به گزارش صد آنلاین، فصل سرما و داستان تکراری هر ساله آلودگی هوا در تهران و کلان شهر ها که دیگر به حقیقتی غیر قابل انکار و دردی گویا درمان ناپذیر تبدیل شده است، امروز شدت آلودگی هوا در تهران نیمه تعطیل به حدی است که از همان درب منازل نیز قابل رویت است و برای درک شدت آن لزومی ندارد حتما از ارتفاعات توچال به پایتخت نگاه کنید.
در چنین شرایطی شاد تنها کاری که می توان کرد رعایت یکسری نکات تغذیه ای برای کاهش اثرات مخرب آلودگی بر بدن باشد اثراتی که بدون شک نمی توان آن را از بین برد اما می توان از شدت آن کاست. وزارت بهداشت در این شرایط ضمن توصیه به در خانه ماندن افراد دارای بیماری های خاص نکات تغذیه ای زیر را هم به همه افراد جامعه توصیه می کند.
ویتامینهای E و C به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارند از بروز التهاب در بدن جلوگیری میکنند و حتی منجر به غیر فعال شدن رادیکالهای آزادی میشوند که از طریق هوای آلوده میتوانند در بدن تشکیل شوند. توصیه میشود در روزهای آلوده از منابع غذایی استفاده شود که حاوی ویتامین E هستند. وجود گردو، بادام، جوانه گندم، جگر و سبزیجاتی که برگ سبز دارند در سفره افطار یا سحر میتوانند اثرات آلایندهها را تا حد قابل توجهی کاهش دهند چرا که منابع غنیای از ویتامین E و C به شمار میروند.
لبنیات مصرف کنید
مصرف لبنیات و شیر در روزهای آلوده بسیار توصیه میشود و تاثیر زیادی بر ایمنی بدن در برابر آلایندهها دارد. البته باید توجه داشته باشید که حتما از شیر و لبنیات کمچرب استفاده کنید چرا که مصرف لبنیات پرچرب مشکل تشدید بیماریهای ریوی را برای مصرف کننده به همراه خواهد داشت!
چه بپزیم و نپزیمها در روزهای آلوده؟!
بهتر است غذاهایی طبخ و مصرف شود که مواد اولیه آنها سبزیجات است. صیفی جاتی مانند سیب زمینی، هویج، شلغم، چغندر و محصولات کشاورزیای که به صورت غدهای هستند باید در وعدههای غذایی روزانه استفاده شود. توصیه میشود این مواد پخته و بخارپز شوند تا علاوه بر هضم آسان تر، خاصیت شان را نیز از دست ندهند. برای روزهای آلوده بهتر است غذاهایی طبخ شود که حاوی غلات سبوس دار، انواع حبوبات، کدو، گوجه و فلفل باشند.
سرخکردنی ممنوع!
بهتر است در روزهای آلوده از غذاهای سرخ شده استفاده نشود و مواد غذایی به صورت آبپز، سوپ و آبگوشت طبخ و مصرف شود. مواد غذایی سرخ شده اثرات رادیکالهای آزادی که از طریق آلودگی هوا وارد ریهها میشوند را افزایش میدهند.
سیر و پیاز دشمن رادیکالهای آزاد
سیر و پیاز از جمله آنتیاکسیدانهای قویای به شمار میروند که نقش مهمی را در کاهش مخاطرات رادیکالهای آزادی دارند که از هوا وارد بدن میشود. توصیه میشود در طبخ غذا از سیر و پیاز فراوان استفاده شود.
کلم بروکلی را به سفره غذایی تان اضافه کنید
تنفس در هوای آلوده باعث میشود در قسمت دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی یعنی از گلو به سمت ریهها و ششها گرفتگی و سنگینی احساس شود. استفاده از برخی مواد غذایی باعث سهولت در تنفس میشود و فرد پس از تنفس در هوای آلوده احساس تنگی نفس و گرفتگی گلو ندارد. کلم بروکلی یکی از این مواد غذایی است که مصرف آن در تمام وعدههای غذایی توصیه میشود.
با ماهی به جنگ آلودگی بروید!
ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است و در کنار سایر آبزیان مانند میگو میتواند بار ترکیبات رادیکالهای آزاد را در بدن کاهش بدهد. حتی توصیه میشود مبتلایان به آسم، تنگی نفس و مشکلات قلبی در روزهای آلوده از ماهی بخارپز استفاده کنند.
از خواص میوهها غافل نشوید!
سیب به تنهایی این خاصیت را دارد که سرب وارد شده به بدن را جذب کند و مانع رسیدن آسیب به سلولهای بدن شود. پرتقال، لیمو، گریب فروت، انبه، کیوی و... از جمله میوههایی هستند که برای روزهای آلوده توصیه میشوند.
نوشیدنیهایی برای روزهای آلوده!
شیر، انواع دمنوش، آب انار، آبگوجه، چای سبز، آب هویج و آب سیب به عنوان نوشیدنی برای حفظ ایمنی در روزهای آلوده بسیار موثر است./ نواندیش