آخرین اخبار
۱۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۹

هدف‌گیری ترامپ برای خلع سلاح کره شمالی/ خیال‌پردازی هسته‌ای یا سناریوی شکست‌خورده؟

هدف‌گیری ترامپ برای خلع سلاح کره شمالی/ خیال‌پردازی هسته‌ای یا سناریوی شکست‌خورده؟
بازدید:۳۹۰
صد آنلاین | رئیس جمهور آمریکا اخیر بدون اشاره به بی‌نتیجه بودن مذاکرات قبلی که با رهبر کره شالی داشته، مدعی شده که مجددا خواهان ازسرگیری مذاکرات در مورد خلع سلاح هسته‌ای پیونپ یانگ است؛ اما در مقابل کارشناسان این مسئله را خیال‌پردازی از سوی واشنگتن می‌دانند.
کد خبر : ۱۷۸۳۱۴

 به گزارش صد آنلاین ، در دیدار خبرنگاران از کاخ سفید، ترامپ بار دیگر وجود ارتباط با رهبر کره‌شمالی و احتمال ازسرگیری مذاکرات در مورد خلع سلاح هسته‌ای را مطرح کرد، هرچند جزئیات مشخصی ارائه نشد.

 

 

ترامپ و کیم جونگ‌اون سه بار دیدار کردند: نخست در ژوئن ۲۰۱۸ در سنگاپور که به بیانیه‌ای کلی درباره خلع سلاح هسته‌ای انجامید؛ دوم بار در فوریه ۲۰۱۹ در ویتنام بود که به دلیل اختلاف‌نظر بر سر تحریم‌ها بی‌نتیجه ماند؛ و سوم بار نیز در ژوئن ۲۰۱۹ در منطقه مرزی دو کره انجام گرفت که صرفا جنبه نمادین داشت و به پیشرفت مشخصی منجر نشد.اکنون به نظر می‌رسد سیاست رسمی آمریکا همچنان تمرکز بر تعهد به خلع سلاح کامل کره‌شمالی دارد، با وجود تحولات جدید که ممکن است نشان‌دهنده تغییر تدریجی در رویکرد واشنگتن نسبت به پیونگ‌یانگ باشد.

 

 

هفته‌نامه بلیتز در یک گزارش تحلیلی به این سؤال می پردازد که آیا دولت دونالد ترامپ اکنون بار دیگر دیپلماسی هسته‌ای‌اش با کره شمالی را از سر خواهد گرفت و در پی خلع سلاح این کشور برخواهد آمد؟ ناظران می‌گویند هر تلاشی برای خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی در بهترین حالت، تنها یک «خیال‌پردازی» است. با این حال، دولت ترامپ همچنان بر خلع کامل سلاح هسته‌ای شبه‌جزیره کره اصرار دارد، چیزی که بعید است رژیم کیم جونگ‌اون -رهبر کره شمالی- آن را بپذیرد.

در نوامبر ۲۰۲۳، کره شمالی اعلام کرد که هرگز حاضر نخواهد شد در صورتی که موضوع حاکمیتش از جمله مالکیت تسلیحات هسته‌ای در دستور کار باشد، رودررو با ایالات متحده مذاکره کند. پیش‌تر در سپتامبر ۲۰۲۲ نیز پیونگ‌یانگ گفته بود که هیچ‌گاه از تسلیحات هسته‌ای خود صرف‌نظر نخواهد کرد.

نویسنده این گزارش تحلیلی معتقد است: علت سرسختی هسته‌ای کره شمالی چندان دور از ذهن نیست. سیاست این کشور همواره در جهت پیشبرد برنامه موشکی-هسته‌ای‌اش بوده است.

جاکدیش ان سینگ -تحلیلگر بلیتز - می نویسد: امروزه کره شمالی از نظر نظامی بسیار قوی است و نمی‌تواند هیچ پیشنهادی برای خلع سلاح هسته‌ای خود را بپذیرد. اعتقاد بر این است که این کشور به موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد، میان‌برد، دوربرد و قاره‌پیما مجهز است. تخمین زده می‌شود که پیونگ یانگ حدود ۵۰ کلاهک هسته‌ای مونتاژ کرده باشد. گفته می‌شود که مواد شکافت‌پذیر کافی برای تولید تا ۴۰ کلاهک دیگر را نیز در اختیار دارد.به نظر می‌رسد دولت کیم محاسبه کرده است که داشتن سلاح‌های هسته‌ای به آن در تضمین وفاداری مقامات و مردمش کمک می‌کند. علاوه بر این، توانایی نظامی هسته‌ای آن به آن برتری نظامی نسبت به همسایگانش سئول (و توکیو) می‌دهد.

همچنین، پیونگ یانگ امروز به حمایت مسکو، پکن، اسلام آباد و تهران برای مقاومت در برابر هرگونه فشار ایالات متحده برای خلع سلاح هسته ای اطمینان دارد. در ژوئن 2024، کره شمالی و روسیه یک پیمان جامع همکاری استراتژیک امضا کردند که شامل تضمین های دفاعی متقابل بود.در ازای استقرار بیش از 14000 سرباز خود در حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین، اعتقاد بر این است که مسکو سوخت، غذا و تجهیزات نظامی پیشرفته را در اختیار پیونگ یانگ قرار داده است. به همین دلیل، روسیه همیشه از کره شمالی حمایت کرده است. این کشور هرگز به قطعنامه های تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه آزمایش های هسته ای و موشکی کره شمالی متعهد نبوده است.

ان سینگ در ارزیابی خود از مناسبات بین‌المللی کره شمالی، به‌ویژه روابط آن با چین، پاکستان و ایران، به نکاتی کلیدی اشاره می‌کند که درک سیاست هسته‌ای پیونگ‌یانگ را روشن‌تر می‌سازد. او در ادامه می‌نویسد: چین همچنان مهم‌ترین شریک تجاری و حامی اصلی کره شمالی محسوب می‌شود. توافق‌نامه همکاری و کمک متقابل که در سال ۱۹۶۱ میان پکن و پیونگ‌یانگ امضا شد، تصریح می‌کند که اگر یکی از این دو کشور مورد تهاجم مسلحانه قرار گیرد، کشور دیگر فورا به کمک خواهد شتافت.

هرچند چین رسما از برخی قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هسته‌ای کره شمالی حمایت کرده، اما تردیدهایی جدی در مورد میزان تعهد واقعی پکن وجود دارد. از نگاه ان سینگ، چین نگران آن است که فشار بیش از حد برای خلع سلاح، ممکن است به وحدت کره و در نهایت فروپاشی کره شمالی بینجامد؛ سناریویی که احتمالا باعث ایجاد بی‌ثباتی در مرزهای جنوبی چین خواهد شد.

از سوی دیگر، او به روابط دیرینه کره شمالی با پاکستان اشاره می‌کند. در دهه ۱۹۷۰، علی بوتو -نخست‌وزیر وقت پاکستان- سفری رسمی به کره شمالی داشت. بنا بر ارزیابی‌ها، عبدالقدیر خان، دانشمند هسته‌ای معروف پاکستانی، در چندین نوبت به پیونگ‌یانگ سفر کرده و فناوری هسته‌ای حساس را در اختیار این کشور قرار داده است؛ فناوری‌ای که کاربرد نظامی داشته است.

در مورد ایران، ان سینگ می‌گوید روابط تهران و پیونگ‌یانگ از زمان انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ به‌طور پیوسته رو به گسترش بوده است. در جریان بحران گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی، کره شمالی در کنار ایران و در برابر ایالات متحده ایستاد. در طول جنگ ایران و عراق نیز کمک‌های نظامی کره شمالی به ایران ثبت شده است. در سال ۲۰۱۳، تهران موفق شد مسجدی شیعی در محوطه سفارتش در پیونگ‌یانگ تأسیس کند. تحلیلگران معتقدند که همکاری‌های عمیقی میان دو کشور جریان داشته است، که همچنان در سایه ادامه دارد./ایسکانیوز

 

 

 

اشتراک گذاری:
گزارش خطا
ارسال نظر
تازه‌ها