به گزارش صد آنلاین، سکته مغزی (stroke) یک عارضه ناگوار است که اغلب عوارض بسیار زیادی برای بیمار از خود بهجای میگذارد و کیفیت زندگی فرد کاملا تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد. این عارضه معمولا بدون علائم مشهودی اتفاق میافتد از همینرو به آن قاتل خاموش هم میگویند.
اصلیترین دلیل مشخص نبودن علائم سکته مغزی شباهت نشانههای شروع آن با سایر بیماریهاست که فرد در لحظات ابتدایی که زمان طلایی برای رساندن بیمار به بیمارستان است، متوجه آنها نمیشود. این عارضه به شکل انحصاری مغز را تحت تاثیر قرار میدهد، بههمین دلیل بعد از بروز آن بدن فرد با اختلالات شدیدی مواجه خواهد شد.
اختلال در صحبت کردن، صورت و چهره کج، ناتوانی در حرکت، گیجی و اختلال بینایی میتوانند نشاندهنده سکته مغزی باشند. وقفه در صحبتکردن، حرفهای بیربط زدن، اختلالات رفتاری و گفتاری، گم کردن راه، تلوتلو خوردن، اختلال میدان بینایی و تعادل باید جدی گرفته شود.
با دیدن نشانههای ذکر شده بلافاصله باید با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
عوامل خطر سکته مغزی کدام است؟
مهمترین عامل خطر افزایش فشارخون است. فشارخون به تنهایی یک طرف و بقیه عوامل خطر یک طرف قرار میگیرند. از سال ۱۹۵۰ داروی ضدفشارخون بالا به بازار دارویی آمد و بروز سکته مغزی به نصف رسید. عوامل موثر بر فشارخون بالا عبارتند از: وزن زیاد، تغذیه بد، سبک زندگی ناسالم، کمتحرکی و....
آیا بیقراری فردی که سابقه سکته مغزی دارد با سکته مغزی مرتبط است؟
بله، میتواند مرتبط باشد. ناتوانی چنین شخصی باعث بیقراری و افسردگی و افسردگی باعث بیخوابی میشود. فرد دچار سکته مغزی دچار بیتحرکی در طول روز و در شب بیخواب میگردد. باید این فرد تحت درمان دارویی توسط متخصص مغز و اعصاب قرار بگیرد.
علت ایجاد سرگیجه، هنگام گذاشتن سر روی بالش چیست؟
این سرگیجه، سرگیجه وضعیتی است که به مجاری نیم دایرهای گوش مربوط میشود و خوشخیم است. این نوع سرگیجه بعید است علت مغزی داشته باشد. البته باید با متخصص مغز و اعصاب و گوش، حلق وبینی مشورت شود.
برای کسی که سکته مغزی کرده تا رسیدن اورژانس چه کاری باید انجام بدهیم؟
اگر بیمار هوشیاری دارد و راه تنفسیاش مشکل ندارد، کار مهمی نیاز ندارد، اما از دادن مایعات به وی باید خودداری کنید.
اگر شخص کاهش هوشیاری دارد باید به پهلو خوابانده شود. لازم نیست فشارخون او را بگیرید. چون افزایش فشارخون اولیه بعد از سکته مغزی، یک واکنش دفاعی مغز است و آن فشار بالا از مغز دفاع میکند و فقط با اورژانس تماس بگیرید و دارو هم به بیمار ندهید. حتی رقیقکننده هم ندهید، اما مصرف آسپیرین در فردی که مشکل گوارشی ندارد، مشکلی ندارد.
شایعترین فاکتورهای خطر عبارتند از:
دیابت
افزایش سن
بیماری کرونا
حمله ی قلبی
کلسترول بالا
فشار خون بالا
سیگار یا قرار گرفتن در معرض دود آن
علائم قبل از سکته مغزی
نشانههایی که در ادامه آنها را معرفی میکنیم در صورت اقدامات پزشکی بهموقع میتواند جان بیمار را از عوارض شدید این بیماری نجات دهد.
سردرد شدید ناگهانی
به سختی حرف زدن
عدم تعادل ناگهانی و سرگیجه
ضعف ناگهانی و احساس بیحسی
احساس گیجی و سردرگمی ناگهانی
ایجاد نابینایی ناگهانی خصوصا در یک چشم
علائم سکته مغزی را بشناسید
مغز بهعنوان فرمانده بدن کنترل تواناییهای مختلفی را برعهده دارد. از همینرو علائم سکته مغزی شدید یا خفیف به ناحیه آسیبدیده بستگی دارد. مثلا آسیب ناحیه بروکا مغز بر اثر سکتهی مغزی تاثیر مستقیم بر ماهیچههای صورت و دهان میگذارد، به نحوی که فرد کنترل لازم برای صحبت کردن نخواهد داشت یا عضلات دهان بیمار کج میشود.
در زیر با شایعترین نشانههای این عارضه آشنا میشوید:
علائم سکته مغزی شدید
تشنج
سرگیجه
سفتی گردن
سردرد ناگهانی
گیجی یا آشفتگی
بی ثباتی عاطفی
حالت تهوع و استفراغ
تاری یا دوبینی
ضعف یا فلج یک طرف صورت
ناواضح صحبت کردن (dysarthria)
از دست دادن توانایی صحبت (Aphasia)
از دست دادن هماهنگی دست و پا (ataxia)
از دست دادن حس چشایی، بویایی،لامسه، بینایی و شنوایی
خبرنگار: مژگان نبوی