از ابتدای سال ۹۹ و با مطرح شدن بحث آزادسازی سهام عدالت امکان معامله و خرید و فروش فراهم شد و افراد توانستند برای مدیریت سهام خود تصمیمگیری کنند. در این میان شرایطی فراهم شد تا سهامدارانی که تا کنون برای فروش هیچ بخشی از سهام عدالت خود اقدام نکردهاند، با توثیق سهام خود در بانک، بتوانند کارت اعتباری سهام عدالت دریافت کنند. در ادامه توضیحات کامل را در این زمینه ارائه خواهیم داد.
طرح کارت اعتباری دارندگان سهام عدالت با تصمیم شورای عالی بورس و بانک مرکزی، پس از ماهها فراز و نشیب اخیرا در دستور کار قرار گرفته است و مشمولان آن میتوانند از طریق این کارت تا سقف ۶۰ درصد ارزش دارای سهام عدالت خود تسهیلات دریافت کنند. هدف از ارائه این تسهیلات با توجه به شرایط بورس، ایجاد انگیزه نگهداری این سهام و کاهش فشار فروش در بازار است.
برای دریافت این تسهیلات که در قالب یک کارت اعتباری به متقاضی پرداخت خواهد شد، در ابتدا باید احراز هویت افراد توسط سامانه سجام انجام شود که این فرآیند به صورت حضوری و غیر حضوری قابل انجام است.
پس از آن با ورود به اپلیکیشن ایوا (سامانه مخصوص بانک ملی) و ثبت اطلاعات خود، مراحل لازم برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت را سپری میکنید که این مراحل به شرح زیر است:
وارد کردن کد ملی
وارد کردن کد امنیتی
قبول شرایط اولیه و ابطال تمبر
ثبت کد پیامکشده به کاربر (این کد به شماره همراه اعلامشده در سامانه سهام عدالت ارسال میشود).
تایید اطلاعات کاربر
تایید دو قرارداد مربوطه (درخواست توثیق سهام عدالت و سفارش فروش/ قرارداد مرابحه صدور نشان اعتباری نشان)
وارد کردن کد امنیتی
برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت، لازم است به این موارد توجه کنید:
کاربر باید در ابتدا امضا دیجیتال (در منوی گواهی امضاء) خود را تعریف کند.
این سرویس مربوط به کاربرانی است که سهام عدالت دارند و حساب آنها در بانک ملی ایران است. در این حالت، کاربر سهام عدالت خود را وثیقه قرار میدهد و به کمک آن میتواند با توجه به ارزش روز سهام، مبلغی وام به صورت کارت اعتباری دریافت کند.
کارت اعتباری دریافتی در فروشگاههای وین مارکت، افق کوروش و رفاه قابل مصرف است.
برای استفاده از این سرویس باید اطلاعات هویتی صاحب کارت (حساب) بانک مبدا با مالک سیم کارت یکسان باشد.
در منوی گزارشات کاربر میتواند گردش کارت اعتباری مختص این وام را مشاهده کند.
پس از تکمیل فرآیند ثبت اطلاعات در این سامانه، کارت اعتباری دیجیتالی ظرف مدت دو تا سه روز صادر میشود و پس از آن دارندگان کارت میتوانند با مراجعه به فروشگاههای نامبرده با اسکن بارکد فروشگاه و تعیین مبلغ با کارت اعتباری، خرید خود را انجام دهند.
زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات سهام عدالت نیز سه سال است و در صورتی که متقاضیان طی یک ماه، اقساط تسهیلات دریافت شده را بازپرداخت کنند، سود به آن تعلق نخواهد گرفت. در صورت عدم بازگشت پول پس از گذشت یک ماه، بازپرداخت تسهیلات سه ساله در نظر گرفته میشود و کارمزد آن متفاوت است.
نکته: سهامدارانی که وام ۱۰میلیون تومانی دریافت میکنند ۳۶۲ هزار تومان و کسانی که وام ۵ میلیون تومانی میگیرند باید ۱۸۱ هزار تومان بابت قسط پرداخت کنند.
تمامی افرادی که در بانک سینا حساب قرض الحسنه جاری یا سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت ماه شمار دارند، میتوانند برای طرح تسهیلاتی «نرگس» درخواست دهند. این وام با حداقل سود ارائه شده است.
متقاضیان دریافت وام طرح نرگس، باید گذشته از داشتن حساب مورد نظر برای گرفتن این تسهیلات ۳۰۰ میلیونی، حداقل به اندازه دو ماه یا حداکثر ۱۲ ماه حساب ایجاد کنند. سقف این وام ۳۰۰ میلیون تومان اعلام شده و سود آن نیز برحسب مدت زمان ماندگاری، بازپرداخت و ضریب برابری متغیر است، اما در کل از ۱۰ درصد کمتر و از ۲۰ درصد بیشتر نخواهد شد.
افرادی که به دریافت این تسهیلات تمایل دارند باید به بانک ضامن رسمی ارائه دهند و اعتبار شغلی مورد نظر این مجموعه را داشته باشند. امکان پرداخت اقساط این تسهیلات طی ۶۰ ماه موجود است.
با توجه به شرایط ذکر شده و در نظر گرفتن حداقل نرخ سود برای این تسهیلات، میزان هر قسط ۴ میلیون و ۲۴۹ هزار و ۴۰۹ تومان خواهد بود. کل سود تسهیلات ۵۴ میلیون و ۹۶۴ هزار و ۵۳۷ تومان بوده و جمع رقم وام و سود آن نیز به ۲۵۵ میلیون و ۶۴ هزار و ۵۳۷ تومان میرسد.
لازم به ذکر است که این تسهیلات برای تمامی افراد حقیقی تدارک دیده شده و افراد حقوقی امکان استفاده از این وام را ندارند. افراد حقیقی این امکان را دارند تا در هر مرحله از فرآیند دریافت وام، در صورت تمایل، امتیاز آن را به اقوام درجه یک اعم از پدر، مادر همسر، فرزندان، خواهر یا برادر خود انتقال دهند.
ایجاد فاز اولیه راه اندازی سامانه توثیق الکترونیک هوشمند سهام به ستاره یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم است، این سامانه یک ابتکار در زمینههای مختلف است.
به گزارش خبرنگار مهر، ایجاد فاز اولیه راه اندازی سامانه توثیق الکترونیک هوشمند سهام به ستاره یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم است، این سامانه یک ابتکار در زمینههای مختلف است و درگاههای مختلف قضائی، مالی و بانکی را به هم متصل میکند.
به گفته سیداحسان خاندوزی وزیر اقتصاد دولت سیزدهم، آنچه در این نوآوری مورد استفاده قرار میگیرد ظرفیتهایی است که در اقتصاد ایران وجود داشته، اما یا به رسمیت شناخته نمیشده و یا به روشهای سنتی کاغذی با پیگیری حضوری و تشریفات بسیار سخت، استفاده میشده است.
به گفته وزیر اقتصاد، با راهاندازی این سامانه و در فاز اول، جمعیت حدود ۵۰ میلیون نفری سهامداران کشور میتوانند در تعامل با نظام بانکی به صورت برخط، بدون تشریفات حضوری و مسیرهای پر پیچ و خم اداری وکاغذ بازیهای رایج در شبکه اداری کشور از داراییهای خود برای وثیقهگذاری استفاده کنند.
این سامانه مختص همه سهامداران است، نه تنها دارندگان سهام عدالت بلکه قشر عظیمی از سهامداران میتوانند از این سامانه استفاده کنند، سهامدارانی که اوراق مشارکت یا خزانه را خریداری کرده و یا در گواهی سپرده و گواهی طلا ثبت نام کردهاند میتوانند در این سامانه هوشمند به عنوان توثیق استفاده کننده و وام را دریافت کنند.
به رسمیت شناختن داراییها بورسی یکی از دستاوردهای این سامانه است، مردم به سهام به عنوان یک امر زودگذر نگاه کرده و غالب جامعه تصور نوسان گیری یا سفته بازی از بازار سهام دارند اما با امکان توثیق هوشمند دارایی در سبد سهام میتواند سالها به عنوان توثیق باشد و این امر چند مزیت اساسی برای اقتصاد کشور دارد که عبارت است از:
۱. گردش پول کاسته شده و از این رو تورم و خلق پول نیز کاهش مییابد و دولت امکان کنترل قیمت ارز و مؤلفههای کلان اقتصاد را در اختیار خواهد داشت. یکی از مؤلفههای کنترل تورم، کاستن از چرخش پول بوده و محدودیتهای انتقال پول با مبالغ بالا که در سالهای اخیر اجرا شده نیز به همین هدف اجرایی شده است و ایجاد این سامانه امکان حبس پول و نرفتن پول به بازارهای غیرمولد مانند ارز و طلا را کاهش داده و از طرف دیگر میتواند نیازهای مردم را نیز رفع کند.
۲. شرکتهای صاحب سهام میتوانند از دارایی توثیق شده برای مدت یک سال بیشتر استفاده کنند و از آن دارایی برای اقداماتی مانند افزایش سرمایه، تأمین مالی استفاده کرده و طرحهای توسعهای را برای شرکت فعال کنند.
سهامداران نیز به اجبار تا مدتی نمیتوانند سهام خود را بفروشند و شاید در زمانی که سهم خود را به فروش نرسانده باشند سهم آنان با افزایش چندبرابری مواجه شود و سهامداری پرسودی را تجربه کرده باشند و از این رو هم نیاز امروز خود را رفع کردهاند و هم برای فردای خود اندوختهای قابل اتکا خواهند داشت.
سامانه توثیق سهام عدالت یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم است که باید برای دولت آینده نیز توسعه یابد.
در این طرح تنها چند بانک دولتی و دو بانک قرض الحسنه تاکنون عضو بوده و باید برای توسعه آن از بانکهای مختلف نیز استفاده شود.