0 پسندیدم
قتل چهار زن و مرد در جیرفت/ ماجرا چه بود؟
بازدید:۸۱۰
صد آنلاین | مرد جوانی که چهار زن و مرد را در خانه هایشان به قتل رسانده بود و سپس اقدام به مرگ خود خواسته کرد، اکنون در بیمارستان بستری است و تحت درمان قرار دارد.
به گزارش صد آنلاین ،احمدرضا عظیم نسب، رئیس حوزه قضایی ساردوئیه شهرستان جیرفت، در تشریح جزئیات این حادثه جنایی اظهار داشت: «حوالی ساعت ۱۱ و ۲۰ دقیقه روز هشتم اردیبهشت ماه، گزارش هایی مبنی بر قتل چهار نفر در دو منزل مسکونی جداگانه در شهرستان دلفارد به ما رسید. این گزارش ها حاکی از آن بود که دو مرد و یک زن در یک منزل مسکونی و یک زن دیگر نیز در خانه ای مجزا به قتل رسیده اند.»
وی افزود: «پس از بررسی صحنه جرم و پیگیری های اولیه، مشخص شد که این قتل ها به یکدیگر مرتبط هستند و به احتمال قوی، عامل یا عاملان این جنایت مشترک می باشند. بلافاصله پس از دریافت خبر، دستورات قضایی لازم برای شناسایی و دستگیری عامل یا عاملان این جنایت صادر شد.»
رئیس حوزه قضایی ساردوئیه ادامه داد: «متعاقب ورود نیروهای فرماندهی انتظامی شهرستان به صحنه جرم، فرد ضارب شناسایی شد. اما متهم به محض مشاهده مأموران پلیس، اقدام به مرگ خود خواسته کرد. خوشبختانه تلاش وی برای این کار ناموفق ماند و این فرد مجروح هم اکنون تحت درمان در یکی از بیمارستان های منطقه قرار دارد.»
عظیم نسب در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «تحقیقات اولیه نشان می دهد که قاتل، مردی ۲۷ ساله است و ابزار قتل نیز یک قبضه سلاح سرد از نوع چاقو بوده است. سه نفر از مقتولان با قاتل نسبت خانوادگی نزدیک داشته اند و یک نفر دیگر هیچ ارتباط فامیلی با وی نداشته است.»
وی در پایان تأکید کرد: «تحقیقات قضایی و بازجویی از متهم در این پرونده همچنان ادامه دارد و جزئیات تکمیلی و علت دقیق ارتکاب این قتل ها متعاقباً اعلام خواهد شد.»
سوالات حقوقی و کارشناسی درباره این پرونده:
۱ (حقوقی): با توجه به اینکه متهم پس از ارتکاب جنایت اقدام به مرگ خودخواسته کرده و اکنون در بیمارستان بستری است، آیا روند دادرسی کیفری علیه او آغاز می شود یا به دلیل اقدام به مرگ خودخواسته، وضعیت خاصی پیدا می کند؟ اقدام به مرگ خودخواسته هرگز مانع از تعقیب کیفری فرد نمی شود. در حقوق کیفری ایران، صرف اقدام به مرگ خودخواسته (چه موفق باشد چه ناموفق) جرم مستقلی محسوب نمی شود و مجازات خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است. با این حال، قتل نفس (چهار فقره) از جرایم مهم و غیرقابل گذشت است. متهم به محض بهبودی نسبی و تشخیص پزشکی قانونی مبنی بر توانایی حضور در جلسات بازجویی و دادگاه، بلافاصله تحت تعقیب قرار می گیرد. اگر متهم فوت کند (در اثر مرگ خودخواسته موفق یا سایر علل)، پرونده به دلیل فقدان متهم مختومه می شود و امکان مجازات وی وجود ندارد.
۲ (کارشناسی): از نظر کارشناسی جرم شناسی، قاتلی که سه تن از بستگان نزدیک خود و یک فرد غیرخویشاوند را در دو خانه جداگانه با چاقو به قتل می رساند و سپس مرگ خودخواسته می کند، چه ویژگی های رفتاری احتمالی دارد؟ چنین رفتاری معمولاً با عنوان «قتل دسته جمعی خانوادگی» (Familicide) شناخته می شود. از نظر روانشناسی و جرم شناسی، این قاتلان اغلب دارای سابقه اختلالات شدید روانی (مانند پارانویا، افسردگی شدید یا اختلال شخصیت مرزی)، احساس ناامیدی عمیق، وجود بحران مالی یا عاطفی بزرگ (مانند طرد شدن، ورشکستگی یا رسوایی خانوادگی)، و گاهی انگیزه انتقام از خانواده به خاطر مشکلاتی که به گردن آنان می اندازند، هستند. قتل فرد غیرخویشاوند نشان می دهد که قاتل احتمالاً به دنبال هماهنگی با یک پارانویا (احساس تهدید از بیرون) نیز بوده است. مرگ خودخواسته پس از جنایت معمولاً از روی احساس گناه، ترس از مجازات یا تکمیل یک «طرح خودتخریب گر» انجام می شود.
۳ (حقوقی): در این پرونده، سه تن از مقتولان با قاتل نسبت خانوادگی نزدیک داشته اند. آیا این خویشاوندی بر شدت مجازات یا نوع کیفرخواست تأثیری دارد؟ در حقوق کیفری ایران، قتل یک خویشاوند (مانند پدر، مادر، فرزند، خواهر، برادر) معمولاً به خودی خود موجب تشدید مجازات نمی شود، اما در مرحله «قصاص» تفاوت هایی ایجاد می کند. مثلاً اگر قاتل پدر مقتول باشد، قاتل قابل قصاص نیست و صرفاً به پرداخت دیه محکوم می شود (ماده ۳۰۹ قانون مجازات اسلامی). اما در این پرونده، قاتل یک مرد جوان ۲۷ ساله است و مقتولان احتمالاً والدین، خواهر، برادر یا خویشاوندان دیگر وی بوده اند. اگر پدر یا مادر قاتل در میان مقتولان نباشند (یعنی قاتل فرزند خود را نکشته باشد)، قصاص برای هر یک از قتل ها به صورت جداگانه قابل درخواست است. وجود خویشاوندی می تواند بر روند جلب رضایت اولیای دم تأثیر روانی بگذارد، اما قانوناً مجازات را سبک یا سنگین نمی کند مگر در موارد استثنایی (مثل قتل فرزند توسط پدر).
۴ (کارشناسی): از نظر پزشکی قانونی، چه اقدامات تخصصی باید بر روی متهم که اقدام به مرگ خود خواتسه کرده است، انجام شود تا توانایی وی برای حضور در روند دادرسی احراز گردد؟ ابتدا درمان های فوری پزشکی برای تثبیت وضعیت جسمانی متهم (کنترل خونریزی، ترمیم زخم ها، جلوگیری از عفونت و غیره) انجام می شود. سپس پزشکی قانونی باید دو گواهی صادر کند: اول، «گواهی وضعیت جسمانی» مبنی بر اینکه آیا متهم قادر به ایستادن در جایگاه دادگاه، نشستن طولانی مدت و پاسخگویی به سوالات است. دوم، «گواهی وضعیت روانی» (از طریق روانپزشکی قانونی) که آیا متهم در زمان وقوع جنایت و در زمان حال، دارای اختلال روانی مؤثر بر قوه تمیز و اراده بوده است یا خیر. اگر متهم دچار جنون یا اختلال شدید روانی تشخیص داده شود، ممکن است به جای مجازات به بیمارستان روانپزشکی (تیمارستان) فرستاده شود. در غیر این صورت، به محض احراز سلامت نسبی، روند دادرسی آغاز می شود.
۵ (حقوقی): با توجه به اینکه متهم پس از دیدن ماموران اقدام به مرگ خود خواسته کرده است، آیا این اقدام می تواند به عنوان «اقدام یأسآمیز نشان دهنده علم به گناه» در دادگاه علیه وی استفاده شود؟ بله، اصولاً در دادرسی کیفری، رفتارهای متهم پس از ارتکاب جرم (مانند فرار، مخفی شدن، تغییر ظاهر، دروغ گفتن، تخریب ادله و اقدام به مرگ خود خواسته) از سوی قاضی می تواند به عنوان «قرائن و امارات قضایی» علیه متهم تفسیر شود. اقدام به مرگ خودخواسته بلافاصله پس از شناسایی توسط پلیس، معمولاً نشانه احساس گناه شدید، یأس از فرار، ترس از مجازات (به ویژه قصاص) و آگاهی وی از بزرگی جرم است. با این حال، دفاع متهم می تواند استدلال کند که این اقدام ناشی از اختلال روانی یا شوک ناگهانی بوده است. در نهایت، این قرینه به تنهایی نمی تواند متهم را محکوم کند، اما در کنار سایر ادله (مانند آثار انگشت، چاقو، ارتباط خویشاوندی و اظهارات شاهدان) می تواند وزن اتهام را سنگین تر کند./رکنا
