به گزارش صد آنلاین، رسانههای آمریکایی طی هفتههای اخیر بار دیگر ادعای تلآویو مبنی بر «حمله به تاسیسات هستهای ایران» را در کانون توجه قرار دادهاند، اما نتایج روشن بوده است؛ اسرائیل از یکسو فاقد توان نظامی لازم برای وارد کردن ضربه جدی به صنعت هستهای ایران است و از سوی دیگر، بومیسازی فناوری هستهای در ایران، حتی در صورت حمله اسرائیل، نمیتواند به طور کامل از بین برود.
در همین راستا، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی تاکید کرد که اسرائیل به دلیل نداشتن تجهیزات نظامی مناسب برای حمله به تاسیسات هستهای زیرزمینی ایران، قادر به انجام چنین عملیاتی نیست.
ارزیابی تازهای از ادعای اسرائیل
پایگاه تحلیلی «نشنال اینترست» در گزارشی تازه، ادعای اسرائیل مبنی بر «حمله به تاسیسات هستهای ایران» را مورد ارزیابی قرار داده و نتیجهگیری کرده که «برنامه هستهای ایران قابل بمباران نیست». بنجامین دی. گیلتنر، تحلیلگر دفاعی و سیاست خارجی آمریکایی، در این گزارش به نگرانیهای خود از وقوع جنگ تمامعیار در خاورمیانه اشاره کرده و افزود: «اسرائیل اخیراً حملات تلافیجویانهای علیه ایران انجام داده، اما از هدف قرار دادن تاسیسات هستهای و نفتی ایران خودداری کرده است. با این حال، تنشها بین اسرائیل و ایران همچنان ادامه دارد و ممکن است آمریکا را به یک جنگ دیگر در خاورمیانه وارد کند».
گیلتنر در ادامه به تلاشهای چهرههایی چون نفتالی بنت، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی و جان بولتون، مقام پیشین دولت آمریکا، اشاره کرده که خواستار حمله به تاسیسات هستهای ایران بودند. با این حال، او معتقد است که در شرایط کنونی، استدلالها برای حمله به توان هستهای ایران منطقی نیست. به گفته وی، یک حمله به برنامه هستهای ایران تنها آن را به تأخیر میاندازد و احتمالاً ایران را متقاعد خواهد کرد که برای حفظ امنیت خود، به سلاح هستهای نیاز دارد.
آمریکا هم نمیتواند کاری کند
گیلتنر تأکید میکند که «حامیان حمله پیشگیرانه به ایران توانایی اسرائیل برای نابودی همه ظرفیتهای هستهای ایران را بیش از حد ارزیابی میکنند». وی میگوید: «اطلاعات نظامی همیشه ناقص است و اسرائیل ممکن است از تمام مراکز هستهای ایران آگاه نباشد. به علاوه، ایران احتمالاً فناوری هستهای خود را در نقاط مختلف کشور پراکنده کرده است، که این امر هدفگیری را دشوارتر میکند».
گزارش «نشنال اینترست» همچنین تصریح میکند که «اگرچه ایران تنها دو سایت غنیسازی دارد که میتوانند اورانیوم غنیشده برای سلاح هستهای تولید کنند، اما این تأسیسات به شدت ایمنسازی شدهاند. حداقل یکی از آنها در عمق زمین قرار دارد و حتی حملات هوایی آمریکا نیز بعید است بتواند آن را نابود کند».
با توجه به این ارزیابیها، گیلتنر بر این باور است که «این شرایط شناسایی و نابودی قابلیتهای هستهای ایران را برای اسرائیل بسیار دشوار میکند و این کار به مشارکت ایالات متحده نیاز دارد تا احتمال موفقیت افزایش یابد».
نتیجهگیری:
این تحلیلگر آمریکایی میافزاید که حتی در سناریوی بسیار بعید که اسرائیل بتواند همه تأسیسات هستهای ایران را نابود کند، ایران همچنان دانش هستهای خود را حفظ خواهد کرد. «از بین بردن سلاح هستهای یک کشور، توانایی آن کشور را برای ساخت سلاح هستهای در آینده از بین نمیبرد.»