به گزارش صدآنلاین، یکی از پزشکان اخیراً در شبکه اجتماعی ایکس اشاره کرده که مدتی دچار مشکلات تنفسی، سرفه و خسخس ریه بوده و پس از مدتی به این نتیجه رسید که ممکن است این علائم به دلیل مصرف چایهای موجود در بازار بروز کرده باشد. برای پی بردن به علت این مشکل، او به تحقیقاتی در مورد آلودگی چای در ایران مراجعه کرده است.
مطالعهای مروری که در سال ۲۰۲۴ منتشر شد، نتایج نگرانیبرانگیزی را تایید کرد. این تحقیق که بر روی چایهای ایرانی و خارجی انجام شده است، نشان داد که چایهای سیاه بیش از حد استاندارد آلوده به عناصر سمی و سرطانزا مانند جیوه، آرسنیک، نیکل، آهن و مس هستند. نویسندگان این تحقیق هشدار دادهاند که آلودگی چای به این مواد سمی، میتواند خطرات جدی برای سلامت انسان، بهویژه برای کودکان، ایجاد کند.
یک متخصص تغذیه نیز این مسئله را تایید کرده و گفته است که چون چای از گیاهان کشاورزی تهیه میشود و از خاک تغذیه میکند، اگر خاک منطقهای آلوده باشد، آلودگیها میتوانند وارد گیاهان و در نتیجه چای شوند. اما او تاکید کرده که معمولاً محصولات کشاورزی از جمله چای در مناطقی که کشاورزی مجاز است، تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی آزمایش میشوند و این نهاد نظارتهایی بر کیفیت محصولات دارد.
با این حال، نگرانیها بیشتر مربوط به چایهای غیرمجاز است که در کارخانجات غیرمعتبر تولید میشوند. این محصولات ممکن است آلوده به مواد سمی و خطرناک باشند و هیچ نظارتی روی کیفیت آنها وجود نداشته باشد. این متخصص افزود که مصرف چای از برندهای معتبر که تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی قرار دارند، معمولاً امنتر است.
در خصوص ارتباط چای آلوده و مشکلات تنفسی، متخصصان تاکید کردهاند که بسته به نوع آلودگی، ممکن است مصرف چای آلوده باعث بروز بیماریهای مختلف شود. اگر چای آلوده به فلزات سنگین باشد، این فلزات میتوانند در دراز مدت باعث بیماریهایی مانند سرطان، مشکلات گوارشی و کبدی شوند. همچنین، آلودگی چای میتواند به مشکلات تنفسی کوتاهمدت نیز منجر شود.
به دلیل وجود ترکیبات محرک در چای، پزشکان توصیه میکنند که کودکان زیر سن بلوغ از نوشیدن چای خودداری کنند. این ترکیبات میتوانند باعث بروز بیقراری و مشکلات تمرکز در کودکان شوند. اما مصرف چای برای نوجوانان و بزرگسالان، مشکلی ندارد.