۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۶
بازدید:۳۷۹۶
صدآنلاین| نتایج به دست آمده از یک کارآزمایی بالینی جدید نشان می‌دهد، درمان ترکیبی دو دارو می‌تواند شانس بقای افراد مبتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
کد خبر : ۱۳۱۸۴

درمان ترکیبی از بازگشت سرطان کبد جلوگیری می‌کند

به گزارش صدآنلاین به نقل از آنا، نتایج به دست آمده از یک کارآزمایی بالینی جدید نشان می‌دهد درمان ترکیبی دو دارو می‌تواند شانس بقای افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه را از طریق حملات هدفمند به سلول‌های تومور افزایش دهد.

محققان گزارش می‌دهند که ترکیب آتزولیزوماب (Tecentriq) و بواسیزوماب (Avastin) خطر عود سرطان یا مرگ را تا ۲۸ درصد در بیمارانی که برای برداشتن تومور کبدی خود تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند کاهش می‌دهد.

سرطان کبد می‌تواند افراد در هر سنی را مبتلا کند، اما در افراد بالای ۵۵ سال شایع‌تر است. افرادی که در معرض بالاترین خطر ابتلا به این بیماری هستند، مبتلا به سیروز یا زخم کبد هستند، وضعیتی که می‌تواند ناشی از مصرف زیاد الکل، هپاتیت ویروسی و بیماری کبد چرب غیر الکلی باشد. این نوع سرطان زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های کبد با سرعت غیرطبیعی رشد می‌کنند و توموری را تشکیل می‌دهند که می‌تواند بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشد. هنگامی که این سلول‌های سرطانی در کبد شروع می‌شوند، به عنوان سرطان اولیه کبد شناخته می‌شوند.

پیرس چاو، مشاور ارشد جراحی در مرکز ملی سرطان سنگاپور و محقق این مطالعه گفت: برای نخستین بار تحقیقات نشان داده شده هر دارویی خطر بازگشت سرطان کبد را در بیمارانی که تومورهایشان به اندازه کافی زود تشخیص داده شده تاامکان قابل جابجایی فراهم باشد، کاهش می‌دهد؛ در این زمینه، نتایج این کارآزمایی از آنجایی که نشان داده فرصتی برای بیماران مبتلا به سرطان اولیه کبد، اگر تحت عمل جراحی برداشتن یا ابلیشن قرار گیرند، وجود دارد که روش درمانی دریافت کنند که می‌تواند احتمال عود سرطان در آن‌ها را کاهش دهد تاریخی و شگفت‌انگیز است.

محقق این مطالعه به همراه تیم مطالعاتی پژوهش برای این کارآزمایی بالینی ترکیب دو دارو را بر روی بیماران مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه که شایع‌ترین شکل سرطان کبد به شمار می‌آید آزمایش کردند. ترکیب atezolizumab/bevacizumb در حال حاضر برای درمان سرطان کبد که گسترش یافته یا با جراحی قابل درمان نیست استفاده می‌شود و سازمان غذا و داروی ایالات متحده این ترکیب را برای این استفاده در سال ۲۰۲۰ تایید کرد.

آتزولیزوماب توانایی سلول‌های سرطانی برای پنهان شدن از سیستم ایمنی را با استفاده از پروتئینی به نام لیگاند مرگ برنامه ریزی شده سلولی ۱ (PD-L۱) مسدود می‌کند. PD-L۱ می‌تواند سلول سرطانی را سالم جلوه دهد و در نتیجه از حمله سلول‌های ایمنی جلوگیری کند. در همین حال، بواسیزوماب پروتئینی به نام VEGF را که باعث رشد رگ‌های خونی می‌شود، مسدود می‌کند. برخی از سلول‌های سرطانی مقادیر زیادی VEGF تولید می‌کنند تا رشد رگ‌های خونی جدید را تشویق کنند که اکسیژن و تغذیه را به تومور برساند. با توجه به اثربخشی آن در درمان سرطان پیشرفته کبد، محققان فکر کردند که درمان ترکیبی ممکن است در پیشگیری از عود سرطان‌های اولیه کبد نیز مفید باشد.

پژوهشگران این تیم تحقیقاتی در یادداشت‌های خود توضیح دادند که درمان‌های اصلی برای سرطان کبد در مراحل اولیه، جراحی یا فرسایش حرارتی است، درمانی که سلول‌های سرطانی را با گرما یا سرما از بین می‌برد. براساس داده‌های موجود، خطر عود سرطان کبد در بیماران مذکور بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است.

در این مطالعه، ۳۳۴ بیمار انتخاب شدند؛ نیمی از آن‌ها به طور تصادفی برای دریافت ترکیب دو دارو به مدت یک سال پس از عمل جراحی تحت نظر قرار گرفتند و بقیه افراد تحت نظارت فعال قرار گرفتند تا بررسی شود که سرطان آن‌ها بازگشته یا خیر، که تاکنون تنها گزینه موجود بوده است. پس از میانگین ۱۷ ماه پیگیری، درمان ترکیبی با دریافت دارو خطر عود یا مرگ بیماران مبتلا به سرطان اولیه کبد را تا ۲۸ درصد کاهش داد.

ادیت میچل، استاد بالینی سرطان شناسی در مرکز سرطان سیدنی در بیمارستان‌های دانشگاه توماس جفرسون در فیلادلفیا که در این مطالعه حضور نداشت گفت: «این یک پیشرفت درمانی بزرگ در زمینه سرطان کبد است.

وی خاطرنشان کرد: نرخ عود ۱۲ ماهه در بیمارانی که این درمان را دریافت نکردند ۳۴ درصد بود، بنابراین داده‌های به دست آمده از این این یک مطالعه بسیار مهم و تاثیرگذار است. چاو و میچل خاطرنشان کردند، درمان ترکیبی همچنین در بیماران مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه عوارض جانبی جدی تری نسبت به بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته ایجاد نمی‌کند، حتی اگر بیماران مدت طولانی تری از دارو استفاده کنند و این کته بسیار حائز اهمیت است که بیمار با عوارض دارو دست و پنجه نرم نمی‌کند.

نتایج مطالعات صورت گرفته همچنین نشان داد، بیماران در مرحله اولیه کارآزمایی این ترکیب به طور متوسط حدود ۱۱ ماه دارو مصرف کردند، در مقایسه با حدود ۷ ماه برای بیمارانی که در کارآزمایی‌های قبلی با هدف درمان سرطان پیشرفته کبد شرکت داشتند.

محقق این مطالعه گفت: «این گروه از بیماران از نظر تعداد ماه‌ها در مقایسه با بیمارانی که در آزمایش‌های قبلی سرطان پیشرفته بودند، به طور قابل‌توجهی طولانی‌تر تحت درمان بودند، اما علیرغم طولانی‌تر بودن مدت درمان، شاهد افزایش عوارض جانبی نبودیم» و عوارض جانبی کوچکی که ایجاد شده به راحتی قابل مدیریت و درمان است.

چاو انتظار دارد، شرکت داروسازی Genentech/Roche به عنوان اسپانسر کارآزمایی بالینی به زودی درخواست خود را از سازمان غذا و داروی آمریکا مبنی بر استفاده جدید از ترکیب دو دارو به منظور جلوگیری از بازگشت سرطان اولیه کبد ارائه کند.

در همین حال، محققان قصد دارند تا حدود پنج سال به ردیابی سلامت بیماران ادامه دهند، "بنابراین انتظار مشاهده داده‌های بیشتری می‌رود

بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا، نرخ بقای نسبی پنج ساله بیماران مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه و موضعی ۳۶ درصد است.

اشتراک گذاری:
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها