بازدید:۲۸۵
صد آنلاین | رئیسجمهور اوکراین بار دیگر تسلیحات هستهای را «تضمینکننده امنیت» اوکراین خواند و گفت که ضامنان توافقنامه بوداپست نقض حاکمیت اوکراین را «به پشیزی حساب نکردند»
به گزارش صد آنلاین ،ولودیمیر زلنسکی روز دوشنبه در گفتوگوی سهساعته با پادکست امریکایی «لکس فریدمن» گفت که آتشبس با روسیه، بدون ضمانتهای امنیتی که کییف از آن برخوردار باشد، صرفاً به روسیه فرصت میدهد برای یک حمله جدید دوباره مسلح شود و البته تضمین امنیتی را هم صرفاً در صورتی کارآمد خواند که امریکاییها آن را به اوکراین ارائه کنند.
در بخشی از این گفتوگوی نسبتاً طولانی، وقتی از او پرسیده میشود که منظورش چه نوع تضمین امنیتی است، زلنسکی دقیقاً مثل کسی که اصطلاحاً سفره دلش باز شده باشد، گفت که اتفاقاً طبق توافقنامه بوداپست، اوکراین تضمین امنیتی داشته است و توضیح داد که چطور «شرکای» غربی و «تضمینکنندگان امنیتی» در گذشته به اوکراین خدعه زدهاند: «اوکراین تضمین امنیتی (خودش را) داشت؛ توافقنامه بوداپست و تسلیحات هستهای، تضمین امنیتی بود که اوکراین داشت. اوکراین سلاح هستهای داشت. البته نمیخواهم درباره خوب یا بد بودن آنها صحبت کنم، ولی امروز این واقعیت که آنها را نداریم، بد است.» اشاره زلنسکی به شرایط پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است که حدود ۱۷۰۰ کلاهک هستهای باقی مانده از فروپاشی شوروی در خاک اوکراین باقی ماند ه بود، ذخایری که از نظر فنی اوکراین را به سومین قدرت هستهای بزرگ جهان تبدیل میکرد.
اوکراینیها بر اساس توافق پوداپست، در ازای تضمین امنیتی امریکا، انگلیس و دیگر قدرتهای هستهای، از این زرادخانه بزرگ چشمپوشی و آن را از خاک خود خارج کردند، در حالی که به تعبیر زلنسکی، تضمینکنندگان امنیتی بعد از حمله روسیه به اوکراین، نقض حاکمیت اوکراین را حتی به «پشیزی هم حساب نکردند.» زلنسکی در این قسمت گفتگو به قدری عصبانی است که از تعبیر نامناسب didn’t give a f- - k برای توصیف رفتار تضمینکنندگان امنیت اوکراین استفاده کرده است. او معتقد است که اگر اوکراین توانایی هستهای خود را حفظ میکرد، در موقعیت قویتری برای جلوگیری از تجاوز روسیه قرار میگرفت و بار دیگر تأکید کرد: «توافق بوداپست و تسلیحات هستهای؛ این چیزی است که ما داشتیم. اوکراین اینها را برای حفاظت [از خودش]داشت. البته این به آن معنی نیست که ما آنها (تسلیحات هستهای) را استفاده میکردیم ولی ما آن فرصت را داشتیم، آنها تضمین امنیتی ما بودند.»
زلنسکی طی ۳۵ ماهی که از جنگ اوکراین با روسیه گذشته، مسکو را به نقض تفاهمنامه بوداپست متهم کرده و چند بار هم، از اینکه کشورش تسلیحات هستهای باقی مانده از شوروی سابق را واگذار کرده، ابراز تأسف کرده است. او در اوایل سال ۲۰۲۲ - قبل از شروع حمله روسیه – گفته بود که کی یف «محق است» که این توافق را لغو کند. او در اکتبر ۲۰۲۲ نیز گفته بود که تنها دو گزینه برای تضمین امنیت اوکراین وجود دارد؛ پیوستن به ناتو یا دستیابی به سلاح هستهای.
رئیسجمهور اوکراین در ادامه گفتگو با پادکست امریکایی «لکس فریدمن» گفت که ضمانت امنیتی که او از آن برای پایان دادن به جنگ روسیه صحبت میکند، تنها در صورتی مؤثر خواهد بود که ایالات متحده آن را ارائه دهد. او گفت اوکراینیها روی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب امریکا حساب میکنند تا مسکو را مجبور به پایان جنگش کند و مدعی شد اگر واشینگتن از ائتلاف نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خارج شود، روسیه در اروپا تنشآفرینی خواهد کرد. رئیسجمهور اوکراین گفت کاخ سفید در دوران ترامپ نقشی حیاتی در ارائه تضمینهای امنیتی دارد و تأکید کرد که او و رئیسجمهور منتخب ایالات متحده نیاز به رویکرد «صلح از طریق قدرت» برای پایان دادن به درگیری را میبینند. او ضمن تصدیق ضمنی اینکه متحدان اروپایی کییف از نظر نظامی ضعیفتر از آن هستند که به تنهایی اوضاع را مدیریت کنند، افزود: «بدون ایالات متحده، تضمینهای امنیتی ممکن نیست. منظور من این تضمینهای امنیتی است که میتواند از تجاوز روسیه جلوگیری کند.» زلنسکی مدعی شد که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه علاقهای به مذاکرات جدی برای پایان دادن به جنگ ندارد و رهبر کرملین باید مجبور به توقف جنگ و موافقت با صلح پایدار شود.
اگرچه زلنسکی گفت تعیین آینده واشینگتن به عهده ایالات متحده است، اما هشدار داد که هرگونه تصمیم واشینگتن در دوره ترامپ برای خروج از ناتو، این ائتلاف نظامی را تضعیف کرده و «پوتین را در اروپا جسور میکند». او گفت: «من به راحتی میگویم که اگر این کار انجام شود (خروج از ناتو)، پوتین اروپا را نابود خواهد کرد.»
منبع : جوان آنلاین