دکتر علیاصغر وحیدنیا،عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفتوگو با وبدا، در خصوص تغذیه پس از ماه مبارک رمضان توصیه کرد: وعدههای غذایی بهصورت تدریجی افزایش یابد و از همان ابتدا به الگوی قبل از ماه رمضان بازنگردد.
وی تأکید کرد: در روزهای ابتدایی پس از این ماه، وعدههای غذایی باید کوچک و متعدد باشند تا دستگاه گوارش که به حجم کمغذا عادت کرده است، دچار مشکل نشود، افزایش ناگهانی حجم غذا میتواند باعث ریفلاکس معده، نفخ و سایر مشکلات گوارشی شود.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: برای جلوگیری از مشکلات گوارشی، بهتر است ابتدا از غذاهای سبک و زودهضم مانند سوپ و سالاد استفاده شود؛ همچنین، کنترل حجم هر وعده ضروری است، زیرا در طول ماه رمضان معده کوچک شده و نمیتواند بلافاصله وعدههای حجیم را تحمل کند.
وحید نیا توصیه کرد: برای جلوگیری از پرخوری، بهتر است از بشقابهای کوچک استفاده شود و تعداد وعدههای غذایی افزایش یابد؛ این روش علاوه بر حفظ سلامت گوارش، از افزایش وزن ناگهانی که معمولاً پس از ماه رمضان رخ میدهد نیز جلوگیری میکند.
وی ضمن تأکید بر پرهیز از پرخوری در مهمانیها و شبنشینیهای عید، هشدار داد: مصرف زیاد غذاهای چرب، تنقلات پرنمک و شیرینیها باعث افزایش ناگهانی قند خون، مقاومت به انسولین و افزایش احتمال کبد چرب و فشارخون میشود.
به گفته این متخصص تغذیه، بهتر است در دوران پس از ماه رمضان و حتی در ایام این ماه، از غذاهای پرانرژی، شیرین و چرب پرهیز شود، همچنین غذاهای فراوریشده و غذای فوریها باید از برنامه غذایی حذف شوند تا از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری شود.
وحیدنیا بر مصرف منابع لبنی کمچرب و پروبیوتیکها تأکید کرد و افزود: مصرف روزانه سه تا پنج وعده سبزیها و میوهها برای جبران آب، پتاسیم و سدیم ازدسترفته در ماه رمضان ضروری است.
وی میزان استاندارد مصرف مواد قندی و شیرین مانند شکلات، عسل، قند و شکر را ۲۰ تا ۳۰ گرم در روز اعلام و توصیه کرد: از مصرف زولبیا، بامیه و مواد غذایی با قند بالا پرهیز شود.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان تأکید کرد: مصرف آجیلهای خام و بدون نمک در مقدار محدود حداکثر ۳۰ گرم در روز توصیه میشود، زیرا مصرف بیش از حد آنها به دلیل کالری بالا، باعث افزایش وزن میشود.
وی افزود: کاهش وزن که در طول ماه رمضان رخداده است، در صورت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب، میتواند طی دو تا پنج هفته دوباره بازگردد؛ بنابراین، افرادی که قصد کاهش وزن دارند باید از مصرف غذاهای پرکالری خودداری کرده و غذاهای کمکالری اما مغذی را جایگزین کنند.
این متخصص تغذیه با اشاره به کاهش آب بدن در طول ماه رمضان، توصیه کرد: برای جبران این کمبود، باید روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات و آب مصرف شود؛ این کار به جبران مواد معدنی ازدسترفته مانند منیزیم، سدیم و پتاسیم کمک کرده و عملکرد سیستم عصبی، عضلانی و شناختی را بهبود میبخشد و از خستگی جلوگیری میکند.
وحید نیا تأکید کرد: مصرف نوشیدنیهایی مانند نوشابه، قهوه و آبمیوههای صنعتی باید محدود شود، زیرا این نوشیدنیها به دلیل داشتن کافئین و اثرات افزایش دفع آب میتوانند باعث ترشح اسید معده، رفلاکس و بیخوابی شوند.
وی بر افزایش تحرک بدنی بعد از ماه رمضان تأکید کرد و گفت: باتوجهبه کاهش فعالیت بدنی در این ایام، توصیه میشود که بعد از رمضان، فعالیت فیزیکی از روزی نیم ساعت شروع شود و بهتدریج افزایش یابد. این کار به حفظ توده عضلانی و حساسیت به انسولین کمک میکند.
این عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایان توصیه کرد: افراد پس از ماه رمضان، یک الگوی تغذیهای سالم، منظم و متناسب را رعایت کرده و از مصرف غذاهای پرکالری پرهیز کنند.