آخرین اخبار
۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۱
چرا اسلام حق طلاق را به مردان واگذار کرده است؟ / تحلیل فقهی و اجتماعی
بازدید:۲۲۰
در اسلام، حق طلاق به مرد داده شده است، اما این اقدام نه برای برتری مردان، بلکه به‌منظور حفظ کانون خانواده و در نظر گرفتن فطرت و طبیعت زن و مرد انجام شده است.
کد خبر : ۱۴۱۰۸۷

به گزارش صدآنلاین،  در واقع، هدف اسلام این است که از ایجاد هرگونه مشکلات و تعارضات در زندگی زناشویی جلوگیری کند و خانواده‌ها را حفظ کند.

 

 

حق طلاق از دید قرآن

در قرآن آیات متعددی در رابطه با طلاق آمده است که همگی به‌طور ضمنی حق طلاق را برای مردان مقرر می‌کنند. برخی از این آیات عبارتند از:

«وَ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساءَ فَبَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ سَرِّحُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ»؛ «و هرگاه زنان را طلاق گفتید و به پایان عده رسیدند، پس به خوبی نگه‌دارید یا به خوبی رهایشان سازید.»

«وَ إِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَ قَدْ فَرَضْتُمْ»؛ «و اگر پیش از آن که با آنان نزدیکی کنید، طلاقشان گفتید، در حالیکه مهریه را برای آنان معین کرده‌اید، نصف آنچه که تعیین کرده‌اید، باید به آنان پرداخت شود.»

این آیات به صراحت به مردان دستور می‌دهند که در صورت طلاق، به خوبی با زنان رفتار کنند و حقوق آن‌ها را رعایت کنند.

 

 

حق طلاق از دید روایات

روایات مختلفی نیز بر این موضوع تأکید دارند که حق طلاق در دست مرد است. پیامبر اسلام (ص) فرمودند: «طلاق در اختیار کسی است که ساق را در اختیار دارد»، که به وضوح نشان می‌دهد حق طلاق به مرد تعلق دارد.

 

 

حق طلاق از دید فقهای امامیه و قانون مدنی

فقهای امامیه و همچنین قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران نیز این حق را به مرد می‌دهند، اما در صورتی که زن در زمان عقد ازدواج شرط کند که در صورت بروز مشکلاتی، حق طلاق به وی منتقل شود، در این صورت این حق به زن واگذار خواهد شد.

 

 

چرا حق طلاق به مرد داده شده است؟

نقش مرد در ایجاد پیوند ازدواج: در ازدواج، مرد ابتدا درخواست ازدواج را می‌دهد و این پیوند را شکل می‌دهد. از این‌رو، زمانی که مرد دیگر احساس نکند که ارتباط اولیه برقرار است، حق طلاق برای او محفوظ است تا این پیمان را به‌طور منطقی پایان دهد.

هزینه‌های مالی مرد: مرد در طول زندگی زناشویی، به‌ویژه با پرداخت مهریه و نفقه، هزینه‌هایی را متقبل می‌شود. بنابراین منطقی است که مرد بتواند تصمیم بگیرد که این پیوند را به پایان برساند.

حساسیت زنان و تصمیمات آنی: زنان به‌طور طبیعی احساسات ظریف‌تری دارند و ممکن است در شرایطی تصمیمات غیرمنطقی و عجولانه بگیرند. به همین دلیل، برای حفظ کانون خانواده و جلوگیری از آسیب‌های ناشی از طلاق‌های سریع، حق طلاق به مرد داده شده است.

 

 

حق طلاق برای زنان

اسلام اجازه داده است که زنان ضمن عقد نکاح، وکالت در طلاق را از شوهر خود دریافت کنند یا در صورت عدم همکاری شوهر، به حاکم شرع مراجعه کنند.

 

 

نظر امام خمینی درباره حق طلاق

امام خمینی (ره) در سخنرانی ۱۳ اسفند ۵۷ خود تأکید کردند که زنان می‌توانند در زمان ازدواج شروطی را برای خود در نظر بگیرند که یکی از آن‌ها حق طلاق باشد. ایشان همچنین تصریح کردند که اگر مرد با زن بدرفتاری کند، بر اساس قوانین اسلامی، حاکم می‌تواند طلاق را صادر کند.

 

 

هدف اسلام از دادن حق طلاق به مردان، برتری آن‌ها بر زنان نیست، بلکه این تصمیم برای حفظ تعادل در زندگی زناشویی و بر اساس فطرت و طبیعت هر یک از طرفین اتخاذ شده است. اسلام با در نظر گرفتن شرایط و دلایل منطقی، به مردان این حق را داده است تا در شرایط لازم، تصمیمات مناسب برای پایان دادن به یک رابطه را اتخاذ کنند.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها