سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره رویکرد سیاست خارجه دولت چهاردهم اظهار کرد: رویکرد کلی سیاست خارجه دولت چهاردهم تناسب بین استمرار و تغییر است. ما سیاستهایی داریم که تغییر ناپذیر است و استمرار آن موضوعی حتمی است.
وی ادامه داد: اینها گامهایی را برای تغییر در جهت پیشرفت بیشتر میطلبد. رویکرد کلی ما تا حد زیادی در فرمایشات رهبری در روز تنفیذ رئیسجمهور محترم ریشه دارد. اگر دقت کرده باشیم نیمی از صحبتهای رهبری درباره سیاست خارحی بود که برنامهای که به مجلس هم ارائه شد در راستای همین مانیفست بود.
عراقچی گفت: برنامه کلی و کاملی را به نمایدگان دادیم و در مجلس و کمیسیونها مورد بررسی قرار گرفت. عنوان برنامه ما سیاست خارجه فراگیر و فعال و اثر گذار بود که همه آنها از صحبتهای رهبری نشات گرفتند. فراگیر به معنی آن است که تنها به یک محدوده خاص راضی نخواهیم بود و فراگیر باشیم و به کشورهای مختلف در آمریکای لاتین و آفریقا و مکانهای دیگر توجه و نگاه جامعی به جهان داشته باشیم.
وزیر امور خارجه گفت: فعال به این معنی که مواضع خود را بیان و دنبال کنیم و حضور فعالی داشته باشیم و نظارهگر تعاملات بین المللی نباشیم. ما باید در همه موضوعات در سطح بین المللی حضور داشته باشیم و نگذاریم که دیگران برای ما جایگاه تعریف کنند و باید در جهات منافع ملی خود ایفای نقش کنیم.
وی تاکید کرد: سیاست خاجه ما اثر گذار است. ما به سخنرانی در مجامع اکتفا نمیکنیم. ما باید در هر برنامه سیاسی با هدف مشخص باشیم و تاثیرات آن را در اقتصاد کشور داشته باشیم. سیاست خارجه ما فراگیر، فعال و اثر گذار است.
عراقچی ادامه داد: ۳ ماموریت را برای این سیاست تعریف کردیم؛ تامین منافع، تحکیم قدرت ملی و افزایش عزت ملی و منزلت ایران و همه قوانین ما در ذیل این سه ماموریت شکل میگیرد. همه اینها در برنامه به شکل کامل و با جزئیات آمده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: اولویتهای ما به همان شکل که رهبری عنوان کردند مشخص شده و اولویت اول همسایگان ما هستند. این منطقه سرشار از منافع برای ما است و اقداماتی که در دولت شهید رئیسی انجام شد، در این دولت ادامه پیدا میکند و اولویت دوم گسترش دیپلماسی ما به آمریکای لاتین، آفریقا و شرق آسیا است که فرصتهای زیادی برای ما دارد. اولویت سوم کشورهایی هستند که در زمان تحریمها ما را کمک کردند و روابط مستحکمی با آنها داریم؛ به طور مشخص چین و روسیه که رابطه با آنها بسیار مهم است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اولویت بعدی قدرتهای نوظهور جهان مانند هند و برزیل که رابطه با آنها نیز بسیار مهم است، هستند و بعد از این هم اولویت بعدی که فعلا برای ما مهم نیست، کشورهای اروپایی هستند. ما با اینها هم تعامل عزتمندانه خواهیم داشت. آنها اگر سیاستهای خصمانه خود را کنار بگذارند در اولویتهای ما نیز قرار میگیرند.
عراقچی درباره رابطه با ایالت متحده آمریکا گفت: درباره آمریکا هم باید گفت ما به دنبال رفع تخاصم و تنش با آمریکا نیستیم. برای آن که خیلی از این تنشها ناشی از اختلاف دیدگاه عمیقی است و باید این تخاصم را مدیریت کرد و وظیفه داریم هزینههای این تخاصم را کاهش دهیم و اجازه ندهیم که اجماع بین المللی علیه ما تشکیل شود.
وی اظهار کرد: ضمن اینکه در داخل هر تهدیدی، فرصتی هم وجود دارد و من اعتقاد دارم که در درون این تهدید و خصومت آمریکا علیه ما فرصتهای زیادی هم پدید آمد و کشور ما اکنون در موضعی است که تراز راهبردی بسیار بالاتری نسبت به سالهای گذشته دارد.
وی درباره راهبرد سیاست خارجه دولت چهاردهم درباره تحریمها گفت: راهبرد اول که خنثی سازی تحریمها است، اولویت بیشتری دارد. رهبری دو ماموریت را تعریف کردند که ماموریت اول بحث خنثی سازی تحریمها است که به کل دولت مربوط میشود و سیاست اول ما هم بر همین مبنا است و هدف ما این است که فشار تحریم ها را بر مردم کم کنیم و بتوانیم سیاستهای تحریمی دشمنان را بی اثر کنیم. ماموریت دیگر تلاش برای رفع تحریم است که این ماموریت خاص وزارت خارجه است.
وزیر امور خارجه گفت: رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس فرمودند میتوانیم تحریمها را شرافتمندانه رفع کنیم و این تکلیف وزارت خارجه است که باید به دنبال رفع شرافتمندانه تحریمها باشد و وزارت خارجه ما این تلاش را آغاز خواهد کرد و البته این تلاش در دولت شهید رئیسی هم ادامه داشت.
وی تصریح کرد: اگر بتوانیم تحریمها را برداریم یک ساعت هم تاخیر نمیکنیم. تلاش ما مستمر خواهد بود و ادامه پیدا خواهد کرد و در این زمینه تاخیر نمیکنیم و البته تعجیل بیجهت هم نمیکنیم. اگر مذاکرهای شروع شود در کمال دقت و مهارت خواهد بود و تلاش میکنیم این بار با یک وفاق ملی در این حوزه وارد شویم.
وی افزود: اگر به این وفاق برسیم، کار ما بهتر پیش میرود و تلاش میکنیم با همکاری رسانهها، مجلس و به طور خاص صداوسیما وفاق ملی را پشت سر وزارت خارجه ایجاد کنیم و همه نهادها ارتباطی با این حرکت پیدا کنند.
در حال تکمیل...