به گزارش صد آنلاین، در سال ۲۰۲۲، حدود ۱۶ درصد از ۲۰ میلیون نفری که به سرطان در سراسر جهان مبتلا بودند، کمتر از ۵۰ سال سن داشتند. سرطان همیشه بهوضوح بیشتر بیماری افراد مسن بوده است، اما بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۹، میزان بروز این بیماری در افراد زیر ۵۰ سال، ۷۹ درصد افزایش یافته است، مطابق با تحقیقی که در مجله پزشکی بریتانیا در سال ۲۰۲۳ منتشر شد. این زمان کوتاه به این معنی است که افزایش را نمیتوان با فاکتورهای ژنتیکی توضیح داد.
بسیاری از این موارد سرطان زودهنگام در کشورهای ثروتمندتر رخ میدهد. این نرخها شگفتانگیزند زیرا عمدتاً جمعیتهای جوان غیرسیگاری هستند. حدود دو سوم سرطانهای زیر ۵۰ سال در زنان اتفاق میافتد.
در سال ۲۰۱۹، برخی از شایعترین سرطانهای زیر ۵۰ سال شامل سرطان کولورکتال، پستان و پوست بودند. سرطانهای زودهنگامی که سریعتر رشد کردند بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۹ شامل سرطان پروستات و سرطانهای نازوفارنکس یا نای بودهاند. سرطانهای پستان، معده و روده بزرگ – و دیگر موارد – با برخی از بالاترین نرخ مرگ و میر مرتبط بودهاند.
در سال ۲۰۲۴، سازمان پژوهش سرطان بریتانیا و چندین سازمان دیگر پروژهای تحقیقاتی به نام Prospect را برای بررسی افزایش جهانی سرطان کولورکتال در افراد زیر ۵۰ سال تأمین مالی کردند. این روند بهویژه در انگلستان نگرانکننده است، جایی که نرخها به نظر میرسد سریعتر از هر جای دیگری در جهان، به جز نیوزیلند، شیلی و پورتوریکو افزایش یافته است. Prospect برای بررسی مجموعهای از عوامل خطر، از جمله رژیم غذایی ضعیف، طراحی شده است.
یک جنبه از رژیم غذایی که مورد نگرانی است، مصرف زیاد گوشت فرآوری شده است که بهعنوان یک «گروه ۱» سرطانزا طبقهبندی شده است، به این معنی که شواهد کافی وجود دارد که نشان میدهد این مواد در انسانها بیماری را ایجاد میکند.
قضاوت در مورد این نظریه پیچیده است چرا که بسیاری از مطالعات غذایی به خوداظهاری متکی هستند. «آنچه فکر میکنیم میخوریم و آنچه واقعاً میخوریم دو چیز بسیار متفاوتاند.» غذاهای فراپردازش شده شامل نوشیدنیهای گازدار، غذاهای آماده و شیرینیها هستند.
افزایش سرطان پستان در افراد زیر ۵۰ سال مسئله جدیدی نیست، اما الگوی اخیر قابل توجه است. نرخهای چاقی در بزرگسالان از سال ۱۹۹۰ بیش از دو برابر شده است. چربی اضافی میتواند سطح هورمونهای رشد و التهاب را افزایش دهد.
یکی دیگر از توضیحات ممکن، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی همیشگی مانند PFAS است که بهعنوان مولکولهایی شناخته میشوند که در برابر آب، لکهها و حرارت مقاوم هستند و در همه چیز از لوازم آرایشی گرفته تا بستهبندی غذا و ظروف پخت و پز یافت میشوند.
یکی از شایعترین سرطانها در افراد زیر ۵۰ سال سرطان پوست است، اما یکی از سریعترین در حال رشد جهانی نیست.
فارغ از نوع سرطان، افراد میتوانند با کنار گذاشتن سیگار، کاهش مصرف الکل، حفظ وزن سالم، خوردن یک رژیم غذایی متعادل و مراقبت از خود در برابر آفتاب، خطر خود را کاهش دهند./ انتخاب