبمیوهها دوری کنند. به عنوان یک قانون کلی، خوردن یک میوه به طور کامل، سالمتر از خوردن آب میوه یا اسموتی میوه است. هنگامی که صحبت از یک نوشیدنی سالم میشود، تحقیقات نشان میدهد که مصرف منظم آب میوه میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در افراد افزایش دهد.
آب میوه حاوی چیست؟
جدا از ویتامین c و کلسیم، آب میوه حاوی مواد زیر است:
کالری: ۲۵۰ میلی گرم از آب پرتقال غیر شیرین حاوی ۱۰۰ کالری است؛ در حالی که یک عدد پرتقال فقط ۶۰ کالری دارد.
فروکتوز (یک نوع شکر): نصف آب یک عدد میوه؛ شکر بیشتری نسبت به شکر مورد نیاز بدن در طول روز دارد. شکر مورد نیاز بدن در طول روز برای آقایان ۳۰ گرم و برای خانمها ۲۴ گرم است.
فیبر: آب میوه همیشه فیبر کم تری نسبت به خود میوه دارد. آبمیوههای فرآوری شده و صنعتی هم هیچ فیبری ندارند.
آبمیوه چگونه روی قند خون اثر میگذارد؟
سطح قند موجود در آبمیوه میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود و خطر ابتلا به هایپرگلایسمی یعنی قند خون خیلی بالا را افزایش دهد. شاخص گلایسمیک که نشان دهنده سطح قند خون مواد غذایی است، معمولاً آب پرتقال را در مقیاس ۱۰۰ بین عدد ۶۶ و ۷۶ قرار میدهد. همین باعث میشود که آبمیوه شاخص گلایسمیک بالایی داشته باشد. پس افرادی هم که به دیابت مبتلا هستند، باید از آب میوههایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند دوری کنند.
آبمیوه و فروکتوز
آبمیوه قند بالایی به نام فروکتوز دارد و باید توسط کبد شکسته شود. تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی که در آن فروکتوز زیادی وجود داشته باشد، عامل فعالیت بیش از حد کبد است و مشکلاتی مثل بیماری کبد چرب و دیابت نوع ۲ را تشدید کرده و یا آن را به وجود میآورد. بسیار مهم است که جدول قند از ۵۰ درصد فروکتوز و ۵۰ درصد ساکروز تشکیل شده باشد. رژیم غذایی که قند بالایی داشته باشد، معمولاً فروکتوز بالایی هم دارد. مصرف بیش از حد آب میوه میتواند خطر ابتلا به هر گونه مشکلات سلامتی در فرد را افزایش دهد.
فواید آب میوه
آب میوه فواید زیادی دارد؛ البته فواید آن بیشتر از معایبش میباشد. آبمیوه منبع عالی از مواد مغذی مثل ویتامین c است؛ اگرچه همانطور که بارها در بخش سلامت نمناک گفته شد بهتر است که ویتامین c از کل میوه یا از طریق سبزیجات سبز برگ دار گرفته شود. سبزیجات برگ دار فواید زیادی نسبت به میوه و آبمیوه دارند، زیرا کمتر از بقیه باعث افزایش فشار خون خواهند شد.
خود میوه بهتر از آبمیوه است
بهتر است که خود میوه را مصرف کنید تا اینکه آب میوه را مصرف کنید. میوه فواید زیادی از جمله فیبر محلول دارد. فیبر محلول میتواند گوارش را بهبود ببخشد و خطر افزایش فشار خون را کاهش دهد همچنین غلظت شکر در آن کمتر است. به این نکته توجه کنید که افراد مبتلا به دیابت، باید به جای آب میوه که کربوهیدرات زیادی دارند، خود میوه را مصرف کنند؛ البته بعضی از میوهها هم برای افراد مبتلا به دیابت ممنوع هستند.
مطالعهای در سال ۲۰۱۳ در این باره انجام شده و نشان میدهد که مصرف آبمیوه به اندازه سه بار در هفته، ممکن است ۸ درصد خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. مصرف بلوبری، انگور، سیب و گلابی نیز خطر کمتری دارد.
محققان به این نتیجه رسیدهاند که جایگزین کردن آبمیوه با خود میوه به اندازه ۳ بار در هفته، خطر ابتلا به دیابت را تقریباً ۷ درصد میکاهد. پس سعی کنید از خود میوه استفاده کنید که خطر کمتری نسبت به آب میوه دارد.
در مورد گریپ فروت و موز؛ مصرف خود میوه تقریباً درصد خطر دیابت را کاهش میدهد، اما مصرف بلوبری به جای آب بلوبری، خطر ابتلا به دیابت را حدود ۲۶ درصد میکاهد. /نمناک