به گزارش صد آنلاین، عوامل بیماریهای قلبی به دو دسته تقسیم میشوند:
عوامل غیرقابل اصلاح : شامل سن، جنسیت، سابقه خانوادگی و ژنتیک هستند که فرد نمیتواند بر آنها کنترل داشته باشد.
عوامل قابل اصلاح : شامل سبک زندگی، تغذیه، فعالیت بدنی و دوری از دخانیات است. این عوامل بهطور مستقیم تحت کنترل فرد هستند و میتوانند نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی ایفا کنند.
تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل قابل اصلاح در پیشگیری از بیماریهای قلبی است. اما چه ویژگیهایی باید در تغذیه پیشگیرانه مد نظر قرار داد؟
انرژی موجود در غذا باید متناسب با نیاز بدن باشد. وزن سالم نشاندهنده این است که فرد انرژی کافی و بهاندازه دریافت میکند. اگر وزن از محدوده سالم خارج باشد، نشاندهنده عدم رعایت تغذیه سالم است.
سبزیجات نمونهای عالی از غذاهای کمکالری و مغذی هستند. این مواد غذایی، با وجود کالری کم، مواد مغذی ضروری بدن را تأمین میکنند. البته افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند، باید از مصرف بیشازحد سیر و پیاز که خاصیت ضد لخته دارند، پرهیز کنند تا از تداخل دارویی جلوگیری شود.
میوهها با رنگهای مختلف، منبع غنی آنتیاکسیدان هستند. مثلاً:
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی باید به اندازه کافی فیبر دریافت کنند. غلات سبوسدار مانند:
این مواد غذایی به کاهش چربی خون کمک میکنند.
ماهی منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا-۳ است که میتواند مانند آسپرین عمل کرده و به کاهش لختهشدن خون کمک کند.
روغنهای سالم مانند روغن زیتون و روغن کانولا باید جایگزین روغنهای معمولی شوند. این روغنها منبع امگا-۳ و امگا-۹ هستند، اما مصرف بیشازحد آنها توصیه نمیشود.
پیشگیری از بیماریهای قلبی با رعایت اصول تغذیه سالم و سبک زندگی مناسب امکانپذیر است. مصرف سبزیجات، میوهها، غلات سبوسدار، ماهی و روغنهای سالم، میتواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک کند. در این مسیر، تعادل انرژی متناسب با نیاز بدن و دوری از دخانیات نیز از اهمیت بالایی برخوردارند.
با رعایت این نکات، میتوانیم قدمهای مؤثری در جهت محافظت از سلامت قلب خود برداریم./ جام جم