وی با توضیح این مسئله که با کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در خصوص همکاری مشترک برای ایجاد یک «ارتش نیرومند» برای اوکراین به توافق رسیدهاند، افزود: «به روسای ستاد نیروهای مسلح خود مأموریت خواهیم داد تا تیم مشترک فرانسه-بریتانیا ظرف چند روز آینده به اوکراین اعزام شود و همکاری نزدیکی با شرکای اوکراینی ما داشته باشد؛ شرکایی که با این سازوکار نیز موافقت کردهاند، تا برای ساختار ارتش آینده اوکراین در تمامی زمینهها آمادهسازی انجام شود».
رئیسجمهور فرانسه تأکید کرد که این نیروهای پشتیبانی بهعنوان نیروهای حافظ صلح عمل نخواهند کرد و همچنین جایگزین نیروهای فعلی در خط مقدم جبهه نبرد نخواهند شد. به گفته وی، این نیروها در نقاط استراتژیک مشخصی که با طرف اوکراینی به توافق خواهند رسید، مستقر خواهند شد تا امنیت آنها را تامین کنند.
ماکرون یادآور شد که استقرار نیروهای مشترک فرانسه و بریتانیا تنها پس از امضای توافقنامه صلح و در چارچوب تضمینهای امنیتی ممکن خواهد بود.
این در حالی است که ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته اعلام کرد که مسکو قاطعانه با استقرار بهاصطلاح نیروهای حافظ صلح غربی در اوکراین مخالف است، زیرا چنین اقدامی خطر رویارویی مستقیم بین روسیه و ناتو را به همراه دارد. وی در یک نشست خبری گفت: «در غرب این اقدام را «ماموریت صلح» مینامند، اما در واقع صحبت از یک مداخله نظامی در اوکراین تحت پوشش عملیات حفاظت از صلح است. لندن و پاریس همچنان در فکر اجرای نقشه مداخله نظامی در اوکراین هستند و همه اینها با عنوان مأموریت صلحبانانه پنهان شده است».
زاخارووا یادآور شد که پیشتر نخستوزیر انگلیس در حضور روسای ستاد کل نیروهای مسلح حدود 30 کشور عضو بهاصطلاح «ائتلاف داوطلبان» برای اعزام نیروهای بریتانیا به اوکراین اعلام آمادگی کردهاند. وی افزود: «بحث در این باره امروز نیز در پاریس در سطح رهبران ادامه دارد. ولی باید تأکید کنیم که روسیه قاطعانه با این سناریو مخالف است؛ سناریویی که خطر رویارویی مستقیم بین روسیه و ناتو را در پی دارد. و مقامات لندن بهخوبی از خطر این بازی آگاه هستند».
ماکرون: اکنون زمان لغو تحریمها علیه روسیه نیست
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه اعلام کرد که شرکتکنندگان در نشست پاریس درباره مناقشه اوکراین بهاتفاق آرا تصمیم گرفتهاند که زمان لغو تحریمها علیه روسیه هنوز نرسیده است.
وی در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت: «ما همچنین بهصورت یکصدا توافق کردیم که در حال حاضر، تحت هیچ شرایطی زمان لغو تحریمها علیه روسیه نیست. سیاست لغو تحریمها نمیتواند پیش از آنکه صلح در مناقشه اوکراین بهوضوح برقرار شود، مطرح گردد».
ماکرون با اشاره به اینکه دیگر کشورهای حاضر در این نشست نیز با این موضع گیری موافق بودند، تأکید کرد که البته برای مصادره داراییهای مسدودشده روسیه مبنای حقوقی وجود ندارد. به گفته وی، سرنوشت این داراییها باید در چارچوب روند مذاکرات مربوط به بازسازی اوکراین مشخص شود.
رئیسجمهور فرانسه همچنین بر ضرورت گفتوگو با روسیه پس از حلوفصل بحران تأکید کرد. وی افزود که کشورهای شرکتکننده در نشست پاریس تصمیم گرفتند وزرای امور خارجه خود را مأمور کنند تا ظرف سه هفته، پیشنهادهایی درباره نظارت بر رعایت احتمالی آتشبس در چارچوب مناقشه ارائه دهند.
ماکرون همچنین اعلام کرد که گروهی مشترک از نیروهای فرانسه و بریتانیا به اوکراین اعزام خواهند شد تا همکاری نزدیکی در زمینه آمادهسازی ساختار ارتش آینده اوکراین داشته باشند.
وی در کنفرانس خبری مشترک با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین تأکید کرد که بررسی موضوع لغو تحریمهای روسیه تنها در چارچوب یک توافق صلح بلندمدت ممکن خواهد بود، نه صرفاً در صورت دستیابی به آتشبس موقت. ماکرون یادآور شد که این موضوع در آینده مطرح خواهد شد، اما «در حال حاضر، بسیار زود است».
کرملین: تاریخ دقیق مذاکرات بعدی روسیه و آمریکا هنوز مشخص نیست
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ی کرملین اعلام کرد که هنوز تاریخ دقیقی برای دور جدید مذاکرات میان هیئتهای روسیه و ایالات متحده تعیین نشده است.
وی در پاسخ به خبرنگار «تاس» گفت: «فعلاً تاریخ دقیقی در این خصوص وجود ندارد، اما در هر صورت این گفتوگوها ادامه خواهند یافت».
پسکوف همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در آینده نزدیک گفتوگویی درباره نحوه اجرای توافقات حاصلشده در نشست ریاض خواهند داشت یا خیر، اعلام کرد که در حال حاضر برنامهای برای چنین تماس مستقیمی وجود ندارد.
روز گذشته یک مقام آگاه از روند مذاکرات به خبرگزاری تاس گفته بود که دور دوم رایزنیهای روسیه و آمریکا در خصوص حلوفصل مناقشه اوکراین ممکن است در اواسط ماه آوریل در ریاض برگزار شود.
ریابکوف: گفتوگو با آمریکا درباره ابتکار دریای سیاه باید ادامه یابد
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که مسکو و واشنگتن باید گفتوگوها درباره ابتکار دریای سیاه و همچنین امکان لغو محدودیتهای اعمالشده علیه بانکهای روسی را ادامه دهند، چرا که واکنش مشخصی نسبت به توافقات قبلی مشاهده نشده است.
وی گفت: «واکنش در سطحی کلی و بصورت علنی بیان شده است. نیاز به ادامه گفتوگو وجود دارد که در آن متخصصان باید مشارکت داشته باشند. در حال حاضر توافقات مشخصی درباره آنچه در آینده رخ خواهد داد، وجود ندارد، اما در حال کار روی این موضوع هستیم».
ریابکوف همچنین افزود که مسئله تبادل زندانیان یکی از موضوعات در دستورکار دوجانبه میان مسکو و واشنگتن است که از طریق کانالهای تخصصی در حال پیگیری است. وی تأکید کرد که روسیه از تماس با غرب صرفنظر نکرده و در حال حاضر نشانههایی از آمادگی برای گفتوگوهای متقابل از سوی برخی کشورها دریافت میشود که این گفتوگوها شامل ابتکارات مختلفی خواهد بود.
ریابکوف: پیشبینی بلندمدت روابط روسیه و آمریکا هنوز ممکن نیست
معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که تماسهای اخیر میان مسکو و واشنگتن تنها آغاز روند بهبود روابط دوجانبه است و برای نتیجهگیری نهایی هنوز بسیار زود است. سرگئی ریابکوف یادآور شد که روسیه از ایالات متحده سیگنالهایی مبنی بر آمادگی برای گفتوگویی متقابل و محترمانه دریافت کرده که این امر امکان «همزیستی غیرتقابلی» میان دو کشور را فراهم میسازد.
به گفته وی، چنین اقداماتی برای ایجاد ارتباطی باثبات و سازنده میان دو کشور اهمیت اساسی دارد.
پیشتر در همان روز، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز تأکید کرده بود که روابط دوجانبه میان روسیه و آمریکا همچنان بسیار پیچیده باقی مانده، که علت آن، سیاستهای چندینساله دولتهای قبلی ایالات متحده است.
فرصت دیگری برای تسهیل صادرات محصولات کشاورزی روسیه بوجود آمده است
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد اعلام کرد که در شرایط فعلی و با توجه به توافقات صورتگرفته با ایالات متحده، امکان اجرای بند مربوط به صادرات محصولات کشاورزی روسیه در چارچوب تفاهمنامه سازمان ملل فراهم شده است.
این دیپلمات شب گذشته در جمع خبرنگاران گفت: «ما معتقدیم که اکنون فرصتی برای اجرای این بخش از توافق فراهم شده است و این در نهایت میتواند ما را به نقطهای برساند که توافق کامل مربوط به غلات اجرایی شود».
به گفته پولیانسکی، در قالب توافق غلات، سندی میان روسیه و سازمان ملل به امضا رسیده، اما به دلیل موضعگیری کشورهای غربی، اجرای کامل آن ممکن نشده است. وی همچنین تأکید کرد که روسیه آماده همکاری با هر نمایندهای از سوی ایالات متحده است که در این روند مشارکت داشته باشد.
در همین رابطه، کیریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه یک روز قبل گفته بود که ازسرگیری ابتکار دریای سیاه فرصتهای جدیدی برای روسیه فراهم خواهد کرد. وی افزود که همکاری کشورها در چارچوب این ابتکار میتواند تأمین غلات برای بیش از 100 میلیون نفر در سراسر جهان، بهخصوص کشورهای آفریقایی را تسهیل کند.
قصد جمهوری چک برای ارسال حداقل 1.5 میلیون گلوله توپخانه به اوکراین
پیتر فیالا، نخستوزیر جمهوری چک اعلام کرد که کشورش در سال 2025 قصد دارد حداقل 1.5 میلیون گلوله توپخانه به اوکراین ارسال کند.
وی در مصاحبه با تلویزیون چک در این باره گفت: «در چارچوب "ابتکار مهمات چک"، این کشور بهعنوان کمک به اوکراین، دستکم – تأکید میکنم دستکم – به اندازه سال 2024، یعنی 1.5 میلیون گلوله توپخانه به اوکراین تحویل خواهد داد و این میزان ممکن است بیش از این باشد».
جمهوری چک از بهار سال 2024 ابتکارعمل جمعآوری گلولههای توپخانه با کالیبرهای مختلف در اروپا برای اوکراین را آغاز کرده است./تسنیم