به گزارش صد آنلاین، هر مسلمان پس از وفات، باید با آداب خاصی به خاک سپرده شود که شامل غسل، کفن و نماز میت میشود. در این مقاله، روش اقامه نماز میت و تفاوتهای آن برای زن و مرد بررسی میشود.
زمانی که یک مسلمان از دنیا میرود، جامعه اسلامی موظف است که پیکر او را با آداب خاصی به خاک بسپارد. این آداب شامل چهار عمل واجب است:
پس از انجام غسل، حنوط و کفن، باید بر پیکر مسلمان نماز میت خوانده شود. نماز میت دارای اهمیت ویژهای است؛ چنانکه امام صادق (ع) فرمودند: «شایسته است که برادران مؤمن برای نماز بر جنازه حاضر شوند و برای او استغفار کنند تا هم میت و هم حاضران ثواب ببرند.»
نماز میت واجب کفایی است، به این معنا که اگر تعدادی از مسلمانان این عمل را انجام دهند، از دیگران ساقط میشود. شایستهترین افراد برای اقامه نماز میت، خویشاوندان میت هستند. لازم به ذکر است که برای اقامه نماز میت نیازی به طهارت نیست، اما خواندن این نماز بدون کفش مستحب است.
ارکان نماز میت به شرح زیر است:
نماز میت شیعیان شامل پنج تکبیر است. پس از هر تکبیر، دو دعا قرائت میشود که یکی واجب و دیگری مستحب است. دعاهای اول تا سوم برای میت زن و مرد مشترک است، اما دعای چهارم با توجه به جنسیت میت متفاوت خواهد بود. پس از تکبیر پنجم، نماز به پایان میرسد.
تکبیر اول
تکبیر دوم
تکبیر سوم
تکبیر چهارم
دعای واجب برای میت مرد: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِهذَا المَیت»
دعای واجب برای میت زن: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِهذِهِ المَیتَةِ»
دعای مستحب برای میت مرد: «اَللّهُمَّ اِنَّ هذا عَبْدُک وَابْنُ عَبْدِک وَابْنُ اَمَتِک نَزَلَ بِک وَ اَنْتَ خَیرُ مَنْزُولٍ بِهِ اَللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْهُ اِلاّ خَیراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنّا اَللّهُمَّ اِنْ کانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی اِحْسانِهِ وَ اِنْ کانَ مُسَّیئاً فَتَجاوَزْ عَنْهُ وَاغْفِرِ لَهُ اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَک فی اَعْلا عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلی اَهْلِهِ فِی الْغابِرینَ وَارْحَمْهُ بِرَحْمَتِک یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ»
دعای مستحب برای میت زن: «اَللّهُمَّ اِنَّ هذِهِ اَمَتُک وَابْنَةُ عَبْدِک و انبنَةُ اَمَتِکَ نَزَلَتْ بِک وَ اَنْتَ خَیرُ مَنْزوُلٍ بِهِ اَللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْها اِلاّ خَیراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِهامِنّا اَللّهُمَّ اِنْ کانَتْ مُحْسِنَةً فَزِدْ فی اِحْسانِها وَ اِنْ کانَتْ مُسیئةً فَتَجاوَزْ عَنْها وَ اغْفِرْ لَها اَللّهُمَّ اجْعَلْها عِنْدَک فی اَعْلا عِلِّیینَ وَ اخْلُفْ عَلی اَهْلِها فِی الْغابِرینَ وَارْحَمْها بِرَحْمَتِک یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ»
در اینجا دو تفاوت عمده وجود دارد: