همهی سبزیجات برای سلامتی مفیدند، اما سبزیجات غیرنشاستهای برای بیماران مبتلا به دیابت گزینهی بهتری به شمار میروند. چون در مقایسه با سبزیجات نشاستهای (مثل سیبزمینی و ذرت) فیبر بالاتر و کربوهیدرات و کالری کمتری دارند. اگر دیابت دارید و بهدنبال بهترین پایین آورنده قند خون میگردید، سبزیجات زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
۱. کلم بروکلی
از آنجا که کلم بروکلی یک سبزی پرفیبر محسوب میشود، میتوان از آن برای پایین آوردن قند خون بالا استفاده کرد. فیبر موجود در سبزیجات علاوه بر اینکه احساس سیری را افزایش میدهد، بهعنوان یک پریبیوتیک عمل میکند. پریبیوتیکها توسط باکتریهای مفید روده تخمیر میشوند و به رشد آنها کمک میکنند. افزایش باکتریهای مفید روده با بهبود متابولیسم گلوکز (قند) و کلسترول مرتبط است.
۲. کدو سبز
کدو سبز یک سبزی کمکالری با فیبر بالا است که میتوان آن را در فهرست قویترین پایین آورنده قند خون قرار داد. تحقیقات نشان میدهد که کاروتنوئیدهای موجود در این سبزی از جمله لوتئین و زآگزانتین از سلامت قلب حمایت میکنند و احتمال ابتلا به بعضی از انواع سرطان را کاهش میدهند. بیماران دیابتی بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به مشکلات قلبی-عروقی هستند.
۳. کلم برگ
کلم برگ منبع خوب ویتامین C است، به همین دلیل سیستم ایمنی بدن را تقویت و از سلامت قلب محافظت میکند. علاوه بر این، بهدلیل داشتن فیبر فراوان میتواند از افزایش قند خون بعد از غذا خوردن جلوگیری کند. از اینرو، در پاسخ به این سوال که چه چیزی قند خون را سریع پایین می آورد میتوان از آن نام برد.
۴. اسفناج
اسفناج مانند سایر سبزیجات برگ سبز کمکالری است، اما در عین حال مقدار زیادی مواد مغذی دارد. محققان در یک مطالعه مشاهده کردند که اسفناج حاوی ترکیباتی است که میتوانند حساسیت به انسولین را افزایش دهند. هر چقدر حساسیت به انسولین بالاتر باشد، بدن راحتتر میتواند از این هورمون برای کنترل قند خون استفاده کند.
۵. گوجهفرنگی
گوجهفرنگی یکی از بهترین سبزیجاتی است که توصیه میشود به رژیم بیماران دیابتی اضافه شود. گوجهفرنگی نهتنها به غذاها و ساندویچهای شما رنگ و طعم میبخشد، بلکه سرشار از یک مادهی مغذی مفید بهنام لیکوپن است. لیکوپن ترکیبی است که خطر ابتلا به بیماری قلبی و بعضی از انواع سرطان را کاهش میدهد و به کنترل قند خون کمک میکند.
۶. خیار
مقداری خیار خرد شده برای کاهش قند خون سریع
خیار یک سبزی پرآب است که میتواند به هیدراته ماندن بدن و همچنین افزایش حس سیری کمک کند. تحقیقات نشان میدهد که خیار در کنترل قند خون نقش دارد و التهاب را در سراسر بدن کاهش میدهد. علاوه بر این، در مطالعات حیوانی مشاهده شده است که با خوردن این سبزی میتوان از عوارض دیابت پیشگیری کرد.
۷. کاهو
کاهو کربوهیدرات کمی دارد، به این معنی که سطح قند خون را افزایش نمیدهد. بهعلاوه، دارای مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای A و C است که دریافت آنها به حفظ سلامتی بیماران دیابتی کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که سبزیجاتی مثل کاهو خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهند. این ویژگی را میتوان به شاخص گلیسمی پایین کاهو نسبت داد.
۸. قارچ
قارچ کالری کم و شاخص گلیسمی پایینی دارد. بر اساس تحقیقات، ترکیبات طبیعی موجود در قارچ با مهار جذب قند در دستگاه گوارش به کاهش قند خون کمک میکنند. آنها همچنین میتوانند عملکرد پانکراس (لوزالمعده) و ترشح انسولین را بهبود بخشند.
۹. بامیه
تحقیقات روی موشهای آزمایشگاهی نشان می دهد که خوردن بامیه یا عصارهی آن برای کاهش قند خون مفید است. به اعتقاد محققان، بامیه باعث کاهش جذب قند در دستگاه گوارش میشود و از این طریق به کنترل سطح قند خون کمک میکند. البته ذکر این نکته ضروری است که این سبزی ممکن است با متفورمین (یکی از پرمصرفترین داروهای دیابت) تداخل داشته باشد. بنابراین خوردن آن به مصرفکنندگان متفورمین توصیه نمیشود.