به گزارش صد آنلاین، بیایید کمی جزئیتر و کاملتر به این موضوع نگاه کنیم و نکات مهمی را اضافه نماییم:
برای معدههای سرد (طبع سرد):
علائم رایج: نفخ، ترش کردن، احساس سنگینی بعد از غذا، هضم کند، تمایل به غذاهای گرم، سردیکردن راحت.
هدف: گرم کردن معده و کمک به هضم سریعتر.
بهترین گزینههای صبحانه (تکمیل لیست شما):
مرباهای گرم: مربای بالنگ، مربای به، مربای هویج، مربای پوست پسته (همانطور که گفتید) + مربای سیب، مربای گلمحمدی.
فرنیها و حریرهها: فرنی آرد گندم با کمی دارچین و زعفران، شیربرنج گرم با دارچین و زعفران (مقدار شیر و برنج متعادل باشد).
نانها: نان سنگک یا تافتون گرم.
چربیهای مفید: کره محلی گاو (نه گوسفند) به مقدار کم روی نان گرم.
شیر گرم: شیر گرم به تنهایی یا با کمی عسل طبیعی (اگر معده شیر را میپذیرد).
دمنوشها: دمنوش زنجبیل (کم)، دمنوش نعناع، دمنوش بابونه، چای سیاه کمرنگ با یک قطعه زنجبیل یا هل.
میوههای مجاز: سیب پخته یا کمپوت سیب (بدون شکر زیاد)، به پخته.
نکات مهم:
حرارت: صبحانه حتماً باید گرم مصرف شود (نه داغ، نه سرد).
پرهیزها: از ماست، دوغ، خیار، گوجه، سالاد، آب سرد، نوشیدنیهای یخ، قهوه و نسکافه به شدت پرهیز کنید.
مربا: در مصرف مربا زیادهروی نکنید (قند بالا ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کند).
آهستگی: غذا را به آرامی و با آرامش کامل بجوید.
برای معدههای گرم (طبع گرم):
علائم رایج: سوزش سر دل، احساس تشنگی زیاد، خشکی دهان، تمایل به غذاهای خنک، یبوست (گاهی).
هدف: خنک کردن معده و کاهش حرارت و سوزش.
بهترین گزینههای صبحانه (تکمیل لیست شما):
شیرهها و عسل: شیره انگور، شیره توت، عسل طبیعی به مقدار متعادل (همانطور که گفتید).
مرباهای خنک: مربای آلبالو (عالی)، مربای زرشک، مربای تمشک.
فرنیها و حریرهها: شیربرنج ولرم یا خنک با کمی گلاب یا زعفران (بدون دارچین زیاد)، فرنی آرد برنج با گلاب.
نانها: نان سنگک یا بربری ترجیحاً کمی کهنه.
لبنیات خنک: ماست طبیعی و ساده (کم چرب یا پرچرب بسته به تحمل فرد)، پنیر تازه کم نمک + گردو (گردو گرم است، تعداد کمی مثلاً 1-2 عدد کافی است). نکته: ماست برای معدههای گرم خوب است، اما برای معدههای سرد مضر است.
میوهها: هندوانه (در فصل خود)، خیار (به شرطی که معده را اذیت نکند)، سیب خام شیرین.
دمنوشها: دمنوش گلگاوزبان، دمنوش بنفشه، دمنوش تخم گشنیز، شربت سکنجبین رقیق و خنک.
نکات مهم:
حرارت: صبحانه باید ولرم یا خنک باشد. از غذاها و نوشیدنیهای داغ پرهیز کنید.
پرهیزها: از غذاهای تند و ادویهدار (به خصوص دارچین، زنجبیل، فلفل)، سیر و پیاز خام، شکلات، قهوه، نسکافه، غذاهای سرخکرده و چرب به شدت پرهیز کنید.
ادویه: دارچین در شیربرنج باید خیلی کم باشد یا حذف شود (مگر اینکه فرد تحمل کند).
شیر: شیر گرم ممکن است برای برخی افراد با معده گرم ایجاد سوزش کند. بهتر است ولرم یا خنک باشد یا با گلاب مخلوط شود.
نکات کلی و بسیار مهم برای همه:
تشخیص دقیق طبع: تشخیص "سردی" یا "گرمی" معده کار تخصصیست. علائمی که ذکر شد کلی هستند و ممکن است فردی ترکیبی از علائم را داشته باشد یا مشکلات دیگری در میان باشد. مشورت با یک متخصص طب سنتی مجرب برای تشخیص دقیق طبع و دریافت برنامه غذایی شخصیسازی شده، ضروری است.
میزان مصرف: حتی غذاهای مناسب هم باید به اندازه مصرف شوند. پرخوری خود عامل مهمی در ناراحتیهای معده است.
کیفیت مواد: از مواد تازه، طبیعی و با کیفیت (مثل عسل طبیعی، شیره اصل، مربای خانگی با شکر کم) استفاده کنید.
آب: نوشیدن آب کافی (ترجیحاً ولرم) در طول روز، به ویژه صبح ناشتا برای همه مفید است. اما معدههای سرد از آب سرد پرهیز کنند.
وعده صبحانه: حذف صبحانه به هیچوجه توصیه نمیشود. یک صبحانه سبک و مناسب، سوختوساز بدن را تنظیم میکند.
توجه به فصل: در فصول گرم سال، تمایل به مصرف غذاهای خنکتر و در فصول سرد، تمایل به غذاهای گرمتر طبیعی است و باید در انتخاب صبحانه نیز لحاظ شود.
توجه به واکنش بدن: مهمترین راهنما، واکنش بدن خود شماست. غذایی که به یک فرد با طبع سرد کمک میکند، ممکن است برای فرد دیگری با همان طبع آزاردهنده باشد. به سیگنالهای بدن خود (نفخ، سوزش، سنگینی، سبکی) توجه کنید./ اختصاصی صد آنلاین