آبنباتهای چسبناک و شیرین
کاراملها، پاستیلها، تافیها و آبنباتهای ترش میتوانند به دندانها بچسبند و منبع تغذیه باکتریها شوند. آبنباتهای چسبنده بهویژه به مکانهایی از دندانها که دسترسی مسواک به آنها سخت است آسیب میرسانند.
چیپسهای ترد
لبههای تیز این خوراکی میتواند به لثه یا سقف دهان آسیب بزند. همچنین اگر کسی دندان آسیبدیدهای داشته باشد یا دندانی که روت کانال (عصبکشی) شده باشد، باید با احتیاط این چیپسها را مصرف کند.
کراکرها
کراکرها (بیسکوئیتهای نازک و ترد) یک میانوعده نشاستهای هستند که باکتریها به راحتی آنها را به قند تجزیه میکنند. خمیری که پس از خوردن کراکرها ایجاد میشود، میتواند باعث تغذیه باکتریها شود.
آبنباتهای سخت
آبنبات سفت مکیدنی، آبنباتهای نعناعی و دیگر آبنباتهای ترد دندانها را برای مدت طولانی در معرض قند قرار میدهند و همچنین ممکن است هنگام گازگرفتنشان دندانتان خرد شود.
میوههای خشک
به دندانها میچسبند و با اینکه قند این میوهها طبیعی است، اما با توجه به بالا بودن میزان قند آنها و تغذیه باکتریها از این قند و تولید اسید باعث پوسیدگی دندان میشوند.
یخ
جویدن یخ میتواند دندانها را بشکند یا تضعیف کند، بهخصوص که مینای دندان با افزایش سن نازک میشود. حتی دندانهایی که در شرایط خوبی هستند، نیز ممکن است با جویدن یخ آسیب ببینند.
برای محافظت از دندانها چه باید کرد؟
یک وعده خوردن و نوشیدن را به ۲۰ دقیقه محدود کنید.
بعد از خوردن غذا آب بنوشید یا آدامس بدون قند بجوید.
آب فلورایددار(نهخیلیزیاد) بنوشید یا از خمیردندان فلورایددار استفاده کنید.
دست کم 2 بار در روز مسواک بزنید و دستکم یکبار در روز نخ دندان بکشید.
برای جلوگیری از رنگ گرفتن دندانهایتان سبزیها و میوههایی مانند توتفرنگی، سیب و هندوانه بخورید.
کاهو و سبزیهای برگدار دیگر را بخورید که حاوی کلسیم (خنثیکننده اسیدها) و اسید فولیک هستند و به رشد سلولهای بافت لثه کمک میکنند.
منبع: همشهری