اخبار حاکی از آن است که تولید در شرکت فولاد خزر گیلان به دلیل بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان بدهی به شرکت توزیع برق، بیش از سه میلیارد تومان بدهی به شرکت گاز و بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بدهی بانکی متوقف شده است.
تیمور پورحیدری، مدیرکل سازمان صمت گیلان، درباره توقف تولید در این شرکت با رسانهها گفتگو کرده و توضیح داده که دولت با تعطیلی مجتمعهای عظیم تولیدی در کشور و گیلان مخالف است و وزارت صمت هم همه تلاش خود را برای تعطیل نشدن این کارخانهها خواهد داشت، اما وضعیت مجتمع ذوبآهن فولاد خزر در شهر صنعتی رشت «نوعی خاص» است.
پورحیدری در مورد نوع خاص بودن توقف تولید در فولاد خزر گیلان با بیش از دو دهه فعالیت در منطقه توضیح بیشتری نداده اما این عبارت ابهامی بر ابهامات موجود در تعطیلی این شرکت میافزاید.
آنچه در تعطیلی فولاد خزر گیلان عجیب به نظر میرسد این است که این شرکت علاوه بر تولید شمش فولاد با راهاندازی خط تولید گاز، تمام نیاز مصرفی شهر رشت به اکسیژن به ویژه اکسیژنهای بیمارستانی را تامین میکند؛ بنابراین تعطیلی آن به دلیل بدهیهای برآمده از مصرف انرژی به معنای تامین نشدن اکسیژن منطقه است در چنین شرایطی این پرسش پیش میآید که چگونه سازمان صمت استان مساعدتی به این واحد تولیدی نداشته است؟
نقطه مبهم دیگر در این رویداد آن است که پس از چند هفته تعطیلی کارخانه کارگران میگویند که حقوق و مزایای خود را از این کارخانه به صورت کامل دریافت میکنند!
همچنین تعطیلی این واحد تولیدی در حالی اتفاق افتاده که اسدالله عباسی، استاندار گیلان، در گفتگو با تجارتنیوز نسبت به توقف تولید در آن اظهار بی اطلاعی میکند و میگوید: گاه به دلیل کاهش فشار گاز شماری از واحدهای تولید سیمان یا فولاد استان به طور موقت تعطیل میشود اما گزارشی مبنی بر توقف کامل و مستمر تولید به استانداری ارائه نشده، موردی هم از بدهی واحد تولیدی به ادارات آب، برق یا گاز داشتیم که قرار شد با تقسیط بدهی فعالیت واحد ادامه پیدا کند. غیر از این چیزی نبوده است.
محمد بداشتی، مدیر روابط عمومی سازمان صمت استان گیلان، نیز در توضیح دلیل توقف تولید این کارخانه تنها به این عبارات اکتفا می کند؛ «موضوع تعطیلی این کارخانه بدهی معوق و مشکلات برآمده از سوءمدیریت است که آن هم چهارشنبه هفته جاری حل میشود.»
با این تفاسیر شواهد گویای این است که مشکل نه ناتوانی در پرداخت به دلیل بالا بودن رقم بدهی شرکت فولاد خزر گیلان که امتناع این شرکت از پرداخت آن است.
گفتنی است شهرکهای صنعتی کشور به دلیل کاهش چشمگیر فشار گاز و قطعی مستمر برق در دو ماه سرد دی و بهمن روزهای سختی را پشت سر گذاشتند و تولید آنها در این دو ماه کاهش چشمگیری داشت؛ اتفاقی که میتواند نارضایتی مدیران واحدهای صنعتی مستقر در مناطق سرد کشور را رقم زده و به واکنشهایی از قبیل آنچه از فولاد خزر سر زده منجر شده باشد.