به گزارش صد آنلاین، چربیهای اصلی موجود در پلاسما عبارت است از کلسترول و تری گلیسرید که به صورت متصل به پروتئین در پلاسما (تحت عنوان لیپوپروتئینها) در گردش میباشند. کلسترول یک ماده چربی مانند و مومی است که در کبد و سایر سلولها ساخته شده و در بعضی از انواع غذاهای خاص از جمله لبنیات، تخم مرغ و گوشت یافت میشود.
افزایش میزان نرمال کلسترول خون میتواند بدلیل افزایش تولید و یا نقص در پاکسازی VLDL و یا افزایش تبدیل VLDL به LDL باشد. افزایش تولید VLDL توسط کبد میتواند ناشی چاقی، علائم دیابت، مصرف الکل، سندروم نفروتیک و یا ناشی از عوامل ژنتیکی باشد. هر وضعیتی که سبب افزایش میزان LDLL و کلسترول خون میشود اغلب سبب افزایش سطح تری گلیسرید خون هم میشود. نقص در برداشت LDL میتواند ژنتیکی باشد. گاهی مسائل تغذیهای هم در این افزایش چربی نقش دارند. ضمن اینکه بیماری کبد چرب غیرالکلی نیز میتواند باعث ابتلای فرد به سیروز کبدی، سرطان کبد و نیز نارسایی کبد شود.
چربی خون بالا خطر بیماریهای قلبی را بالا میبرد. در نتیجه بهتر است از مصرف برخی مواد غذایی که احتمال افزایش کلسترول را دارند بپرهیزید.
اگر چربی خونتان خیلی بالاست از مصرف خامه خودداری کنید. این ماده غذایی حاوی چربیهای اشباع شده است که برای سلامتی مضر هستند.
مواد غذایی مضر برای چربی خون بالا
پیراشکیها و شیرینیجات خامهای
افرادی که چربی خون بالایی دارند باید از مصرف پیراشکیها و ... خودداری کنند. این شیرینیجات صنعتی حاوی میزان زیادی چربیهای اشباع شده است و برای سلامتی خوب نیست.
گوشت قرمز
کلسترول بالا یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی عروقی است. متخصصان تغذیه توصیه میکنند برای کنترل کلسترول بد خون مصرف گوشت قرمز و بخصوص گوشتهای چرب را کاهش دهید. از مصرف گوشتهای فراوری شده مانند سوسیس، کالباس، هات داگ و ... اکیداً خودداری کنید. برای افرادی که کلسترول بالایی دارند مصرف ماهی و غذاهای گیاهی گزینههای مناسبی است.
کله پاچه، جگر
مغز، زبان، جگر و به طور کلی امعاء و احشاء، کلسترول بیشتری در مقایسه با گوشت قرمز دارند؛ بنابراین افرادی که میخواهند کلسترولشان را کنترل کنند باید از مصرف آنها خودداری کنند. مغز، قلوه و جگر به ترتیب بیشترین میزان کلسترول را دارند.
محصولات لبنی پرچرب
برخی از متخصصان تغذیه توصیه میکنند که مصرف گوشت قرمز یا حتی سفید به همراه محصولات لبنی نباشد. چون هر دو دارای چربیهای اشباع شده هستند که نباید با هم ترکیب شوند. به عنوان مثال مصرف همزمان اینها مانع از جذب خوب آهن میشود. با وجود اینکه محصولات لبنی سرشار از کلسیم هستند، اما میتوان این ماده معدنی را از طریق سبزیجات، آجیلها و غلات نیز تأمین کرد. همچنین میتوان از آب معدنیهای حاوی کلسیم نیز استفاده کرد.
کره
کره تقریباً در اکثر غذاها استفاده میشود و اگر کلسترول خونتان بالاست بهتر است از آن بپرهیزید. این ماده غذایی حاوی کلسترول بد است. سعی کنید به جای کره از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون استفاده کنید.