به گزارش صد آنلاین، سیستان و بلوچستان مهد قدیمیترین تمدنها و شهرها است. شهر سوخته یکی از همین نمونهها محسوب میشود که با تمدنی برابر با پنج هزار سال در این منطقه قرار دارد. در گوشه و کنار سیستان میتوان ردپای آثار فرهنگی و تاریخی متعددی را مشاهده کرد. قبل از بروز خشکسالی در این منطقه، سیستان طبیعتی سرسبز داشت و بسیاری از گردشگران برای وقتگذرانی در طبیعت به این منطقه میآمدند. یکی از شهرهای مهم سیستان در حوزه فرهنگ، هیرمند به مرکزیت دوستمحمد است که با دو بخش مرکزی و قرقری از غرب به زابل و از شرق به افغانستان و از شمال به دریاچه هامون و افغانستان و از جنوب به زهک منتهی میشود.
ارگ جلال آباد از اواخر سلطنت ناصرالدینشاه، توسط محمدعلیخان کیانی، ملقب به خان ملک بنا شد؛ کسی که چند سالی از دوران جوانی را جزو حقوقبگیران انگلیس در سیستان بود. خان ملک برای انجام ماموریتهایی مشخص از سوی انگلیس به افغانستان سفر میکرد؛ اما هنگامی که با ماموران کمیسیون حل اختلاف مرزی در جلالآباد به خشونت رفتار شد، مورد غضب قرار گرفت و به اتهام تحریک مردم علیه منافع انگلیس مقرری او قطع شد. خان ملک در سال ۱۳۳۲ فوت کرد و این بنا نیز یادگار دوران اوست.
در این ارگ باغهای بسیار زیادی وجود داشتند که هندی آنها را ساخته بودند. ساکنان منطقه هیرمند در رابطه با این ارگ داستانهای زیادی را نقل میکنند. یکی از ساکنان در رابطه با این ارگ میگوید:
درگذشته و قبل از خشکسالی در این منطقه، معیشت مردم خوب بود و در دورهای از زمان بهدلیل فراوانی غلات در سیستان، این استان به انبار کشور تبدیلشده بود. بااینحال اگرچه آب وجود ندارد؛ هنوز گنجینههای زیادی در این شهرستان نهفته است که استفاده بهینه از آنها برای زندگی مردم سیستان اهمیت دارد.