آخرین شواهد نشان میدهد عدم تمرکز، زوال حافظه و تضعیف عملکرد شناختی ممکن است با مصرف انواع خاصی از پنیر مرتبط باشد.
بیماری آلزایمر، شایعترین علت زوال عقل و یک وضعیت دژنراتیو است؛ که طی آن، افزایش بالقوه پروتئینهای خاصی در مغز میتواند منجر به مرگ آهسته نورونها شود. این وضعیت در نهایت علائمی چون از دست دادن حافظه، مشکل در تفکر یا حل مسئله و تغییر در خلق و خو و رفتار را ایجاد میکند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف پنیر به دلیل دارا بودن برخی ترکیبات میتواند در بهبود حافظه کوتاهمدت و پیشگیری از آلزایمر مؤثر باشد، اما نکته مهم در این مطالعات این است که پنیر مصرفشده در این مطالعات، پنیر کمچرب و به میزان متعادل بوده است.
در عین حال تحقیقات دیگری هم انجام شده که نشان میدهند مصرف پنیر در طولانیمدت ممکن است منجر به تضعیف حافظه و عملکرد شناختی شود. پنیر مصرفی در این مطالعات از نوع پنیر فرآوریشده و پرچرب بوده است.
پنیرهای فرآوریشده یا پروسس از ترکیب ضایعات پنیرهای معمولی تهیه میشود و افزودنیهایی نظیر ادویه، روغن و نمک به آن اضافه میشود. این نوع از پنیر در مقایسه با سایر پنیرها از نظر میزان کلسیم و خواص تغذیهای، ارزش غذایی کمتر و مواد نگهدارنده بیشتری دارند.