نتایج مطالعات نشان می دهد که برخی بیماریها بوی خاص خود را دارند که میتواند بهعنوان نشانگرهای زیستی برای تشخیص زودهنگام شرایط بیماری در نظر گرفته شود.
بوی بدن زمانی ایجاد میشود که باکتریها با عرق مخلوط شوند. بوی بدن افراد تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند هورمونها، رژیم غذایی، برخی داروها و شرایط سلامت زمینهای است و عوامل دیگری که بر بوی بدن تاثیر میگذارند رطوبت، ژنتیک، اضافه وزن و ورزش هستند البته محققان دریافتهاند که تغییرات هورمونی نیز باعث تغییر در بوی بدن میشود.
به گفته متخصصان، وقتی فردی از بیماری رنج میبرد، نحوه عملکرد بدن او تغییر میکند. تغییرات در فرآیندهای مختلف بیوشیمیایی میتواند منجر به تولید مولکولهای فرار کوچک در بدن شود که توسط خون به بدن منتقل میشوند سپس بدن آن را از طریق تنفس، ادرار و عرق آزاد میکند.
محقق این تحقیق گفت: طبق ادبیات علمی، شواهدی وجود دارد که این بو ممکن است حاوی نشانگرهایی برای سرطان ریه، سرطان سینه، دیابت، ملانوم و ... باشد. بیماریهایی که از طریق بویایی قابل تشخیص هستند شامل موارد ذیل است:
پره اکلامپسی
بیماری اختلال فشار خون است که در دوران بارداری ایجاد میشود. این عارضه معمولا بعد از هفته ۲۰ بارداری در زنانی که بهطور عادی مشکل فشار خون نداشتند، شروع میشود. این وضعیت باعث افزایش سطح پروتئین در ادرار میشود که نشان دهنده آسیب کلیه و نشانههایی از آسیب به اندامهای دیگر است. پره اکلامپسی، در صورت عدم درمان، میتواند عوارضی برای مادر باردار و جنین ایجاد کند و حتی میتواند کشنده باشد. بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، پره اکلامپسی را میتوان با استفاده از انتشار بوی بدن مادر باردار با دقت ۸۴ درصد تشخیص داد.
نارسایی کلیه:
نارسایی کلیه یک وضعیت سلامتی جدی است و زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو کلیهها از کار بیفتند. این مورد میتواند به دلیل شرایط پزشکی مانند دیابت، بیماری قلبی و فشار خون بالا باشد. محققان دریافتهاند که آمونیاک موجود در تنفس نشان دهنده نارسایی کلیه است. بر اساس این یافته، دانشمندان دانشگاه ایلینویز ایالاتمتحده یک دستگاه یکبار مصرف ساختهاند که میتواند اثر تنفس نارسایی کلیه را تشخیص دهد.
یانگ دیائو که گروه سازنده این فناوری را رهبری میکند در این مورد گفت: در محیط بالینی، پزشکان از ابزارهای حجیم، اساسا به اندازه یک میز بزرگ، برای شناسایی و تجزیه و تحلیل این ترکیبات استفاده میکنند، اما ما میخواهیم یک تراشه حسگر ارزان قیمت را در اختیار بیماران قرار دهیم تا بتوانند از آن استفاده کنند و بعد از مصرف آن را دور بیندازند.
دیابت
نتایج تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت بوی میوه دارند. بوی میوه به دلیل کتواسیدوز ناشی از مصرف ناکافی یا ناکارآمد انسولین در بدن است. این وضعیت کشنده باعث میشود بدن برای سوخت چربی بسوزاند. کتواسیدوز یکی از عوارض جدی ناشی از دیابت نوع یک و در موارد کمتری به دلیل دیابت نوع دو است. کتواسیدوز دیابتی زمانی ایجاد میشود که میزان قند و مادهای به نام کتون در خون فرد بسیار افزایش یابد و درصورتیکه کتواسیدوز کنترل نشود ممکن است منجر به اغما و حتی مرگ فرد نیز شود.
نارسایی کبد
هنگامی که کبد بیمار از کار بیفتد یا عملکرد آن کند شود، سموم و آلایندههای متعددی در ادرار، عرق و نفس جمع میشوند. بوی ماهی خام با نارسایی کبد مرتبط است.