به گزارش صدآنلاین، برخی تحقیقات علمی نشان دادهاند که رژیم گیاهخواری میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و حتی برخی سرطانها را کاهش دهد. با این حال، متخصصان تغذیه تأکید میکنند که این رژیم نیاز به برنامهریزی دقیق دارد تا از کمبود مواد مغذی مانند پروتئینها، آهن، ویتامین B12 و امگا ۳ جلوگیری شود.
ریحانه ملاحسینی، کارشناس ارشد علوم تغذیه، در گفتگو با همشهری آنلاین تأکید میکند که گیاهخواری لزوماً به معنای یک رژیم سالم نیست. او معتقد است که برخی افراد تصور میکنند که رژیم گیاهخواری همیشه سالم است، اما این یک اشتباه است. ملاحسینی توضیح میدهد که گیاهخواری بهویژه رژیمهای سفت و سخت مانند وگانیسم (عدم مصرف هرگونه محصول حیوانی) ممکن است منجر به کمبودهای شدید غذایی شود.
این کارشناس افزود: "حتی افرادی که رژیم وجترین (vegetarian) دارند و از گوشت خودداری میکنند، اما لبنیات و تخممرغ مصرف میکنند، همچنان در معرض کمبودهای مواد مغذی هستند. وگانها به دلیل رژیم محدودتری که دارند، بیشتر در خطر کمبودهای غذایی قرار دارند."
رژیم گیاهخواری به انواع مختلف تقسیم میشود که هر کدام میتواند نیازهای غذایی مختلفی را برای افراد فراهم کند. برخی از انواع این رژیم عبارتند از:
ملاحسینی تأکید میکند که برخی افراد نباید به هیچ وجه رژیم گیاهخواری را دنبال کنند. این افراد شامل:
ملاحسینی میافزاید که "حتی اگر فردی از لحاظ اخلاقی میخواهد گیاهخوار شود، بهتر است از رژیمهای سفت و سخت مانند وگان پرهیز کند، چرا که این رژیمها میتوانند به سلامتی آسیب بزنند."
این کارشناس تغذیه توضیح میدهد که صرف گیاهخواری بههیچوجه به معنای سالم بودن نیست. "متاسفانه بسیاری از افراد تصور میکنند که چون چیزی گیاهی است، حتما مفید است. اما بسیاری از محصولات گیاهی ممکن است کمبودهای ریزمغذی ایجاد کنند که بر سلامتی تأثیر منفی بگذارد."
او همچنین به این نکته اشاره میکند که رژیمهای گیاهخواری به تنهایی قادر به تأمین نیازهای غذایی بدن نیستند و افراد باید برای جبران کمبودهای احتمالی از مکملها استفاده کنند.
ملاحسینی هشدار میدهد که رژیمهای گیاهخواری به دلیل کمبود ریزمغذیها میتوانند باعث مشکلاتی چون کمخونی، خستگی، پوکی استخوان و مشکلات دیگر شوند. "به جای پیروی از رژیمهای گیاهخواری سفت و سخت، بهتر است گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنیم و در کنار آن سبزیجات و مواد غذایی گیاهی بیشتری مصرف کنیم."
این کارشناس تغذیه به نکته جالبی اشاره میکند: "افرادی که رژیمهای گیاهخواری را دنبال میکنند، عمدتاً جزو قشر مرفه جامعه هستند، زیرا این رژیم بهویژه در کشورهای در حال توسعه، هزینهبر است و تهیه سبزیجات و مواد گیاهی خاص گران است."