به گزارش صد آنلاین، دوغ بهطور مستقیم از شیر بهدست میآید و حاوی بسیاری از ترکیبها و پروتئینهای موجود در شیر است. بسیاری از کارشناسان تغذیه معتقدند که دوغ همانند شیر خواص ضدسرطانی دارد.
معمولا دوغ به دو روش محلی و صنعتی تهیه میشود. دوغهای محلی از نظر بهداشتی همواره مورد تایید نیستند و گاهی آلودگیهای میکروبی در این نوشیدنیها منجر به ایجاد مشکلات گوارشی در مصرفکنندگان شده است.
دوغ صنعتی مشروط به اینکه تولیدکننده معتبر باشد، استانداردهای لازم را رعایت کند و در فرآیند تولید، بستهبندی و توزیع، تمام نکات بهداشتی را لحاظ کند، میتواند جایگزینی ایمن و مطمئن برای مصرف باشد.
نوشیدنیهای گازدار در ردهی نوشیدنیهای پرطرفدار و خوشمزه و دوستداشتنی قرار دارند. دوغ گازدار از آن دسته نوشیدنیهای گازداری است که علاوه بر خواص مفیدش، طرفدار دارد و لذیذ است.
در ادامه به پارهای از مهمترین خواص دوغ گازدار میپردازیم:
دوغ گازدار به عنوان فرآوردهای تولید شده از شیر طبیعی غنی از پروتئین، کلسیم، گوگرد، فسفر و ویتامینهای B و Dاست.
پروتئینهای دوغ حاوی اسیدهای آمینه ضروری بدن است که در تأمین پروتئین موردنیاز بدن بسیار مؤثر هستند.
کلسیم موجود در دوغ گازدار، به سلامت دندانها، استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
وجود مواد مغذی در دوغ گازدار، این نوشیدنی را به یک نوشیدنی مقوی تبدیل کرده است.
دوغ به دلیل طبیعت سرد و مرطوبی که دارد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام میبخشد. مصرف دوغ در بهبود برخی از سردردهای ناشی از گرمای هوا موثر است.
کمک به هضم بهتر غذا از ویژگیهای یک دوغ گازدار باکیفیت و سالم است. دوغ حاوی میکروبهای پروبیوتیک است که هضم غذا را تسهیل میکند.
دوغ گازدار به واسطه پروتئین شیر و اسید لاکتیکی که دارد به پاکسازی سلولهای مرده پوست کمک میکند و برای شفافیت و درخشندگی پوست عالی است.
متخصصان طب سنتی مصرف دوغ گازدار را برای افرادی که دچار خشکی و تلخی دهان هستند، مفید میدانند و آن را برای رفع بوی بد دهان توصیه میکنند.
در هنگام تهیه دوغ گازدار، باید به نکاتی از جمله مواد تشکیلدهنده، مواد افزودنی و مقدار آنها، فرآیند تولید، میزان گرمادیدگی، استانداردهای بستهبندی و … توجه کنید.
ویتامین، پروتئین و مواد مغذی در دوغ باعث شده است که ارزش غذایی دوغ بالا باشد منتها این را هم در نظر داشته باشیم که بسته به تولیدکننده و کیفیت دوغ میتواند متفاوت باشد.
در تولید نوشیدنی گازدار در دنیا معمولا از روش CO2 استفاده میکنند. این فرآیند تولید نهتنها مفید نیست بلکه باعث بالارفتن خاصیت اسیدی خون میشود و پوکی استخوان را بههمراه دارد.
در دوغ گازدار بر خلاف سایر محصولات مشابه که از گاز CO2 بهره میگیرند، طی یک فرآیند طبیعی، قند لاکتوز موجود در شیر بهوسیله میکروارگانیسمهایی که در این نوشیدنی وجود دارند تخمیر شده و باعث گازدار شدن آن میشوند.
اساس و ماده اصلی تمام دوغها، شیر است که از ترکیبش با آب و ماست و نمک و برخی اسانسهای گیاهی برای معطر و مزهدار کردن نوشیدنی بهدست می آید.
بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ این است که آن را در دمای بین 4 تا 8 درجه سانتیگراد بالای صفر و در یخچال نگهداری کنید.
در هنگام تهیه دوغ از فروشگاههای غذایی هم، باید به تاریخ مصرف آن حتما دقت کنید و مطمئن شوید که دوغ در یخچال نگهداری می شود.
در مواردی دیده شده است که در یک سیستم حمل و نقل بهداشتی و سالم، دوغ از کارخانهی تولیدی وارد فروشگاه مواد غذایی میشود اما به دلیل سهلانگاری در نگهداری، دوغ فاسد میشود.
چرا دوغ کپک میزند؟
یک موضوع را نباید فراموش کنید که دوغ را باید در شرایط استاندارد و مطمئن نگهداری کرد. دوغ فاسدشده تغییر رنگ و طعم میدهد و استفاده از آن توصیه نمیشود.
این دقت در نگهداری، از مرحله بستهبندی و توزیع تا مرحلهی فروش به مشتری و مصرف در خانه باید اعمال شود.
برخی از مغازهداران، دوغ را در بیرون از یخچال و گاه در مجاورت نور خورشید قرار میدهند که این مساله بهخصوص در فصل گرما منجر به تولید گاز فراوان و ترشی و گاه تلخی دوغ میشود.
در این صورت، تاریخ انقضای محصول سریعتر از تاریخ درج شده فرا میرسد و دوغ فاسد میشود.
این افراد بهتر است دوغ گازدار نخورند؟
یکی از فواید دوغ این است که از رشد و نمو بسیاری از باکتریهای مضر در سیستم گوارشی انسان جلوگیری میکند. در واقع دوغ یک نوشیدنی مفید برای سیستم گوارشی است منتها وقتی پای دوغ گازدار به میان میآید باید کسانی که نسبت به مواد غذایی تحریک کنندهی سیستم گوارشی حساس هستند در مصرف نوشیدنیهای گازدار احتیاط کنند.
بدون تردید در بین نوشیدنیهای گازدار، دوغ گازدار از همه مفیدتر است و می تواند نیاز ما را به یک نوشیدنی گازدار برطرف کند اما باید این را هم در نظر داشت که در برخی از بیماریهای گوارشی، هضم این نوع نوشیدنی ها ممکن است مشکل ساز شود.
بهتر است افرادی که دارای مشکلات گوارشی از جمله زخم معده و اثنیعشر، ورم معده و نفخ شکم هستند نه تنها دوغ گازدار بلکه هیچ نوشیدنی گازدار دیگری را مصرف نکنند. نوشیدنیهای گازدار میتوانند بیماریهای گوارشی را تشدید کنند.
منبع : دلگرم