به گزارش صد آنلاین، سیروس مقدم توضیح میدهد: «محسن تنابنده، کارگردان سریال، ابتدا سوژهای را تعریف کرد و همه افراد تیم بر سر آن توافق کردند. سپس ماجراهایی مثل شهاب سنگ، کمپر، ماشین پرنده و دیگر موقعیتها و اتفاقات به داستان اضافه شد. طبیعی است که این عناصر هم هزینهبر بودند و هم زمانبر، به طوری که نمیشد امروز داستان را نوشت و هفته بعد شروع به فیلمبرداری کرد.»
مقدم در ادامه به توضیح فرآیند ساخت کمپر میپردازد: «وقتی آقای تنابنده تصمیم گرفت که در فیلمنامهاش یک اتوبوس وجود داشته باشد که به محل زندگی شخصیتها تبدیل شود، تا رسیدن به حالت نهایی که این اتوبوس بتواند در جاده حرکت کند و برای بازیگران قابل استفاده باشد، حدود ۶ ماه زمان برد.»
او ادامه میدهد: «ابتدا سعی کردیم از شرکت واحد یک اتوبوس اسقاطی تهیه کنیم و روی آن کار کنیم، اما به دلیل بروکراسیهای موجود، این کار ممکن نبود. سرانجام، یک شرکت دیگر این اتوبوس را در اختیار ما قرار داد و پیمان قانع ، طراح صحنه سریال، حدود ۲ ماه زمان صرف تجهیز و طراحی داخلی آن کرد.»
در پاسخ به سؤالی درباره هزینههای این پروژه که برخی آن را بین ۱۰ تا ۳۰ میلیارد تومان تخمین زده بودند، مقدم میگوید: «من مستقیماً در قیمتها ورود نکردم، اما این اتوبوس یک خودروی اسقاطی بود که با صرف هزینههایی برای طراحی و تجهیز، به شکل نهایی درآمد. ادعاهای ۳۰ میلیارد تومانی کاملاً غیرواقعی هستند.»
مقدم تأکید میکند که مخاطبان «پایتخت» همیشه انتظار دارند در هر قسمت اتفاق جدیدی رخ دهد. او مثال میزند: «اگر موتوری داریم که شخصیتی مانند ‘رحمت’ صاحبش است، یک باکس منحصر به فرد برای آن طراحی میشود. لباسها و جزئیات دیگر هم همینطور؛ همه اینها برای تماشاگران ما تازگی دارند و در تمام فصلهای سریال این رویکرد ادامه داشته است.»
در پایان، مقدم به زمانبر بودن نگارش و تغییرات متعدد متن اشاره میکند: «از زمانی که آرش عباسی شروع به نوشتن متن کرد تا رسیدن به قسمت اول سریال، مدت زمان زیادی سپری شد. بارها متن نوشته شد، توسط تنابنده تایید نشد و دوباره بازنویسی شد.»
این توضیحات نشان میدهد که پشت صحنههای سریال «پایتخت»، فرآیندهای پیچیده و زمانبری وجود دارد که تا به حال از دید مخاطبان پنهان مانده است. ادعاهای غیرواقعی درباره هزینههای این سریال نیز با این توضیحات سیروس مقدم، مردود اعلام شدند./ خبر آنلاین