آخرین اخبار
۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۳

این خوراکی خطر سکته مغزی را چند برابر افزایش می‌دهد!

این خوراکی خطر سکته مغزی را چند برابر افزایش می‌دهد!
بازدید:۴۳۵
صد آنلاین | ریتریتول نوعی شیرین‌کننده بدون کالری است که در محصولات بدون شکر، مانند نوشیدنی‌‌های انرژی‌زا و آدامس‌های بدون شکر استفاده می‌شود.

به گزارش صد آنلاین، مطالعات جدید نشان داده‌اند که اریتریتول (Erythritol)، یکی از متداول‌ترین جایگزین‌های شکر در محصولات "بدون قند"، ممکن است خطر بروز حوادث قلبی-عروقی مانند لخته خون، سکته قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.

 

این یافته‌ها بعد از آزمایش‌هایی به دست آمده است که نشان می‌دهند:

مصرف ۳۰ گرم اریتریتول — معادل مقدار موجود در یک قوطی نوشیدنی بدون قند — می‌تواند به طور مستقیم بر سلامت عروق مغز تأثیر منفی بگذارد.

 

 آزمایش جدید: چطور اریتریتول به مغز آسیب می‌رساند؟

دانشمندان دانشگاه کلرادو بولدر در یک مطالعه آزمایشگاهی:

  • سلول‌های عروقی مغز انسان را در معرض ۳۰ گرم اریتریتول قرار دادند.
  • سلول‌ها سه ساعت در معرض این ماده قرار گرفتند.
 

🧪 یافته‌ها:

  1. افزایش استرس اکسیداتیو:

    • سطح مولکول‌های فعال اکسیژن (ROS) دو برابر شد.
    • این رادیکال‌های آزاد به سلول‌ها آسیب می‌زنند و التهاب و آسیب عروقی را تشدید می‌کنند.
  2. کاهش تولید نیتریک اکسید (NO):

    • نیتریک اکسید مولکولی حیاتی است که رگ‌ها را انبساط داده و گردش خون را تنظیم می‌کند.
    • کاهش آن منجر به تنگی عروق، اختلال در جریان خون مغز و افزایش خطر سکته مغزی می‌شود.
  3. فعال شدن آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی:

    • این امر نشان از پاسخ استرسی سلول‌ها نسبت به اریتریتول داشت.

 

 اریتریتول چیست؟

  • یک الکل قندی (Sugar Alcohol)
  • بدون کالری و شیرین
  • به عنوان جایگزین شکر در نوشیدنی‌های رژیمی، شیرینی‌های بدون قند، آدامس و غذاهای پردازشی استفاده می‌شود.
  • در ایالات متحده از سال ۲۰۰۱ به عنوان افزودنی غذایی مجاز شناخته شده است.

 

 چرا این موضوع مهم است؟

  • مصرف گسترده این ماده در بین افرادی که به دنبال کاهش وزن یا کنترل قند خون هستند.
  • وجود این ماده در بسیاری از محصولات "سلامتی" بدون هشدار لازم.
  • عدم آگاهی عمومی نسبت به عوارض بالقوه بلندمدت آن.

 

چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟ 

 
افزایش استرس اکسیداتیو
آسیب به سلول‌های عروقی و التهاب
کاهش نیتریک اکسید
تنگی عروق، کاهش جریان خون مغز
تشکیل لخته خون
افزایش خطر سکته قلبی و مغزی
 

 

چه کسی باید مراقب باشد؟ 

  • افرادی که دارای فاکتورهای خطر قلبی-عروقی هستند (فشار خون بالا، دیابت، سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی).
  • افرادی که روزانه و به مقدار زیاد از محصولات حاوی اریتریتول استفاده می‌کنند.

 

جایگزین‌های سالم‌تر چیست؟ 

 
عسل
آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی
قند بالا، محدود مصرف
شیره خرما
مواد معدنی و فیتوکمیکال‌ها
قند بالا
استویا
بدون کالری، طبیعی
گاهی طعم مصنوعی دارد
شربت یگانه (Allulose)
شبیه شکر، قند پایین
گران‌تر و کم‌یاب‌تر
 

 

پیام متخصصان: 

"اریتریتول ممکن است شیرین باشد، اما سلامتی شما را به خطر می‌اندازد."
"اگر سلامت قلب و مغزتان را جدی می‌گیرید، مصرف آن را محدود کنید."

 

 نتیجه‌گیری:

اریتریتول هرچند بدون کالری و شیرین است، اما مطالعات جدید نشان می‌دهند که ممکن است خطر سکته مغزی و بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.
بهتر است مصرف این ماده را محدود کنید و در صورت نیاز به جایگزین شکر، گزینه‌های طبیعی‌تر  را در نظر بگیرید./ عصر ایران

پربیننده‌ها پربحث‌ها