آخرین اخبار
۳۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۴
بازدید:۹۹۰
قیمت دلار در حالی افزایشی است که فعالان بازار افزایش حواله درهم و بی‌مهری بازارهای همسایه را عامل این روند می‌دانند. سامانه ناخدا هنوز افتتاح نشده، معامله‌گران نسبت به آن ناامید هستند.
کد خبر : ۳۴۰۱

به گزارش صد آنلاین ، قیمت دلار در حال تغییر کانال است. این اسکناس آمریکایی فعلا روی موج افزایشی سوار است و به نظر می‌رسد کنترل آن از دست نهاد پولی کشور خارج شده است.

تحلیلگران بازارهای مالی از ابتدای سال‌جاری، روند فعلی را هشدار داده بودند. آنها می‌گفتند؛ فنر دلار در دستان دولت فشرده شده است. به نظر می‌رسد اکنون فنر دلار رها شده و این اسکناس آمریکایی در حال تطبیق خود با شرایط اقتصادی و تنگناهای ارزی کشور است.

کشتی دلار هنوز ناخدا ندارد

قرار بود در روزهای پایانی هفته گذشته مرکز مبادله ارز و طلا تحت عنوان سامانه ناخدا راه‌اندازی شود. هنوز خبری از راه‌اندازی سامانه مذکور نیست. فعالان بازار می‌گویند؛ حتی اگر این سامانه راه‌اندازی هم شود کشتی دلار راه خود را می‌رود و دیگر به ناخدا نیازی ندارد.

بعد از اینکه ۲۳ بهمن رئیس کل بانک مرکزی در تلویزیون وعده راه‌ اندازی سامانه مذکور را پس از ۳ بار لغو تاریخ راه‌اندازی داد؛ مشاور رئیس کل‌ بانک مرکزی از عرضه ربع سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در این هفته خبر داد.

وی گفت: معاملات ربع سکه با محوریت بانک‌ها، صرافی‌های بانکی و صرافی‌های تضامنی صورت خواهد گرفت و شرایط عرضه آن به زودی‌در قالب امیدنامه و آگهی اعلام می شود.

 

اکنون قیمت دلار و بازار فلز زرد نهاد پولی کشور را ناامید کرده است. از شوک‌های کاهشی قیمت، ناشی از حرف درمانی خبری نیست و کشور در تنگناهای ارزی شدیدی ناشی از منگنه تحریم‌ها قرار گرفته است. کشورهای همسایه برای دلار تهران خط و مشی تعیین‌ می‌کنند.

امروز اکو ایران در گزارشی به ادعای گروهی از معامله‌گران اشاره کرده بود که مدعی بودند؛ یک صراف از هرات پیام داده که در هرات کسی ریال نمی‌خرد ،طبق گفته این صراف،  هراتی‌ها در  معامله ریال این چند ماه زیان دادند به همین‌دلیل بی‌خیال این معامله ضررده  شده‌اند. معامله‌گران درصدد فروش تومان هستند تا بیشتر ضرر نکنند و خلاص شوند.

درهم بازار دلار تهران را به هم ریخت

برخی از تحلیلگران ارزی معتقدند که درهم بازار ارز را بهم ریخته است. قیمت درهم امروز به یک قدمی کانال جدید رسیده و نرخ برابری درهم به دلار، عددی است که موجب تقویت انتظارات صعودی شده است.

قیمت دلار تهران با وجودی به کانال قیمتی بالاتر خیز برداشته که بازارهای موازی نیز سیگنال افزایشی به دلار تهران می‌دهند. امروز یکشنبه آخرین روز بهمن‌ماه، قیمت دلار سیمانیه ۴۸ هزار و ۶۸۰ تومان شد. دلار هرات ۴۸ هزار و ۱۰۰ تومان شد و درهم ۱۳ هزار و ۷۴۰ تومان معامله شد. فعلا قیمت دلار تهران و سلیمانیه با فاصله‌ای اندک با یکدیگر در نوسان هستند.

با وجودی که بازار امید داشت با سفر ابراهیم رئیسی روند صعودی قیمت‌ها کمی تعدیل شود، اما دیپلماسی کشور زیر سایه تحریم‌ها قرار گرفته و بازارها از روند ناامید‌کننده سیاست‌ خارجی در امان نیستند.

امسال دلار کانال عوض می‌کند

در همین راستا مجتبی دیبا کارشناس بازارهای مالی با اشاره به ورود تعداد محدودی از بانک‌های ایرانی که با اروپا کار می‌کنند به لیست تحریم‌های اتحادیه اروپا به تجارت‌نیوز گفت:«شدت عمل دلار خیلی بیشتر شده است. رفتار این اسکناس آمریکایی تابعی است از آنچه در حال وقوع است.»

 

وی با بیان‌ اینکه تعامل فعلی سیاستگذار، از جنس کاهش نیست و در مقطع فعلی حرف‌درمانی دیگر جواب نمی‌دهد، یادآور شد:«ریتم فعلی بازار از جنس خروج سرمایه است و این مدل با حرف درمانی قابل درمان نیست. مردم دنبال حفظ سرمایه‌شان هستند و منابع ارزی کشور نیز محدود است.»

این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به اینکه ریتم آینده بازار،ریتم خوبی نیست تاکید کرد:« امسال دلار کانال عوض خواهد کرد.»

وی درباره راهکار دولت برای تامین ارز با توجه به شرایط تحریمی کشور گفت:«راهکار دولت این بود که صادرکنندگان را ترغیب کنند که ماحصل دارایی صادراتیشان را تبدیل به ریال کنند. اینجا موضوع هزینه، فایده و اولویت داشتن یک سرمایه‌گذار کاملا خود را نشان داده و صادرکنندگان تمایلی به تبدیل دارایی‌هایشان به ریال ندارند.»

بی‌توجهی بازار به سیاست‌های فرزین

وی با اشاره به فاصله ۷۰ درصدی دلار نیما و بازار آزاد ادامه داد:«فاصله معناداری بین ارز نیما و بازار آزاد وجود دارد و با توجه به تاکید رئیس کل بانک مرکزی بر دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بازار چنین سیاستی را نپذیرفت.»

دیبا با بیان‌ اینکه نهاد پولی کشور به سفر رئیسی به پکن و مذاکره و سرمایه‌گذاری دلاری چینی‌ها خیلی امید داشت تاکید کرد:« پیشنهاد چینی‌ها برای سرمایه‌گذاری در کشور بسیار محدود است و همین سرمایه‌گذاری محدود هم نیاز به پذیرش قانون FATF  است.»

وی ابراز عقیده کرد:«تنها راه تعادل بازار توجه به موضوع برجام است. اما این‌بار طرف آمریکایی پای مذاکره نمی‌آید. وضعیت پیچیده کنونی کشور ، برون رفت از این شرایط را خیلی سخت کرده است.»

این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به اینکه شرایط بن‌بست کامل است تاکید کرد:« دیوار برجام طوری ریخته شده که به بن‌بست برای دولت تبدیل شده است. طرف آمریکایی نیز در این شرایط پای میز مذاکره نمی‌آید. تا وقتی که خروجی‌ها به خارج و ورودی‌ها به داخل به شکل فعلی باشد. آینده‌ای کاهشی برای دلار نمی‌توان متصور بود.»

راهکاری برای بهبود اوضاع نیست!

دیبا به سال آخر دولت روحانی و نامه‌ای که از سوی سازمان برنامه و بودجه درباره قیمت دلار منتشر شد اشاره کرد و یادآور شد:«در این نوشتار، سال‌های آتی را با برجام و بدون برجام پیش‌بینی و قیمت سنجی کرده بودند. بدون برجام آینده دلار بالای ۱۰۰ هزار تومان پیش‌بینی شده بود.»

وی خاطرنشان کرد:«تولیدات بسیاری از مشاغل نظیر پوشاک دیگر اولویت‌های مردم نیستند و الویت به سمت تامین نیازهای اولیه مردم رفته است. سمت تقاضا تحریک نمی‌شود و این پیچش سیاست‌گذار را در ماه‌های آینده بیشتر می‌کند.»

دیبا با اشاره به اینکه ایده دولت برای افزایش قیمت دلار،‌ پرداخت حقوق و دستمزد است گفت:«آیا بعد از اینکه دولت توانست حقوق را تامین کند، آن حقوق می‌تواند بازار را تحریک کند؟ گردش پول ایجاد کند تا به اقتصاد کمک کند و منجر به رشد اقتصادی شود؟ این چرخه کاملا معیوب است و عملا هیچ راهکاری با توجه به وضعیت فعلی، برای بهبود اوضاع متصور نیست.»

 

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها