به گزارش صد آنلاین،بدن انسان برای سوخت و ساز به چربی نیاز دارد، اما میزان چربی خون در بدن باید در حد نرمال باشد. بالارفتن مقدارکلسترول و یا تری گلیسرید از حد طبیعی سبب تجمع چربی در دیواره رگها و ابتلا به بیماری چربی خون میشود. مصرف غذاهای فست فودی، غذاهای چرب و سرخ شده و ناسالم سبب افزایش چربی خون خواهد شد. در صورت ابتلا به چربی خون بالا شما مستعد بیماریهای قلبی و عروقی نیز میباشید.
انواع اصلی چربیهای موجود درخون
انواع اصلی چربیهای موجود درخون عبارت است از کلسترول و تری گلیسرید میباشند.
تری گلیسیرید
تری گلیسیرید، چربی است که از طریق خوردن غذاهای مضربا کالری زیاد وارد بدن میشود. بدن مقدار اضافی کالری را تبدیل به تری گلیسیرید کرده و در سلولهای چربی ذخیره میسازد. برخی از تری گلیسیریدها برای عملکرد برخی سلولها ضروری هستند، اما تری گلیسیرید بیش از حد، ناسالم است.
عوامل افزایش دهنده تری گلیسیرید خون عبارتند از:
چاقی و اضافه وزن
عدم تحرک
سیگار کشیدن
مصرف الکل
داشتن رژیم غذایی پرکربوهیدرات
فرد دارای تری گلیسیرید بالا، LDL بالا و HDL پایینی دارد.
کلسترول
کلسترول نوعی از چربی میباشد که در تمام سلولهای بدن وجود دارد. این نوع چربی (کلسترول) در خون حل نمیشود و توسط لیپوپروتئینها وارد سلول و از آن خارج میشود. لیپوپروتئین ازترکیب پروتئین و چربی به وجود آمده است و چربی را در خون حمل میکند.
دو نوع کلسترول در بدن ما وجود دارد:لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL).
کلسترول به دو طریق در بدن به وجود میآید:
کلسترول توسط خود بدن ساخته میشود. بیشترین کلسترول توسط کبد و روزانه در حدود ۱۰۰۰ میلی گرم ساخته میشود.
خوردن مواد غذایی مانند:گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات سبب میشود کلسترول وارد بدن شود. بیشترین مقدار کلسترول را زرده تخم مرغ و گوشتها دارند و کمترین مقدار کلسترول را میوهها، سبزیجات، روغنهای گیاهی، غلات و آجیل دارا هستند.
اهمیت وجود کلسترول
کبد، نخاع و مغز برای عملکرد طبیعی خود به کلسترول نیاز دارند.
برای ساخت و نگه داری سلول ها، برخی هورمون ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامینهای محلول در چربی کلسترول نیاز است.
LDL
LDL یا کلسترول بد، هم توسط بدن ساخته شده و هم بدن این لیپوپرتئین را از طریق غذاهای غنی از کلسترول مانند گوشت قرمز و محصولات لبنی جذب میکند. این ذرات کلسترول با ترکیب با چربیها و مواد دیگر خون و اتصال به دیواره رگها، سبب انسداد شریانها میشوند. کلسترول بد با کاهش جریان خون فرد را دچار بیماریهای قلبی، حمله قلبی یا سکته مغزی میسازد.
VLDL
VLDL دارای بالاترین میزان تری گلیسرید است و مانند LDL ذرات کلسترولی را بزرگتر نموده و سبب میشود رگهای خونی تنگ و باریک شود. اگر دارای VLDL بالا هستید، باید درمان را آغاز کنید، زیرا VLDL حاوی مقادیر زیادی تری گلیسرید است.
HDL
HDL یا لیپوپروتئین با چگالی بالا که آن را با کلسترول خوب میشناسند، کلسترول مضر را به کبد بر میگرداند. این نوع کلسترول اثر محافظتی برای قلب دارد.
مقدار نرمال چربی خون
مقدار مناسب تری گلیسیرید کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر میباشد.
مقدار مناسب کلسترول کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر است.
علامت چربی خون در آزمایش
با یک آزمایش خون ساده شما میتوانید مقدار لیپید خون (کلسترول و تری گلیسیرید) خود را اندازه گیری کنید. برای آزمایش سطح تری گلیسیرید و کلسترول، ۱۲ ساعت پیش از آزمایش خون چیزی به جز آب آشامیدنی نخورید.
چربیهای خون (کلسترول و تری گلیسیرید) در واحدهایی به نام میلی مول در هر لیتر خون T. کوتاه میشود. هدف کلی این است که:
کل سطح کلسترول زیر ۵mmol / L.
سطح LDL زیر ۳mol / L.
سطح HDL بالاتر از ۱mmol / L.
سطح تری گلیسیرید زیر ۲mmol / l.
اگر دچار حمله قلبی شدهاید هر سال میزان چربی خون خود را اندازه بگیرید. در صورتی که کلسترول شما بیش از ۵mmol / L. است و دچار آنژین صدری یا حمله قلبی شدهاید، داروهای کاهش کلسترول معمولا استاتین (به عنوان مثال سیمواستاتین، آتوواستاتین) مصر کنید.
اگر چربی خون شما، ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر است دارای چربی خون بالا هستید پس سطح چربی خون خود را به حد نرمال برسانید.
علایم افزایش چربی خون
افراد مبتلا به چربی خون علائم زیر را دارند، این علائم عبارتند از:
احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن.
خواب آلودگی.
سوزش و احساس افزایش حرارت بدن و کف پا
دردهای ناحیه ساق و کف پا
سردرد و سنگینی سر
خشکی و تلخی دهان.
سرگیجه و وزوزگوش.
سرگیجه و سنگینی سر، خواب آلودگی، تپش قلب بعد از مصرف غذاهای چرب و تسکین این علایم با خوردن آبغوره، آبلیمو یا سرکه.
افزایش تعریق بدن.
ورم و پف کردن صورت.
منبع: نمناک