به گزارش صد آنلاین ، مکانیسمهای کنترل آمریکا و غرب در سراسر جهان به تدریج در حال ضعیف شدن است. اکثر کشورهای جهان که هماکنون از آمریکا و متحدانش ناراضی هستند، نمیخواهند با شرایط دیکته شده از سوی نظام سیاسی بینالمللی کنونی کنار بیایند. یعنی از یک طرف آمریکا و متحدانش مدیریت دنیا را طبق قوانین قبلی سخت میبینند.
از سوی دیگر کشورهای جهان نمیخواهند تحت حاکمیت سیستم دیکته شده توسط آمریکا و متحدانش باشند و این ممکن است در آینده نزدیک مواضع بینالمللی کاخ سفید را بیشتر تضعیف کند.
در واقع، محافل سیاسی آمریکا از قبل درک کردهاند که وضعیت کنونی در حال شروع به سمتگیریهای خطرناک است. حتی جو بایدن رئیسجمهور این کشور، آشکارا اعتراف کرده که نگرش منفی جهانی نسبت به آمریکا به سطح خطرناکی رسیده است.
این بدان معناست که سیر سیاست خارجی ایالاتمتحده محتوای نامطلوبی برای کل جهان دارد و باعث آزردگی جدی میشود و اگر کاخ سفید بخواهد این وضعیت را به حالت عادی بازگرداند، ممکن است مجبور شود تنظیمات خاصی را در اولویتهای سیاست خارجی آمریکا انجام دهد.
جالب است که نارضایتی از آمریکا در بین متحدانش نیز مشاهده میشود. بنابراین، کاخ سفید طرحهایی را با هدف حمایت از اهداف بینالمللی ایالاتمتحده بر عهده متحدان خود قرار میدهد.
زمانی که به وضعیت جنگ در اوکراین توجه کنیم، میتوان این واقعیت را به وضوح شناسایی کرد. بنابراین، آمریکا بود که به عنوان آغازگر اصلی جنگ بین اوکراین و روسیه عمل کرد. اما اکنون نیازهای نظامی این جنگ یا بهتر است بگوییم نیازهای نظامی ارتش اوکراین توسط کشورهای اتحادیه اروپا تأمین میشود.
از سوی دیگر بار مالی و اقتصادی تحریم روسیه بر دوش کشورهای اروپایی گذاشته شده است. زیرا اتحادیه اروپا مجبور به اعمال تحریمهای مالی و اقتصادی علیه روسیه شد. تأثیرات اجتماعی-اقتصادی این امر به موازات روسیه بر کشورهای اتحادیه اروپا تأثیر میگذارد. آمریکا که روابط اقتصادی و تجاری ضعیفی با روسیه دارد، به سختی چنین آسیبی را متحمل میشود و با نتیجه معکوس مواجه نمیشود.
البته کشورهای اتحادیه اروپا این واقعیت را درک میکنند و اخیراً وضعیت موجود را عملگراتر ارزیابی میکنند. برخی از کشورهای اروپایی به این موضوع اشاره کردهاند که ادامه حمایت نظامی بلندمدت از اوکراین با هزینه منابع مالی زیاد امکانپذیر نخواهد بود. حتی برخی از آنها قصد خود را برای امتناع از پرداخت هزینههای نظامی اوکراین پنهان نمیکنند و به این واقعیت اشاره میکنند که منابع داخلی آنها برای حمایت تمام شده است.
همچنین لازم به ذکر است که زمانی که کشورهای اتحادیه اروپا بار حمایت از اوکراین را بر عهده گرفتند، امیدوار بودند که روسیه هر چه زودتر شکست بخورد. اما با گذشت زمان هزینهها افزایش مییابد و منابع داخلی کشورهای اروپایی تمام میشود.
در چنین شرایطی، دولتهای قاره سبز مجبور میشوند بخشی از بودجه داخلی خود را صرف اوکراین کنند. از آنجایی که این امر وضعیت اجتماعی-اقتصادی آن کشور را تشدید میکند، میتواند منجر به فرآیندهای خطرناک سیاسی و اجتماعی شود.
اکنون، بیشتر کشورهای غربی علاقه جدیتری به دانستن دلایل اصلی طولانی شدن جنگ در اوکراین دارند. برخی از آنها ارتش اوکراین را مقصر میدانند که فکر میکنند نمیتواند به طور مؤثر علیه روسیه بجنگد. آنها معتقدند که ارتش اوکراین حمایت نظامی گسترده غرب را هدر میدهد و نمیتواند به طور مؤثر عملیات ضد تهاجمی را انجام دهد. در نتیجه جنگ طولانی میشود و هزینههای کشورهای اتحادیه اروپا افزایش مییابد.
با این حال، کییف با این موضوع موافق نیست. محافل رسمی اوکراین، آمریکا و ناتو را در طولانی شدن جنگ با روسیه مقصر میدانند. یک مقام بلندپایه در محافل نظامی و سیاسی اوکراین که نخواست نامش فاش شود، به رسانههای غربی گفت که انواع تسلیحات ارائهشده توسط آمریکا و ناتو مطلقاً محلی برای پیروزی سریع بر روسیه نیست و این باعث میشود که جنگ به طور نامحدود طولانی شود.
ادعای اصلی این است که ادامه جنگ تنها با تسلیحاتی که از سوی آمریکا و ناتو ارائهشده امکانپذیر است. یعنی آمریکا و ناتو به اوکراین تسلیحاتی با حجم و کیفیت مشخص میدهند که تنها این کشور از روسیه شکست نخورد. در عین حال نیازی به پیروزی اوکراین بر روسیه نمیبینند. قابل درک است که آمریکا و ناتو در واقع نمیخواهند اوکراین بماند و روسیه شکست بخورد و این به معنای خاصی به معنای ایجاد وضعیت بنبست در میدان نبرد اوکراین است.
به احتمال زیاد، این وضعیت بنبست برای نگه داشتن روسیه در باتلاق جنگ برای مدت طولانی طراحی شده است. اما پتانسیل نیروی انسانی ارتش اوکراین نمیتواند برای مدت طولانی در مقابل این طرح مقاومت کند. زیرا کییف معتقد است که ارتش اوکراین ممکن است در آینده نزدیک با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه شود.
در هر صورت، آشکارا اعتراف میشود که ارتش اوکراین اخیراً برای جبران تلفات نیروی انسانی با مشکل مواجه بوده است.
از این منظر، احتمال تغییر موازنه نیروها در میدان نبرد در آینده نزدیک به نفع روسیه قانعکنندهتر به نظر میرسد. کاخ سفید نیز باید این واقعیت را میپذیرفت. حتی منابع نزدیک به محافل نظامی آمریکا تأکید میکنند که در صورت ادامه این روند، ارتش اوکراین تا مدتها نمیتواند در مقابل آن مقاومت کند.
به گفته آنها در حال حاضر دو گزینه وجود دارد. یا مدرنترین سلاحهایی که شکست روسیه را تضمین میکند باید به اوکراین ارسال شود. یا باید مذاکرات صلح با روسیه آغاز شود تا جنگ در اوکراین متوقف شود و فریز شود. در غیر این صورت، منابع رزمی ارتش اوکراین به تدریج تمام شده و شکست اجتنابناپذیر خواهد بود.
بر اساس برخی اطلاعات در رسانههای غربی، آمریکا و ناتو به هیچ وجه علاقهای به ارسال سلاحهای مدرن به اوکراین ندارند که باعث شکست روسیه شود. یعنی هیچ خطری برای انجام اقداماتی که منجر به شکست نظامی روسیه در میدان نبرد شود وجود ندارد. این به واکنش کرملین مرتبط است که میتواند به فاجعههایی برای جهان منجر شود و در نتیجه، گزینه قربانی کردن اوکراین مطرح میشود.
نکته اینجاست که مطبوعات غربی مدعی هستند که آمریکا مذاکرات محرمانه با روسیه را آغاز کرده است. بر اساس این گزارشها، کاخ سفید سرنوشت آینده اوکراین را روی «میز مذاکره» با کرملین قرار داده است.
اگر کرملین شرایط صلح کاخ سفید را بپذیرد، اوکراین از هم خواهد پاشید و کییف مجبور میشود به دستور کاخ سفید از کریمه و دونباس که متعلق به اوکراین است، به طور رسمی دست بکشد. پس از آن، حاکمیت جدید در بقیه مناطق اوکراین جایگزین دولت زلنسکی خواهد شد و دولت جدید وفادار به آمریکا تشکیل خواهد شد. دولت زلنسکی مسئول سازش اراضی اوکراین در میز مذاکره بین آمریکا و روسیه خواهد بود.
همچنین لازم به ذکر است که در حال حاضر توافقات جدی در این راستا وجود دارد. ادعای چندی پیش ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه مبنی بر اینکه اوکراین کشوری مشروع نیست و به طور مصنوعی و به هزینه قلمرو روسیه در دوران اتحاد جماهیر شوروی سابق ایجاد شده است نیز میتواند نشانهای از «معامله مخفیانه» تلقی شود. از این منظر، ادعاهایی مبنی بر اینکه آمریکا در حال آماده شدن برای خرج کردن اوکراین است در حال حاضر کاملاً باورپذیر به نظر میرسد.
4461/ی