گنگر يكي از گياهاني است كه در دوران قديم از آن استفاده هاي فراواني مي شد.
چون در هضم مواد غذايي نقش بسيار مهمي داشت.در طب هاي سنتي از برگ كنگر به عنوان ماده اي كه باعث افزايش ادرار مي شود استفاده مي شد.
همچنين محرك كليه ها و محرك ترشح صفرا از كبد و انقباض كيسه صفرا مي باشد.
در حالي كه سرشار از پتاسيم مي باشد.
ولي از لحاظ انرژي محدود است.
مواد مغذي كه در ۱۰۰ گرم كنگر خام موجود است:
انرژی ۱۸ کیلو کالری
پتاسیم ۳۶۰ میلی گرم
آهن ۱ میلی گرم
فولات ۲۱ میکروگرم
کلسیم ۴۱ میلی گرم
پتنوتنیک اسید ۳/۰ میلی گرم
سدیم ۲۷ میلی گرم
بتاکاروتن ۳۹ میکروگرم
فیبر ۴ گرم
خواص درماني گياه كنگر:
*سرگل هاي اين گياه براي دستگاه گوارش مقوي بوده و به هضم مواد غذايي كمك مي كند.
*از عصاره برگ و ريشه كنگر براي جلوگيري از رسوب چربي در جدار رگ ها استفاده مي شود.
*از كنگر در درمان يرقان ،سوء هاضمه،احساس ناراحتي در معده ،نفخ ،بي اشتهايي نيز استفاده مي شود.
*از ريشه كنگر و حتي عصاره آن براي تهوع ،اسهال خفيف ،يا يبوست،نارسايي كبد،و كم خوني بعد از جراحي استفاده مي شود.و از كبد در برابر سموم شيميايي محافظت مي كند. حتي در بعضي از كشور ها به عنوان محرك تمايلات جنسي استفاده مي شود.
*ماده اي به نام سينارين در عصاره برگ كنگر وجود دارد. كه باعث كاهش كلسترول خون مي شود.حتي در كاهش سطح گليسيريد خوننيز موثر مي باشد.
*دو ماده مهم به نام سينارين و اسيد كافئيك موجود در اين گياه كبد را در برابر عفونت حفظ مي كند. و به كبد كمك مي كند كه در صورت تخريب بتواند دوباره خود را از نو بسازد.
*اينولين موجود در كنگر باعث كاهش باكتري هاي مضر و افزايش باكتري هاي مفيد در مدفوع مي شود. و همچنين در حفظ سلامتي روده موثر است. و خطر به سرطان روده باريك را كاهش مي دهد.و به دليل انتي اكسيداني كه در كنگر وجود دارد از پوست در برابر سرطان محافظت مي كند.
مقدار مصرفي در طول روز:
بزرگسالان بر اي اينكه بتوانند از اثرات آن بهر مند شوند ۴ گرم از برگ خشك كنگر يا حتي خام آن را سه بار در طول روز مصرف كنند.
چه افرادي بايد از خوردن گنگر پرهيز كنند:
*زنان باردار ،كودكان و بيماران مبتلا به بيماري شديد كبدي يا كليوي بايد از مصرف برگ كنگر بپرهيزند.
*برگ كنگر محرك انقباض كيسه ي صفراست. افرادي كه دچار سنگ كيسه صفرا هستند نبايد آن را مصرف كنند. زيرا افزايش انقباض كيسه صفرا منجر به انسداد مجاري و حتي پارگي كيسه صفرا مي شود.
*همچنين افرادي كه به اين گياه و يا خواص آن حساسيت دارند نبايد آن را مصرف كنند.