قند و سلامت/ راههای مقابله با وسوسه شیرینی خوردن
بازدید:۲۳۱
صد آنلاین | وقتی صحبت از سلامت و تندرستی به میان میآید، شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که آیا شیرینی قندی برای بدن مضر است؟ و قبل از برداشتن شیرینی دوم (یا سوم!) باید به چه نکاتی توجه کرد؟
به گزارش صد آنلاین ،وقتی صحبت از سلامت و تندرستی به میان میآید، شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که آیا شیرینی قندی برای بدن مضر است؟ و قبل از برداشتن شیرینی دوم (یا سوم!) باید به چه نکاتی توجه کرد؟
دکتر بومش تیاقی، توضیح داد که این موضوع بیشتر به شناخت مواد اولیه، اندازهی وعدهها و عادتهای غذایی کلی شما مربوط میشود. در ادامه، تمام نکاتی را که او با ما در میان گذاشت، خواهید خواند.
شیرینی قندی از چه چیزهایی تشکیل شده است؟
در سادهترین حالت، شیرینی قندی از چند مادهی اولیهی اصلی تشکیل میشود:
• شکر: همانطور که از نامش پیداست، شکر عنصر اصلی است که شیرینی را شیرین میکند و طبیعتاً منبع کالری آن است. با وجود طعم دلچسبش، مصرف زیاد شکر با مشکلات مختلفی مانند افزایش وزن، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی مرتبط دانسته شده است.
• کره: طعم غنی و بافت لطیف شیرینی از کره میآید. کره منبع چربی اشباع است که در صورت مصرف زیاد، میتواند سطح کلسترول بد (LDL) را بالا ببرد.
• آرد سفید: این آرد فرآوریشده ساختار شیرینی را شکل میدهد. اما در طی فرآیند آسیاب، سبوس و جوانهی گندم حذف میشود که باعث میشود آرد نسبت به غلات کامل، از نظر فیبر، ویتامین و مواد معدنی فقیرتر باشد. این موضوع میتواند باعث افزایش سریع قند خون شود.
• تخممرغ: باعث غنا، چسبندگی و اتصال مواد به یکدیگر میشود.
• وانیل و مواد پفدهنده (مثل بیکینگپودر یا جوش شیرین): برای طعم بهتر و بالا آمدن خمیر شیرینی استفاده میشوند.
آیا شیرینی قندی برای سلامتی مضر است؟
همیشه مفید نیست که یک مادهی غذایی خاص را بهعنوان «بد» برچسب بزنیم. بهجای آن، دکتر تیاقی پیشنهاد میکند به چند نکته توجه کنیم:
۱. تراکم مواد مغذی پایین
شیرینیهای قندی، کالری زیادی دارند اما از نظر تغذیهای فقیر هستند. آنها ویتامینها، مواد معدنی یا فیبر مورد نیاز بدن را فراهم نمیکنند.
۲. میزان بالای شکر افزوده
یک شیرینی معمولی ممکن است مقدار زیادی شکر افزوده داشته باشد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند مصرف روزانهی شکر افزوده برای زنان بیش از ۲۵ گرم (۶ قاشق چایخوری) و برای مردان بیش از ۳۶ گرم (۹ قاشق چایخوری) نباشد. فقط چند عدد شیرینی میتواند شما را بهراحتی از این حد فراتر ببرد.
۳. چربی اشباع
چربی حاصل از کره، از نوع اشباع است که مصرف زیاد آن با مشکلات قلبی-عروقی ارتباط دارد.
۴. آرد تصفیهشده
استفاده از آرد سفید یعنی فیبر کمتر و افزایش سریعتر قند خون.
نکاتی که باید پیش از خوردن شیرینی قندی بدانید
دکتر تیاقی تأکید میکند که بهجای حذف کامل شیرینیها ــ که ممکن است بعدها منجر به زیادهروی شود ــ رویکرد آگاهانه و متعادل بهترین راه است. نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- کنترل اندازهی وعدهها بسیار مهم است
شاید این مهمترین توصیه باشد. بهجای بیهدف خوردن شیرینی، یکی یا دو عدد انتخاب کنید و از هر لقمه لذت ببرید.
- تکرار مصرف اهمیت دارد
خوردن یکی دو شیرینی در تعطیلات با تبدیل آن به عادت روزانه تفاوت دارد. اعتدال کلید تغذیهی سالم است.
- تعادل در تغذیه روزانه را رعایت کنید
اگر میدانید که قرار است شیرینی بخورید، باقی رژیم غذاییتان را در همان روز با مواد مغذی پر کنید؛ از جمله پروتئین بدون چربی، میوه و سبزیجات فراوان، و غلات کامل./انتخاب