به گزارش صد آنلاین، دکتر رضا بصیری، بهتازگی اخباری درباره بستریشدن یکی از شهروندان مشهدی بهمدت حدود یک ماه بهدلیل نجوشاندن کنسرو ماهی و ابتلا به سم بوتولیسم در خبرگزاریها منتشتر شده است.
فوقتخصص بیماریهای ریه و پزشک معالج این بیمار درباره پروسه درمانی وی گفته: طبق علائم ظاهر شده در پی مصرف کنسرو ماهی، بررسی مسمومیت با بوتولیسم، با استفاده از آزمایش مدفوع برای بیمار انجام شد و نتایج حاصله مسمومیت با سم بوتولیسم را تأیید کرد.
بیمار 44ساله مشهدی که در پی مصرف کنسرو ماهی نجوشیده، دچار مسمومیت با سم بوتولیسم شده بود، پس از بستری شدن در بخش ICU بیمارستان قائم(عج) مشهد و تلاش 26روزه کادر درمان، با حال مساعد از بیمارستان ترخیص شد. در اینباره با دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه به گفتوگو نشستهایم؛ نکتههای او را پیشرو دارید.
سم بوتولیسم با میکروبی که در قوطیهای کنسرو وجود دارد، متفاوت است. در کنسروهای پروتئینی مانند نخود، لوبیا و فرآوردههای گوشتی و تن ماهی، میکروبهای غیرهوازی میتوانند رشد کنند. این میکروبها در میوهها و سبزیها کمتر دیده میشوند و بیشتر در فرآوردههای پروتئینی مانند حبوبات، گوشت و سوسیس و کالباس رشد میکنند. این باکتریها به 2دسته غیرهوازی و هوازی تقسیم میشوند. باکتری غیرهوازی به جانداری گفته میشود که میتواند بدون اکسیژن زنده بماند و رشد کند، اما باکتریهای هوازی برای انجام تنفس سلولی و دریافت انرژی برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند.
این میکروب غیرهوازی، سمی از جنس پروتئین تولید میکند که به آن سم بوتولیسم میگوییم. این سم که از جنس پروتئین است، بر اثر حرارت میشکند و دناتوره میشود و سمیت یا اثر سمی آن کم میشود. اگر کنسروهایی نظیر تن ماهی را به اندازه کافی بجوشانیم، سم پروتئین بوتولیسم که حساس به حرارت است، بر اثر گرمای آب از بین میرود. باکتری داخل کنسرو هم به اکسیژن حساس است و زمانی که در کنسرو باز شود، باکتری نیز بر اثر تماس با اکسیژن از بین میرود. اگر سم از بین نرود و وارد بدن شود، فرد بهاحتمال زیاد دچار اسپاسم عضلانی شدید و زجر تنفسی و مرگ دردناکی میشود.