به گزارش صد آنلاین، وقتی شما یک قوطی نوشابه مینوشید، همان شیرینی که حس میکنید و خوشایندتان است، مواد بالقوه مضری برای استخوانهایتان دارد.
شیره ذرت با فروکتوز بالا و سلامت استخوان
نوشابه پُر از شربت ذرت با فروکتوز بالاست؛ شیرینکنندهای که مواد مغذی مثل ویتامین D و کلسیم را از بدنتان میکشد.
این اتفاق نهتنها میتواند خیلی از مواد مغذی بدنتان را تحلیل ببرد بلکه میتواند باعث تخریب کلسیم توسط کلیهها شود و این خبر بدی برای هر کسی است که دوست دارد استحکام استخوانهایش را حفظ کند.
اثر اسید فسفریک بر استخوانها و دندانها
مادهٔ دیگری که در نوشابه وجود دارد اسید فسفریک است. این مؤلفه با کاهش تراکم استخوان بهمرور ریسک پوکیاستخوان را بالا میبرد. در مورد دندانهایتان نیز همینطور؛ اسید فسفریک منجر به پوسیدگی قابلتوجه دندانها میشود.
ضمناً اسید فسفریک مانع جذب آهن و زینک میشود. این دو ماده مغذی برای سلامت استخوانها مهم هستند.
کمبود منیزیم و ریسک پوکیاستخوان
تابهحال به این فکر کردهاید که عادت شما به مصرف نوشابه میتواند موجب کمبود منیزیم شود؟ کسی که مدام نوشابه مینوشد دچار کمبود منیزیم این ماده مغذی حیاتی خواهد شد.
کمبود منیزیم دردسرساز خواهد شد؛ زیرا منیزیم نقش مهمی در سلامت استخوانها دارد. وقتی از استخوان صحبت میکنیم، فقط کلسیم مهم نیست؛ منیزیم نیز به ساختن استخوانهای محکم و جذب ویتامین D کمک میکند.
اختلال در پاراتیروئید در اثر کمبود منیزیم
اگر منیزیم کافی در بدن نداشته باشید چه اتفاقی میافتد؟ وقتی سطح منیزیم پایین است خیلی از عملکردهای بدن میتوانند فوراً دچار اختلال شوند که یکی از آنها غده پاراتیروئید میباشد. این باعث میشود تراکم استخوان کمتر هم بشود؛ زیرا این غده کنترل میکند که بدن چگونه از کلسیم استفاده و آن را ذخیره کند. وقتی پاراتیروئید به دلیل کمبود منیزیم بهخوبی کار نمیکند، کلسیم را از استخوانها میکشد.
هر چه بیشتر نوشابه مصرف کنید، منیزیم کمتری در بدن خواهید داشت و با اختلالی که در عملکرد پاراتیروئید ایجاد میشود کمکم زمینه برای پوکیاستخوان فراهم خواهد شد.
نقش کافئین در نشت کلسیم از استخوان
آیا میدانستید کافئین موجود در نوشیدنی مورد علاقهتان میتواند نقش بزرگی در کشیدن کلسیم از استخوانهایتان داشته باشد؟ کافئین مثل یک جیب بُر برای ساختار استخوانی شماست اما این اتفاق چگونه میافتد؟
وقتی نوشیدنیهای کافئیندار مینوشید، دفع کلسیم از طریق ادرارتان زیاد میشود. این فرایند باعث میشود کلسیم کمتری در دسترس استخوانهایتان باشد و نتوانند خودشان را خوب بازسازی و ترمیم کنند. بهمرورزمان تراکم بخش زیادی از استخوان از دست میرود.
مصرف نوشابه به دلیل مواد مضری که دارد مثل شیره ذرت با فروکتوز بالا، اسید فسفریک و کافئین میتواند اثرات منفی بر استخوان بگذارد. این مواد بر جذب مواد مغذی اثر گذاشته و تعادل هورمونی را دچار اختلال میکنند و ریسک پوکیاستخوان را بالا میبرند
بهمحض اینکه کافئین وارد سیستمتان میشود، بدن شروع به پردازش ترکیبات آن میکند. کلیهها کار خود را با فیلترکردن مواد اضافی مانند قند و کافئین انجام میدهند؛ اما علاوه بر این مواد، مواد مغذی مهمی مثل کلسیم نیز وجود دارند.
حالا اگر شما بهاندازه کافی منابع کلسیم یا ویتامین D غذایی دریافت نکنید که به جذب کلسیم کمک میکنند، استخوانهایتان در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
کاملاً آشکار است که نوشابه برای سلامتی مضر است. آیا میدانستید نوشابه میتواند اثر انباشته بر سلامت استخوانها داشته باشد؟ عناصری مانند شیره ذرت با فروکتوز بالا، اسید فسفریک و کافئین هر کدام نقش خود را در این حادثهٔ تضعیف استخوانی دارند. شیره ذرت با فروکتوز بالا نوشابه را فقط شیرین نمیکند؛ بلکه مواد مغذی مهمی مانند ویتامین D و کلسیم را نیز از بدن تحلیل میبرد.
نوشابه را مانند یک دزد تصور کنید که مواد مغذی لازم برای استحکام استخوانها را میدزدد. مطالعات نشان میدهد مصرف نوشیدنیها با فروکتوز بالا منجر به کاهش سطح این مولفههای مهم در بدنتان خواهد شد.
مسئلهٔ بعدی اسید فسفریک است که ریسک پوکیاستخوان و تضعیف دندانها را بالا میبرد؛ چون جذب آهن و زینک را کاهش میدهد.
جایگزینهایی برای نوشابه که به ضرر استخوانها نیستند
اگر حاضرید مصرف نوشابه را کنار بگذارید و به فکر سلامت استخوانهایتان هستید، جایگزینهای خوشمزه زیادی وجود دارند. یادتان باشد هدف فقط این نیست که مصرف مواد مضر را حذف کنید. بلکه میخواهید آبرسانی به بدنتان را بهخوبی انجام دهید.
خود آب بسیار عالی است؛ اما اکثر افراد دوست ندارند. شما میتوانید چندبرش لیموترش یا خیار به آب اضافه کنید و آب طعمدار بنوشید که هم مطبوع است و هم بدن را سیراب میکند.
چای گیاهی دارای طعمها و عطرهای گوناگونی است بدون اینکه کافئین و قند افزوده داشته باشد؛ از نعنافلفلی گرفته تا بابونه این دمنوشها میتوانند بدن را خوب آبرسانی کرده و فواید خوبی هم دارند.
تحقیقات نشان میدهد بعضی از دمنوشها حتی به حفظ تراکم استخوان کمک میکنند. شیرهای غیر لبنی مثل شیر بادام سرشار از کلسیماند و خوشمزه هم هستند.
سلامت استخوان و بازسازی شکستگی
سلامت استخوان نقش خیلی مهمی در بازسازی شکستگی استخوان دارد. شما باید مطمئن باشید که استخوانهای شما مواد مغذی لازم را دریافت میکنند، از جمله دوز کافی ویتامین D حتی وقتی که دچار شکستگی استخوان شدهاید.
ویتامین D یک عامل مهم در این سناریو است؛ زیرا به جذب کلسیم و ترکم املاح در استخوان کمک میکند. تعیین دوز مناسب ویتامین D برای بازسازی استخوان یک مسئلهٔ مهم طی ریکاوری است. کافی بودن سطح ویتامین D کمک میکند تشکیل بافت جدید استخوانی راحتتر شود و شکستگی زودتر جوش بخورد.
پزشک شما میتواند با بررسی وضعیتتان و ارزیابی سطح ویتامین D بدنتان در صورت نیاز مکمل تجویز کند تا فرایند بازسازی استخوان بهتر صورت بگیرد. ترکیبی از تغذیه مناسب که ویتامین D خوبی داشته باشد و عمل طبق توصیه پزشکتان، برای محافظت از سلامت استخوان و بازسازی شکستگی لازم است.
در پایان
مصرف نوشابه به دلیل مواد مضری که دارد مثل شیره ذرت با فروکتوز بالا، اسید فسفریک و کافئین میتواند اثرات منفی بر استخوان بگذارد. این مواد بر جذب مواد مغذی اثر گذاشته و تعادل هورمونی را دچار اختلال میکنند و ریسک پوکیاستخوان را بالا میبرند.
پس مصرف نوشابه را بسیار محدود کنید و سراغ جایگزینهای سالمتری بروید.
ضمناً در مدتی که فرایند جوشخوردن شکستگی استخوان را سپری میکنید، باید مواد مغذی بهاندازه کافی دریافت کنید./تبیان