آخرین اخبار
۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۴
حکم نگهداری سگ و گربه در اسلام/  بررسی شرایط، احکام و نظرات مراجع تقلید
بازدید:۷۴۴۲۱
در دین اسلام، نگهداری حیوانات و حقوق آن‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. با این حال، برخی حیوانات برای نگهداری در خانه توصیه می‌شوند و برخی دیگر نهی شده‌اند.
کد خبر : ۱۳۶۳۵۲

به گزارش صدآنلاین، در این مقاله، به بررسی حکم نگهداری سگ و گربه از منظر فقهی، طهارت و نجاست و نظر مراجع تقلید خواهیم پرداخت.

1. نگهداری سگ و گربه از منظر اسلامی

اسلام به نگهداری حیوانات به‌ویژه سگ و گربه توجه ویژه‌ای داشته است. سگ به عنوان یک حیوان نجس‌العین شناخته می‌شود، ولی در شرایط خاصی، مانند استفاده از آن برای نگهبانی یا شکار، نگهداری آن مجاز است. در مقابل، گربه حیوانی است که نجس نیست، اما فضولات آن نجس می‌باشد.

سگ در اسلام

سگ در اسلام به‌عنوان یک حیوان نجس شناخته می‌شود و حتی مایعات بدن آن مانند بزاق نیز نجس است. اما از آن‌جا که سگ در برخی موارد مانند حفاظت از خانه یا گله مورد استفاده قرار می‌گیرد، نگهداری آن در این موارد مجاز است. به‌ویژه در جوامع غربی، نگهداری سگ به عنوان یک حیوان خانگی شایع است که اسلام به این نوع نگهداری به‌شدت انتقاد دارد.
نگهداری سگ‌های زینتی و خانگی، به‌ویژه اگر بدون نیاز خاص و به‌طور صرف برای سرگرمی و تقلید از فرهنگ‌های غربی باشد، در اسلام مذموم است.

گربه در اسلام

گربه در اسلام حیوانی پاک است و می‌توان آن را به‌عنوان حیوان خانگی نگهداری کرد. حضرت علی (علیه‌السلام) به‌ویژه در حدیثی فرموده‌اند که خانه‌ای نباید از سه چیز تهی باشد: گربه، کبوتر و خروس. بنابراین، نگهداری گربه در منزل از نظر شرعی مجاز است، ولی باید مراقب بود که فضولات آن بر لباس یا بدن نمازگزار نباشد.

2. نجاست و طهارت در نگهداری سگ و گربه

از نظر فقهی، حیواناتی چون سگ و خوک نجس‌العین هستند و هر چیزی که از بدن آن‌ها تماس پیدا کند نیز نجس است. برای مثال، ادرار و مدفوع سگ یا گربه نجس است و باید از تماس آن‌ها با بدن یا لباس نمازگزار جلوگیری کرد. اما خود گربه نجس نیست و فقط فضولات آن نجس است.

احکام نماز و نگهداری سگ و گربه

نگهداری سگ و گربه در خانه ممکن است بر طهارت محیط تأثیر بگذارد. برای مثال، اگر فضولات این حیوانات به لباس یا بدن نمازگزار بچسبد، نماز او باطل خواهد بود مگر اینکه کاملاً پاک شود. در صورتی که موی گربه به لباس یا بدن چسبیده باشد، نماز صحیح است، به‌شرط آنکه موهای بیش از حد نباشد.

3. نظرات مراجع تقلید در مورد نگهداری سگ و گربه

نظرات مراجع تقلید در مورد نگهداری سگ و گربه تفاوت‌هایی دارند. در اینجا به برخی از این نظرات اشاره می‌کنیم:

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی

نگهداری سگ به‌ویژه برای سرگرمی و تقلید از فرهنگ‌های غربی را غیرمجاز می‌دانند و نگهداری آن را در شرایطی مانند نگهبانی یا شکار مجاز می‌شمارند. همچنین، نگهداری گربه در منزل به‌عنوان حیوان خانگی مشکل شرعی ندارد، اما باید مراقب طهارت بود.

حضرت آیت‌الله سیستانی

آیت‌الله سیستانی معتقدند که نگهداری سگ برای مقاصد مفید مانند شکار یا نگهبانی اشکالی ندارد، اما در شرایطی که سگ تنها به‌عنوان حیوان خانگی نگهداری شود، توصیه نمی‌شود. همچنین گربه به‌طور کلی نجس نیست و نگهداری آن مانعی ندارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

آیت‌الله خامنه‌ای به‌ویژه از نگهداری سگ به‌عنوان حیوان خانگی انتقاد کرده و آن را مخالف شان مسلمانان می‌دانند. نگهداری سگ تنها برای مقاصد مشروع مانند نگهبانی یا شکار مجاز است.

4. نتیجه‌گیری

نگهداری سگ و گربه در خانه از منظر اسلامی بستگی به شرایط دارد. نگهداری سگ برای مقاصد مشروع مانند نگهبانی، شکار یا حفاظت از گله جایز است، اما نگهداری آن برای سرگرمی یا تقلید از فرهنگ‌های غربی مذموم است. گربه به‌طور کلی از نظر شرعی پاک است، ولی باید مراقب فضولات آن و اثرات آن بر طهارت و نماز بود.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۸
اگر فضولات گربه یا سگ تو باغچه ی که سبزیجات است نجس است
پربیننده‌ها پربحث‌ها