شاخص کل بورس تهران روز دوشنبه دو هزار و 298 واحد بالا رفت و با رشد کمرمق 0.15 درصدی به پله یک میلیون و 548 هزار واحدی رسید.
شاخص هموزن هم تنها هزار و 926 واحد بالا رفت و با رشد 0.40 درصدی در ارتفاع 482 هزار و 779 واحدی ایستاد.
روز دوشنبه در معاملات بورس تهران، بیش از هفت میلیارد و ۶۲۴ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۰ هزار و ۶۴۶ میلیارد ریال معامله شد. در آن سوی بازار، شاخص کل فرابورس هم 74 واحد بالا رفت و به سطح 20 هزار و 170 واحد رسید.
در این بازار بیش از ۶ میلیارد و ۶۰۵ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد. تعداد دفعات معاملات فرابورس بیش از ۲۲۳ هزار و ۲۶ نوبت بود.
روز دوشنبه بازار سرمایه شاهد معاملاتی به ارزش 250 هزار و 474 میلیارد تومان در مجموع دو بازار بورس و فرابورس بود. با وجود ثبت این رقم بزرگ در آمار معاملات بازار سرمایه اما ارزش معاملات خرد تنها سه هزار و 702 میلیارد تومان بود!
این رقم نسبت به روز یکشنبه کاهش داشت و حاکی از تداوم روند نزولی ارزش معاملات خرد به ویژه طی 10 روز گذشته است.
آخرین بار یکم بهمنماه بود که بازار سهام معاملات خرد با ارزش بالای 10 هزار میلیارد تومان را تجربه کرد. از آن تاریخ به بعد اما بازار در سراشیبی افتاده و ارزش معاملات خرد به شدت کاهش یافته است.
روند نزولی ارزش معاملات خرد به ویژه طی دو هفته اخیر تقویت شده تا حالا مجددا به کانال رکودی سه هزار میلیارد تومان بازگردد.
گفتنی است روز دوشنبه بازار سهام شاهد تغییر مالکیت 153 میلیارد تومانی حقیقی به حقوقی بود تا برای هجدهمین روز متوالی خروج پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی رقم بخورد.
اگرچه این روزها اندکی از شدت خروج پول کم شده است اما از بیست و هفتم دیماه تا کنون تنها یک روز و آن هم به مبلغ 25 میلیارد تومان ورود پول حقیقی به بازار ثبت شده است.
این در حالی است که به ویژه از ابتدای بهمنماه تا کنون روند ورود پول به صندوقهای بادرآمد ثابت که بیشترین سهم سرمایهگذاری خود را به بازار پول و بدهی اختصاص میدهند، شدت گرفته است.
کارشناسان بازار سرمایه هشدار میدهند در حالی که اغلب شرکتهای بورسی در شرایط خوبی برای جذب سرمایه قرار دارند، دولت نباید ریسک تازهای را به بازار سرمایه وارد کند تا اقتصاد کشور بتواند از ظرفیتهای این رکن مهم برای توسعه بهره ببرد.
دو روز است قیمت دلار مجددا صعودی شده و برای فتح کانالهای جدید کمین کرده است. حتی اظهارات محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی هم نتوانست قیمت دلار در بازار آزاد را از صعود منصرف کند.
با این حال اما امروز بازار سهام واکنشی به این روند صعودی نداشته است. برخی ناظران بازار دلیل آن را تاکید دوباره فرزین بر قیمت 28 هزار و 500 تومانی نرخ نیمایی میدانند که پایه محاسباتی عملیات شرکتهاست.
در این میان برخی نیز عنوان میکنند که با رشد دوباره دلار که بازار طلا و سکه را هم صعودی کرده، بخشی از تقاضای سرمایهگذاری به سمت این بازارها کوچ کرده است.
به ویژه اینکه رفتار دولت و مجلس در جریان بودجه سال آینده، سرمایهگذاران بازار سرمایه را نسبت به چشمانداز رشد و سودآوری شرکتها دلسرد کرده است. بر همین اساس کارشناسان بازار سرمایه نسبت به ورود دوباره بازار سرمایه و معاملات سهام به تله رکودی هشدار میدهند.
در این میان اما همچنان نرخ تورم بالاست، تورم انتظاری در حال رشد است و به نظر میرسد بانک مرکزی در سرکوب قیمت دلار موفق نباشد. به این ترتیب برخی فعالان بازار سرمایه معتقدند بازار سهام همچنان میتواند دست کم در برهه کنونی برای سرمایهگذاران کوتاهمدت جذاب باشد.
با این حال بازار هنوز بر سر دوراهی است و کفه فروشندگان هم نسبتا سنگین است.