طبق این گزارش، بدون مشارکت واشنگتن، اروپا قادر نخواهد بود بهتنهایی کمکهای نظامی لازم را به کییف ارائه دهد، چراکه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نه زرادخانههای کافی را در اختیار دارند و نه توان تولید تسلیحات مورد نیاز را دارند.
منابع آگاه همچنین گفتهاند که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در حال فاصله گرفتن از درگیری نظامی اوکراین است. به گفته آنها، کاخ سفید درخواستهای اتحادیه اروپا برای افزایش فشار بر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، از طریق تشدید تحریمها بهمنظور دستیابی به آتشبس در اوکراین را رد کرده و مایل به چنین اقدامی نیست. در این مطلب آمده است: «به همین دلیل کشورهای اروپایی در نظر دارند سیستمهای تسلیحاتی بیشتری از آمریکا خریداری کنند تا در آینده بتوانند آنها را به اوکراین ارسال کنند. هدف این است که اگر ترامپ از ارسال تسلیحات آمریکایی به اوکراین خودداری کند، اروپا مسئولیت این کار را برعهده خواهد گرفت.»
وزارت دفاع روسیه بعد از ظهر روز شنبه گزارش داد که در چارچوب توافقات دوجانبه میان روسیه و اوکراین، 307 نظامی روسی از مناطق تحت کنترل کییف به کشور بازگردانده شدند. روسیه نیز در مقابل 307 اسیر نیروهای مسلح اوکراین را تحویل داده است.
وزارت دفاع روسیه یادآور شده که روند تبادل گسترده اسرا همچنان ادامه خواهد یافت.
پیشتر روسیه و اوکراین روز جمعه نیز در چارچوب توافقات دوجانبه، 270 نظامی و 120 شهروند غیرنظامی روس را در مقابل آزادی 270 نیروی نظامی اوکراینی و 120 غیرنظامی مبادله کردند.
نمایندگان مسکو و کییف هفته گذشته در جریان مذاکرات انجام شده در استانبول، بر سر تبادل گسترده اسرا بر اساس فرمول «1000 در ازای 1000» به توافق رسیده بودند.
پدافند هوایی روسیه طی چهار ساعت 95 پهپاد اوکراینی را سرنگون کرد
وزارت دفاع روسیه بامداد امروز، یکشنبه، اعلام کرد که تنها طی چهار ساعت، نیروهای پدافند هوایی این کشور موفق شدند 95 فروند پهپاد اوکراینی از نوع هواپایه را در آسمان مناطق مختلف روسیه سرنگون کنند.
در بیانیه این وزارتخان آمده است: «از ساعت 20:00 روز 24 مه تا 00:00 روز 25 مه به وقت مسکو، 95 پهپاد اوکراینی توسط سامانههای پدافند هوایی نابود یا رهگیری شدند.»
بر اساس این گزارش، بیشترین موارد به ترتیب 30 پهپاد در آسمان منطقه بریانسک، 20 پهپاد در منطقه بلگوراد و 17 پهپاد در منطقه کورسک سرنگون شدند.
در ساعات اولیه صبح امروز نیز سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو اعلام کرد که سامانههای پدافند هوایی وزارت دفاع روسیه طی شب گذشته در مجموع 8 فروند پهپاد اوکراینی که به سمت مسکو در حال پرواز بودند، را سرنگون کردهاند.
انتقاد از سکوت اروپا در برابر حملات اوکراین به روسیه دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه یادآور شده است که پس از حملات گسترده پهپادی نیروهای مسلح اوکراین به اهداف غیرنظامی در عمق خاک روسیه، کشورهای اروپایی در سکوت مطلق فرو رفتهاند. وی شب گذشته در پیامی در کانال تلگرام خود نوشت: «پس از یورشهای گسترده پهپادهای اوکراینی به مناطق مختلف کشور، از جمله پایتخت - مسکو، آنهم پس از آغاز مذاکرات دوجانبه برای حل و فصل مناقشه و با هدف ایجاد رعب در میان مردم روسیه، در پایتختهای اروپایی سکوتی گورستانی حکمفرما شده و کسی از لزوم توقف حملات به مناطق مسکونی صحبت نمیکند.»
به عقیده مدودف، سکوت مقامات اروپایی پس از حملات گسترده پهپادی ارتش اوکراین به عمق خاک روسیه، ماهیت تمایلات ضدانسانی آنها را به همگان نشان داده است.
سفیر روسیه: نخستوزیران انگلیس در قبال اوکراین سیاستی غیرمسئولانه دارند
آندری کلین، سفیر روسیه در لندن اعلام کرد که نخستوزیران بریتانیا یکی پس از دیگری با حفظ خطمشی ضدروسی و حمایت از اوکراین، رویکردی را از خود نشان میدهند که بیانگر بیمسئولیتی سیاسی آنهاست.
وی در مصاحبه با خبرگزاری "نووستی" در این باره گفت: «تمامی نخستوزیران اخیر بریتانیا ـ بوریس جانسون، لیز تراس، ریشی سوناک و کییر استارمر ـ تقریباً سطح یکسانی از تندروی و بیمسئولیتی در ارزیابی وضعیت بینالمللی و پیامدهای اقدامات خود را نشان دادهاند.»
سفیر روسیه تأکید کرد که از سال 2022 تاکنون، چهار نخستوزیر و چهار وزیر امور خارجه در لندن تغییر کردهاند، این در حالی است که سیاست ضدروسی و حمایت بیمنطق از مقامات کییف همچنان بدون تغییر ادامه داشته است.
کلین پیش از این نیز هشدار داده بود که دولت انگلیس تلاش دارد تواناییهای رزمی نیروی دریایی اوکراین برای محدودسازی فعالیتهای ناوگان دریای سیاه روسیه افزایش دهد. به گفته وی، لندن از سال 2021 با کییف توافق نامههایی برای اعطای وام 1.7 میلیارد پوندی (معادل 2.2 میلیارد دلار) بهمنظور تأمین مالی قراردادهای خرید تسلیحات و ساخت زیرساختهای نیروی دریایی امضا کرده است.
نگرانی اروپا از احتمال خودداری ترامپ از حمایت از اوکراین
روزنامه انگلیسی "گاردین" گزارش داده است، دیپلماتها و سران کشورهای اروپایی نگران آن هستند که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، از کییف رویگردان شده و تمرکز خود را روی گسترش همکاری اقتصادی با روسیه معطوف کند.
بر اساس این گزارش، رهبران اروپایی که امیدوار به اعمال تحریمهای جدید ضدروسی از سوی واشنگتن بودند، پس از شنیدن سخنان ترامپ درباره گفتوگوی تلفنی اخیر او با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهشدت دلسرد شدهاند. لحن محترمانه و نسبتاً دوستانه این مکالمه، همراه با عدم تمایل دولت آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید علیه مسکو، احتمال خروج تدریجی ایالات متحده از درگیری اوکراین را افزایش داده که این امر به گفته منابع مطلع در بروکسل، «کابوسی برای اروپا» خواهد بود.
نشریه "آتلانتیک" یک روز قبل گزارش داده بود که ترامپ خواهان برقراری روابط نزدیکتر با رئیسجمهور روسیه است و احتمال دارد کاخ سفید بهزودی دوباره گزینه دیدار رهبران دو کشور را بررسی کند.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان اعلام کرد که این کشور با طرح اتحادیه اروپا برای تأمین مالی ارتش اوکراین مخالفت کرده است.
وی با تأکید بر اینکه وظیفه دولت او حفاظت از مردم خود است، افزود: «ما باید برای تقویت ارتش خود سرمایهگذاری کنیم، در حالیکه از ما انتظار دارند که سالها میلیاردها یورو برای ارتش اوکراین هزینه کنیم. ما بهصراحت اعلام کردهایم: مجارستان پرداخت نخواهد کرد.»
در این رابطه اوربان روز شنبه نشست اضطراری کابینه وزرا را تشکیل داد که موضوع آن تهدیدات انرژی ناشی از اوکراین علیه مجارستان بود. نخستوزیر مجارستان هشدار داد که توقف ترانزیت گاز از سوی کییف و برنامههای کمیسیون اروپا برای کنار گذاشتن منابع انرژی روسیه، خطراتی را برای امنیت انرژی مجارستان ایجاد کردهاند.
در این رابطه، پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، اوکراین را یکی از عوامل اصلی بحران انرژی در اتحادیه اروپا دانسته بود. به عقیده او، به دلیل اقدامات کییف، برخی کشورهای اروپای مرکزی در شرایط دشواری قرار گرفتهاند و در حال حاضر صربستان وظیفه ترانزیت گاز برای آنها را بر عهده دارد.
اسلواکی: حق داریم در قبال کمکها از اوکراین غرامت مالی مطالبه کنیم
خبرگزاری "تاس" به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که دولت اسلواکی این حق را برای خود محفوظ میداند که پس از ارائه کمکهایی به ارزش بیش از 3 میلیارد یورو به اوکراین، خواستار دریافت غرامت مالی از این کشور شود.
به گفته این منابع، حزب ملیگرای اسلواکی از روبرت فیتسو، نخستوزیر این کشور خواسته تا در نشست شورای اتحادیه اروپا با ابتکارعملی برای دسترسی کشورهای اروپایی به بخشی از منابع معدنی اوکراین حاضر شود. مقامات این حزب یادآور شدهاند که اگر اوکراین تمام منابع معدنی خود را به ایالات متحده واگذار کند، دیگر چیزی برای پرداخت بدهی خود به کشورهای اروپایی باقی نخواهد ماند. به عقیده آنها، اگر ایالات متحده میتواند روی منابع اوکراین حساب باز کند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز میتوانند چنین ادعایی داشته باشند.
اذعان ارتش اوکراین به ناکارآمدی سامانههای پاتریوت در برابر موشکهای روسی
یوری ایگنات، سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی ارتش اوکراین اعتراف کرد که سامانههای پدافند هوایی پاتریوت در رهگیری موشکهای بالستیک روسیه دیگر به اندازه گذشته مؤثر نیستند. وی در یک برنامه تلویزیونی خبری گفت: «سامانههای پاتریوت که باید اهداف هوایی را رهگیری و نابود کنند، آنطور که مقامات نظامی اوکراینی انتظار دارند، بهخوبی عمل نمیکنند.»
ایگنات افزود که این سامانهها در پیشبینی نقطه برخورد موشک با هدف دچار دشواری هستند، بهویژه زمانی که موشکهای بالستیک در مسیر پرواز خود مانور میدهند و بهصورت مستقیم حرکت نمیکنند.
این در حالی است که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز گذشته یادآور شد که سامانههای پدافند هوایی روسیه بهطور مؤثری حملات پهپادی نیروهای مسلح اوکراین را دفع میکنند. وی تأکید کرد که مقامات کییف با ادامه حملات به اهداف غیرنظامی و زیرساختهای مدنی در خاک روسیه، ماهیت واقعی خود را حفظ کرده است./تسنیم