به گزارش صد آنلاین ، گوشه ای از شهادت تاریخ رو ببینیم: قاضی احمد قمی از قتلعام هفت و هشت هزار نفر از مردم بیگناه تبریز سخن گفتهاست.
وی مینویسد: «سربازان عثمانی خود را به کوچهها و محلها انداخته، هر کس را به نظر درآوردند به درجه شهادت رسانیده و از دیوار باغچه به خانهها درآمده هرکس را که در نقبها و زیرزمینها پنهان شده بود، بیرون آورده به قتل رسانیدند. قریب هفت هشت هزار نفر به قتل درآورده، صد نفر از پیر زنان را طعمه شمشیر ساختند و چند تن از سادات صحیح النسب و علما و صلحا در این قتلعام شربت شهادت چشیدند و اطفال شیر خواره را پای به شکم نهاده به عالم آخرت رسانیدند و موازی هفت هشت هزار نفر از ساده رخان مهلقا و دختران سمن سیما و زنان حور لقا و اطفال مسلمانان از تبریزیان اسیر نمودند.
مجملاً از ظهور اسلام تا غایت، این نوع قتلعامی بر زمره مؤمنین سمت ظهور نیافته بود و هیچیک از سلاطین کفر جرأت به این امر شنیع نکرده بودند که از این عثمان عثمان پاشا بیایمان نسبت به مسلمانان صادر شد.
در جای دیگر «حریمی» تاریخ نویس عثمانی در رساله «فتح تبریز» مینویسد:
عساکر «از سحرگاه دست به هجوم همهجانبه زده، اموال و اسباب و دارایی اهالی شهر را چنان مورد غارت و چپاول قرار دادند که صد مرتبه بدتر از عملی که تیمور در حمله به سیواس مرتکب شده بود را مرتکب شدند.
جالب اینجاست که آذریها هیچ وقت سلطه عثمانی رو نپذیرفتند تا وقتی که آذربایجان را آزاد کردند.