گیاهی است از تیره کاسنی از خانواده ( Achillea ) چند ساله که بصورت خودرو در باغ ها ، مزارع ، مراتع و چراگاه های هموار با سایر علف ها و حتی قبل از آنها می روید ; ارتفاع آن بیست تا هشتاد سانتی متر و ساقه های آن باریک و زرد می باشد.
برگ های آن کوچک ، بدون دمبرگ ، دارای تقسیمات بسیار ریز و باریک و همچنین تقسیمات ثانویه است ; این برگ ها پوشیده از کرک می باشد.
گل های خیلی کوچک و سفید رنگ و در بعضی گونه ها سفید مایل به کبود یا مایل به صورتی دارد ; که در تابستان به شکل گروهی در انتهای ساقه گل دهنده ظاهر می شوند.
نظرات کاربران صد آنلاین :
این گیاه دارای بوی خیلی قوی و طعم تلخ می باشد. در مناطق مختلف آمریکا ، اروپا و ایران می روید ; در ایران در دامنه های البرز در پلور ، اطراف دماوند ، قسمت های شمالی اوشان ، اشتران کوه ; آذربایجان و اطراف تبریز می روید.
نام های دیگر گیاه بومادران ; بوی مادران ، بوماران ، بورمادرن ، بی مادران ، الف ورقه ، علف هزار برگ ، هزار برگ ، بابونه گاوی ، سربرنجاسف ، برنجاسب ، سربرنجاس ، بعیثران ، ارمواز ، ارطماسیا ، اخیلیا ، قیصوم ، تراسک ، تاج الملوک ، حزن بل ، حبق الراعی ، زهره القندیل ، ژابیثر ، ژابینر
طبیعت و طبع بومادران گرم و خشک است.
خواص درمانی گیاه بومادران یا سربرنجاس
تمام گیاه بومادران را دم کرده و آب صاف کرده آن را بنوشید ; محرک ، تونیک ، مقوی و تب بر است ، فشار خون را کم می کند ، قاعده آور می باشد ، ضد هیستری است ; برای رفع سرما خوردگی و گرفتگی مجاری تعریق مفید می باشد.
ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی گل بومادران
مواد چرب ، سیترال ، سیترولن ، آزولن ، کامازولین ، آکالیپتل ، بورنئول ، لینالول ، ژرانیون ; گلوکوآلکالوئین ، لاکتون ، اکیلئین ، سینئول ، کانازلین ، بنزلین ، آلامین ، تانن ; ترپینال ، آبیژنین ، هینزیتل ، نیاسین ، سینول ، آزولن ، آزلن ; اسید سیانیدریک ، اکسیلئین اسید ، سالسیلیک اسید
خواص دارویی و درمانی گل بومادران ، گل گیاه سر برنجاسف
پانزده تا چهل گرم از گل بومادران یا سربرنجاس را در یک لیتر آب جوش ده دقیقه دم کنید و آب صاف کرده آن را روزی سه فنجان به نوبت بنوشید.
ترشحات زنانه را بطرف می کند ، مقوی اعصاب و عضله قلب است ، از پیشرفت سرطان جلوگیری میکند ، ضد سرگیجه است ; ضد تر و مبوز مغزی است ، مدبر بول و حیض است ، ضد انگل ژیاردیا و ضد خونریزی رحم می باشد ; برای زایمان آسان استفاده می شود.
جوشانده گل سربرنجاس برای تنظیم و بازکردن قاعدگی بکار می رود ، درمان کننده زخم معده و اثنی عشر است ; تب بر و باد شکن می باشد ، برای درمان صرع ، سرسام ; سینه درد زکام ، آنفلوانزا و قولنج کلیوی مفید است ، برای رفع ورم پستان ; بی خوابی ، خستگی عمومی و ضعف ماهیچه های قلب موثر است.
برای درمان بواسیر و جلوگیری از خونریزی ها نافع است ; هضم کننده غذا است ، رقیق کننده خون و ضد لخته شدن خون در عروق می باشد ; مخصوصا در ناحیه قلب و مغز ، لطیف کننده بدن است.
شن کلیه و مجاری ادرار را دفع میکند ، مسمومیت یعنی اسهال و استفراغ را مداوا می کند ; برای درمان دل درد و نزله های روده مفید است ; برای رفع ضعف رحم مفید است و عمل این عضو را به حالت طبیعی برمیگرداند .
دیگر خواص دارویی و درمانی گل بومادران یا سربرنجاس
اگر دو مثقال از گل سربرنجاسف را بجوشانید ، (آب آن را) صاف کرده و بخورید و در آب جوشانده آن بنشینید ; برای رفع حبس البول ، حیض ، عسر و لادت بسیار مفید است .
دیگر خواص گل بومادران یا سربرنجاس ; اگر به مدت چهل روز صبح ناشتا هر بار دو مثقال از آن را دم کنید و آبش را بنوشید ; زخم معده را درمان می کند .
خوردن دو درم کوبیده خشک آن با عسل ، جهت اخراج اقسام کرم معده و حب القرح مجرب است .
آن را با گل بابونه به اندازه مساوی بپزید و در حمام بر کمر ببندید ; کمر درد خانم تازه وضع حمل کرده را تسکین می دهد.
استنشاق آب جوشیده گل بومادران همراه با مالیدن آن به پیشانی ، برای درمان زکام ; تخلیه عفونت سینوس ها و تسکین انواع سردرد مفید است.
عصاره آن را با وازلین مخلوط کرده بمالید ; برای درمان زکام و درد های رماتیسمی مفید است.
اگر با روغن باقلای مصری مخلوط و هر شب مالیده شود ، کوسه را درمان می کند .
اگر عصاره آن با روغن بادام تلخ ترکیب شده و در گوش چکانده شود ; صدای گوش را برطرف می کند .
اگر عصاره آن با عسل مخلوط و شب ها مالیده شود ، پف کردگی زیر چشم را برطرف می کند.
خواص درمانی بومادران یا سربرنجاس برای درد عادت ماهیانه از دیر باز مورد استفاده بوده است ; آن را با مریم گلی به اندازه مساوی دم کرده و آب صاف کرده آن را بنوشید ، درد های قاعدگی را تسکین می دهد.
بخور آن در موقع جوشیدن ، زکام و سرما خوردگی را درمان می کند.
برای درمان زخم سر پستان یا شقاق مرتب با آب جوشانده آن ، موضع را بشویید ، بهبود می یابد.
و اما مضرات بومادران یا سربرنجاسف ; اسراف در خوردن آن باعث سردرد و سرگیجه می شود و برای کلیه زیان آور است.
خسرو لطفی نژاد از کرج ،