به گزارش صد آنلاین، آب پنیر یا ماست که در عربی ماء الجبن نامیده میشود در طب سنتی نیز جایگاه ویژهای دارد. امروزه نیز در برخی کشورها آب پنیر را به صورت قرص، مکملهای غذایی و پودر در آورده اند که دارای خواص درمانی بوده و طرفداران زیادی دارد.
معمولاً در زمان تولید ماست و یا پنیر خانگی همیشه مقدار زیادی ماده زرد رنگ تولید میشود که آن را مادهای زائد فرض کرده و دور میریزیم، اما در واقع این ماده همان سرم و یا قسمت مایع شیر یا اصطلاح همان آب ماست و یا آب پنیر است. آب پنیر دارای بسیاری از گروه مواد آلی، معدنی و ویتامینهای گروه ب است. این املاح برای سالمندان بسیار مفید است و برای همه افراد خواص درمانی منحصر به فرد دارد.
آب پنیر حاوی مقدار زیادی املاح و بسیاری از باکتریها است که در عمل هضم غذا شرکت میکنند بنابراین برای گوارش مفید است. مصرف آن بهترین راه حل برای افرادی است که به جایگزینی سریع پروتئین نیاز دارند.
مصرف آب پنیر باعث تحریک حرکات دودی روده میشود و موجب هضم و دفع هرچه بهتر، روان شدن مدفوع و ایجاد حالت نیم اسهالی میشود و یبوست را از بین میبرد و باعث تخلیه هر چه بهتر رودهها خواهد شد.
مصرف آب پنیر شما را به مدت طولانی تری سیر نگه میدارد و اشتهایتان را سرکوب میکند. همچنین سبب هضم آسانتر مواد غذایی و تخلیه هر چه بهتر رودهها میشود، در نتیجه کاهش وزن را در پی دارد پس برای رسیدن به کاهش وزن پس از هر وعده غذایی یک لیوان آب پنیر میل نمایید.
مصرف طولانی آب پنیر موجب دفع چربی اضافه شده و شکم را کوچک میکند و سلولیت را کاهش خواهد داد.
مصرف آب پنیر برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید است و موجب ترشح انسولین شده و به تنظیم و کاهش میزان قند خون کمک میکند.
در آب پنیر کلسیم، پتاسیم و منیزیم فراوانی وجود دارد که مصرف این ماده غذایی با بالا بردن غلظت این یونها باعث کاهش و تنظیم فشارخون در افراد مبتلا به فشارخون بالا میشود.
ورزشکاران و افرادی که در طول روز بسیار ورزش میکنند به آب و املاح فراوان برای پرداختن به فعالیتهای ورزشی نیاز دارند. مصرف آب پنیر برای ورزشکاران به عنوان یکی از بهترین مکملهای غذایی به هنگام ورزش است، زیرا منبع بسیار مغذی از انواع پروتئین ها، کربوهیدرات و انواع متعدد املاح است و اهمیت غذایی فراوان دارد و سرعت هضم و جذب را بالا میبرد.
مصرف مداوم آب پنیر برای افراد سالمند که دچار مشکلات گوارشی بسیاری هستند، موجب اصلاح فرآیند گوارش و دفع آنها میشود و موجب پیشگیری و درمان بسیاری از مشکلات مانند:بواسیر و هموروئید که در اثر نامنظم شدن گوارش ایجاد میگردد، خواهد شد.
آب پنیر (پروتئین وی) اثر آنتی اکسیدانی طبیعی دارد و حاوی آمینو اسیدهای خاصی به نام سیستئین است که تولید ابر آنتی اکسیدان قوی به نام گلوتاتیون را افزایش میدهد. آب پنیر باعث کاهش ترکیبات اکسیده شده، در مدت زمان کوتاه میشود.
آب پنیر حاوی آنتی اکسیدان فراوانی است به همین دلیل میتواند با رادیکالهای آزاد که دلیل اصلی ایجاد سلولهای سرطانی هستند، مبارزه کنند.
آب پنیر حاوی مواد آلی و معدنی فراوانی است که ابتدا با جذب مواد حیاتی از طریق روده باعث رشد، تقویت استخوانها و تحریک سلولهای بنیادین تشکیل دهنده استخوان میشود.
آب پنیر حاوی پروتئینها و اسیدهای آمینه است که به فعالیت سلولهای لنفوسیت t که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند کمک میکند و باعث تقویت و کارکرد هر چه بهتر سیستم ایمنی بدن میشود.
آب پنیر مقدار کمی چربی و پروتئین و مقادیر زیادی مواد معدنی خصوصا کلسیم و ویتامینهای محلول در آب مثل ویتامین B ۲ و B ۶ دارد و بنابراین چنانچه بخش سلامت نمناک اشاره کرده است برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند توصیه میشود، پس بهتر است قبل از صبحانه ۱ فنجان و قبل از شام نیز ۱ فنجان میل شود.
نوشیدن روزانه ۲ تا ۳ لیوان آب پنیر در روز باعث بیشتر شدن ادرار و دفع بهتر مواد زائد مانند:اگزالات و اسید اوریک که مواد بسیاری از سنگهای کلیه را تشکیل میدهند، میشود.
آب پنیر با دارا بودن حالت اسیدی و حالت ضد یبوست سبب درمان سنگهای صفرا که در مراحل ابتدایی تشکیل هستند میشود.
آب پنیر حاوی آمینو اسید و مواد مغذی دیگری مانند لاکتوفرین، بتالاکتوگلوبین و ایمونوگلوبولین است که در کاهش علائم هپاتیت موثرند.
مصرف آب پنیر به علت دارا بودن آنتی اکسیدانهای قوی برای کودکانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مناسب است و سیستم ایمنی را تقویت میکند.
مصرف این ماده موجب دفع بلغم و پاکسازی بدن از اخلاط مضر میشود بنابراین تورم مفاصل را که در افراد بلغمی مزاج به علت تجمع اخلاط مضر به وجود میآید را کاهش داده و به مرور زمان درمان میکند.
التهاب هنگام آسیب به بدن رخ میدهد و در طولانی مدت میتواند یک مشکل حاد شود. مصرف منظم آب پنیر به کاهش التهاب کمک میکند.
بیماری التهاب روده زمانی رخ میدهد که سیستم گوارش به سختی کار کند. پروتئین وی یا آب پنیر به دلیل هضم و جذب آسان، بدون آسیب به سیستم گوارش مقدار پروتئین کافی را در اختیار شما قرار میدهد.
مصرف آب پنیر به کنترل سطح کلسترول بدن کمک میکند و سطح بالای کلسترول LDL یا کلسترول بد را که میتواند منجر به شرایط حاد نظیر بیماریهای قلبی میشود، کاهش میدهد.
کمبود پروتئین، منجر به ایجاد کم ماهیچگی در سنین سالمندی میشود. مصرف مرتب آب پنیر سبب جلوگیری از ایجاد کم ماهیچگی و کاهش سرعت آن میشود. همچنین پروتئین وی راه حلی برای حفظ سلامت توده عضلانی در سالخوردگی است.
آب پنیر سرشار از پروتئین مفید برای قلب است و سبب افزایش تولید گلبولهای قرمز شده و همچنین حاوی مواد زیست فعالی است که برای سلامت قلب مفید هستند.
آب پنیر (سرشار از آمینو اسید است و برای کاهش علائم استرس و افسردگی مفید میباشد پس توصیه میشود آن را به رژیم روزانه تان اضافه کنید تا به کنترل علائم آن کمک کند.
نوشیدن ۱ تا ۲ لیوان آب پنیر برای درمان کک و مک صورت مفید است و سبب شادابی و نشاط و رفع خشکی پوست میشود. نوشیدن آب پنیر برای درمان پسوریازیس نیز مفید است.
۱ پیمانه (۲۵۰ سی سی) آب پنیر را با ۴ قاشق سوپ خوری سرصاف پودر جو دوسر و روغن آووکادو ۱ قاشق سوپ خوری و بادام آسیاب کرده ۱ قاشق سوپ خوری، مخلوط کرده و برای لایه برداری و زیبایی پوست به صورت و گردن خود بمالید.
آب پنیر را با ۴ قاشق آب آناناس تازه و ۱ قاشق چای خوری سرکه انگور و ۱ عدد زرده تخم مرغ مخلوط کنید و برای زیبایی ناخن بکار ببرید. ناخنها را به مدت نیم ساعت در این مخلوط فرو برده و دو بار در دقیقه این کار را تکرار کنید.
نوشیدن آب پنیر و یا نوشیدن مخلوط آب پنیر و خاکشیر برای کبد هم فواید زیادی دارد و دارویی ضد سودا و ضد صفرا است و بازکننده مسیرهای کبدی به خصوص سودا میباشد.
به مدت ۲۰ دقیقه شیر را بجوشانید.
سپس بگذارید تا شیر ولرم شود.
در این مرحله یک استکان سرکه خرما، سرکه انگور، آب لیمو به آن اضافه نمایید.
۱-۲ ساعت ظرف را کنار بگذارید تا شیر بریده و دلمه شود.
شیر دلمه شده را داخل کیسه پارچهای بریزید و آب آن را که همان آب پنیر است را جدا کنید و نوش جان نمایید.
هر چه مقدار شیر بیشتر باشد، مقدار بیشتری آب پنیر خواهید داشت.
آب پنیر را در ظروف فلزی نگه ندارید.
آب ماست نیز خواص آب پنیر را داراست پس میتوانید با پارچه آن را از ماست جدا کرده و مصرف کرد.
مصرف بیش از دو هفته آب پنیر سبب تنبلی رودهها میشود.
مصرف آب پنیر برای افرادی که دچار مشکلات رودهای مانند ”کولیت روده (سندروم روده تحریک پذیر ibs) ” هستند مضر است.
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بهتر است آب پنیر مصرف نکنند.
مصرف زیاد آب پنیر سبب بروز تهوع، افزایش حرکتهای روده، سردرد، تشنگی و نفخ میشود.
مصرف آب پنیر به بیماران کلیوی توصیه نمیشود.
مصرف همزمان آب پنیر و آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان تداخل دارویی دارد و خطرناک است.
پس از مصرف آب پنیر، گاهی اسهال و استفراغ ایجاد میگردد که طبیعی بوده و نوعی سم زدایی از بدن است.