هر ساله با نزدیک شدن به نوروز، تعداد معاملات مسکن افزایش مییافت، اما امسال با توجه به رشد نسبی قیمتها در این بازار، کاهش قدرت متقاضیان و جذابیت بیشتر بازارهای موازی، تکرار این رفتار در بازار مسکن، تردیدانگیز شده است.
به این ترتیب، در شرایطی که بازار مسکن همچنان در رکود به سر میبرد، آیا معاملات شب عید میتواند رونق سالهای گذشته را بازگرداند یا شاهد تغییر الگوی رفتاری خریداران خواهیم بود؟
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن، در گفتوگو با تجارتنیوز تصریح کرد: «بحث معاملات شب عید همیشه به عنوان یک سنت در بازار مسکن مطرح بوده است. اخیراً نیز افزایش تعداد معاملات مسکن، تاییدکننده همین روند سابق است.»
او افزود: «با این حال، با وجود اینکه طی هفتههای گذشته معاملات افزایش یافته، اما در مجموع نسبت به سالهای قبل شاهد کاهش تعداد معاملات هستیم و رکود بازار مسکن همچنان ادامه دارد.»
این کارشناس بازار مسکن درباره افزایش تعداد معاملات در ماه اخیر نسبت به ماههای دیگر سال توضیح داد و اضافه کرد: «این رکود نسبت به ماههای دیگر، یعنی از ابتدای سال تا انتهای سال افزایش پیدا کرده و شاهد رشد معاملات در بازار مسکن هستیم.»
ایلاتی درباره روند قیمت مسکن در شرایط فعلی توضیح داد: «در خصوص قیمتها، شرایط کنونی بازار بهنوعی تعادلی است. بنابراین، افزایش قیمتهای اخیر و نوسانات نرخ ارز تاثیر چندانی بر بازار نگذاشته است.»
او اضافه کرد: «بر همین اساس، فرصت خوبی برای خریدارانی است که نقدینگی دارند تا بتوانند چانهزنی کنند و شرایط خرید مناسبی را برای خود فراهم آورند.»
این کارشناس بازار مسکن درباره روند قیمت مسکن در سال آینده گفت: «احتمال میرود بعد از تعطیلات عید شرایط کمی متفاوت خواهد بود. بنابراین احتمالاً پس از عید و در سال آینده دوباره با افزایش قیمت مواجه خواهیم بود.»
ایلاتی افزود: «به نظر میرسد فاصله بین قیمت مسکن و نرخ ارز اصلاح شود و همین موضوع میتواند به افزایش قیمت مسکن بینجامد.»
این کارشناس بازار مسکن به اهمیت صدور پروانههای ساخت اشاره و اظهار کرد: «موضوعی که باید بازگو کرد فرایند معاملات است که بخشی از بازار را تشکیل میدهد، اما مهمتر از آن، بحث پروانههای ساختمانی و تعداد پروانههای صادرشده است که نسبت به سال گذشته افت داشته است. در حالی که سال گذشته رشد خوبی در این زمینه داشتیم، روند ساختوساز اکنون نزولی شده است.»
ایلاتی در ادامه اضافه کرد: «به نظر میرسد در کنار بحث تعداد معاملات، این موضوع مهمتر است و هرچه بیشتر بتوانیم حوزه ساختوساز را تقویت و واحدهای نوساز بیشتری را به بازار عرضه کنیم، مشوقی برای فروش خواهد شد و احتمال فروش واحدها نیز افزایش خواهد یافت.»
این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: «اما در حال حاضر، روند نزولی تعداد پروانههای ساختمانی، پالس مثبتی به بازار نمیدهد. از این رو لازم است از سمت دولت، محرک و اقداماتی صورت گیرد تا بازار رونق پیدا کند.»
او در پایان تاکید کرد که قدرت خرید مسکن باید تحریک و تقویت و همچنین به عرضه مسکن نیز توجه شود.